ŽURNĀLS Redaktora sleja

9. Februāris 2021 /Nr.6 (1168)

ASV prezidents: senators, jurists, advokāts, tiesību zinātņu doktors
10 komentāri

ASV prezidents Džo Baidens uzrunā inaugurācijas ceremonijā aicināja būt vienotiem, jo vienotība ir ceļš uz priekšu. Viņš teica, ka ASV būs spēcīgs un uzticams partneris progresam un drošībai.

ASV 46. prezidentam Dž. Baidenam ir politiskā darba pieredze piecdesmit gadu garumā. Viņš ir jurists, strādājis par advokātu, ieguvis doktora grādu tiesību zinātnē. Viņš bija prezidenta Baraka Obamas administrācijas pārstāvis Baltijas valstu drošības jautājumos.

2016. gada 23. augustā Dž. Baidens kā ASV viceprezidents ieradās Rīgā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tikās ar Baltijas valstu prezidentiem. Viņš uzrunā teica, ka ASV pildīs NATO līguma 5. pantu, jo tas ir svēts pienākums. Dž. Baidens uzsvēra, ka līgums ir rakstveida vienošanās, kurā viena no līguma pusēm ir ASV, un viņš apstiprināja, ka ASV pilnībā uzņemsies šīs saistības un pienākumus, kas paredzēti līgumā.

Uzrunā Baltijas valstu iedzīvotājiem Dž. Baidens uzsvēra, ka ASV vienmēr aizstāvēs savus sabiedrotos un nepieciešamības gadījumā atbildēs uz iespējamiem draudiem. Toreizējais ASV viceprezidents uzslavēja Lietuvas, Latvijas un Igaunijas tautu spēju atjaunot savu neatkarību un atgūt brīvību: "1989. gada 23. augustā, izveidojot Baltijas ceļu, jūs parādījāt pasaulei vīziju par brīvību un savu brīvības garu. Baltijas valstis cieta no okupācijas, tomēr turpināja ticēt brīvībai." Dž. Baidens savā uzrunā uzsvēra, ka ASV apņemas rūpēties par Baltijas valstu drošību. Viņš komentēja arī sadarbības nozīmīgumu Eiropā.

Pašreizējais ASV prezidents Dž. Baidens 1965. gadā pabeidza Delavēras Universitāti, iegūstot bakalaura grādu vēsturē un politikā. Pēc tam viņš turpināja studijas Sirakūzas Universitātes Juridiskajā fakultātē un 1968. gadā ieguva doktora grādu tiesību zinātnē.1

1969. gadā Dž. Baidens tika uzņemts Delavēras advokatūrā, taču kā advokāts viņš strādāja neilgu laiku, jo jau studiju laikā viņa mērķis bija veidot karjeru politikā un trīsdesmit gadu vecumā kļūt par senatoru, kas ir minimālais vecuma slieksnis, lai varētu ieņemt šo amatu. 1972. gada vēlēšanās Dž. Baidenam tas arī izdevās. Senatora amatā viņš stājās 1973. gada 5. janvārī trīsdesmit gadu vecumā, kļūstot par sesto jaunāko senatoru ASV vēsturē. Senatora amatā viņš tika pārvēlēts sešas reizes.

Dž. Baidens ilgus gadus strādāja ASV Senāta Tieslietu komitejā. Laikā posmā no 1987. gada līdz 1995. gadam viņš bija šīs komitejas priekšsēdētājs. Darbojoties šajā komitejā, Dž. Baidens piedalījās vairāku federālo likumu pieņemšanā. Viņš bija iniciators 1994. gada "Vardarbīgo noziegumu kontroles un likuma piemērošanas aktam" (Violent Crime Control and Law Enforcement Act), ko mēdz dēvēt arī par Baidena likumu. Dž. Baidens ir teicis, ka to uzskata par vissvarīgāko likumdošanas aktu, ko viņš ir izstrādājis, būdams senatora amatā. Viņš vairākus gadus strādājis arī ASV Senāta Ārlietu komitejā.

2008. gadā ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēja B. Obama un Dž. Baidens kļuva par viceprezidentu. 2012. gada vēlēšanās viņi tika pārvēlēti uz otru termiņu.

Dž. Baidens ir kļuvis par ASV 46. prezidentu, nomainot iepriekšējo prezidentu Donaldu Trampu, kurš ir pirmais ASV prezidents pēdējo 150 gadu laikā, kas, atstājot amatu, nepiedalījās jaunievēlētā prezidenta inaugurācijas ceremonijā.

Dž. Baidenam uzvarot vēlēšanās un kļūstot par ASV prezidentu, Kamala Harisa, iepriekš Kalifornijas štata ģenerālprokurore un senatore no šīs pavalsts,2 ir pirmā sieviete, kas ieņēmusi viceprezidenta amatu. Tiek pieļauts, ka viņa nākotnē varētu būt Dž. Baidena iespējamā pēctece Baltajā namā.


RAKSTA ATSAUCES /

1.  Skat.: https: //juristavards.lv/doc/269146-bdzo-baidensb-asv-un-nato-aizstaves-sabiedrotos/

2.  Skat.: https://www.facebook.com/LSMportals/posts/3414920008539428/

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Pāvils L. ASV prezidents: senators, jurists, advokāts, tiesību zinātņu doktors. Jurista Vārds, 09.02.2021., Nr. 6 (1168), 2.lpp.
komentāri (10)
10 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Ahh
9. Februāris 2021 / 22:18
0
ATBILDĒT
Jāatzīst, ka iepriekšējais prezidents ir bijis kā mūris amerikāņiem.
Ahh
9. Februāris 2021 / 20:37
0
ATBILDĒT
Ko lai saka par iepriekšējo? Salīdzinot, liekas visai cienījams.
Tramps > Ahh
9. Februāris 2021 / 20:52
4
ATBILDĒT
Ja par Trampu viedoklis radies no Latvijas ziņu telpas vai ASV librālajiem masu medijiem, tāds viedoklis varētu rasties. Bet, ja palūkojās uz Trampa paveikto ASV labā, tad nāktos secināt, ka viņš ir paveicis apbrīnojami daudz. Kaut Latvijā būtu šādi patrioti!
Normunds Šlitke > Tramps
10. Februāris 2021 / 13:36
3
ATBILDĒT
Latvijā jau viens tāds patriots bija - šķietami labu nodomu un savas izredzētības vadīts atlaida Saeimu, iecēla sevi vispirms par ministru prezidentu, pēcāk arī par valsts prezidentu, piešķirot sev arī likumdevēja varu. Ieteica tautai palikt savās vietās, kad pats bija plaši atvēris ienaidniekam valsts robežas. Ar ko tas viss beidzās (faktiski turpinās, jo viņa pieņemtie likumi vēl aizvien darbojas!) mēs visi zinām - "ar labiem nodomiem ir bruģēts ceļš uz elli".
Kur nu > Normunds Šlitke
10. Februāris 2021 / 13:46
0
ATBILDĒT
Es gan šo bijušo Latvijas prezidentu par patriotu nesauktu (personīgi viņu gan nepazīstu, tomēr viņa rīcība rada dažus jautājumus). Un arī Jūsu pieminētajam teicieniem var piekrist tikai tad, ja pasauli uztver ļoti šauri. Labi nodomi, ja tie nāk no sirds, ir ceļš uz panākumiem, nevis elli. Un vispār - elle un paradīze nav vieta, tas ir apziņas stāvoklis. Tā ka katrs pats sev vien mēs to elli vai paradīzi radām :)
Jurčiks
9. Februāris 2021 / 19:46
1
ATBILDĒT
Kā par mironi - vai nu labu vai neko...
Akadēmiķis M.Keldišs
9. Februāris 2021 / 14:12
0
ATBILDĒT
JD grāda apzīmēšana ar latviešu valodā izmantoto jēdzienu "doktora grāds" rada maldīgu iespaidu, piedēvējot Baidena kungam sasniegumus, kas vēl nav iespēti. JD ir tikai pirmā "līmeņa" grāds, kuru absolvents saņem pēc tiesību zinātņu studiju pabeigšanas. Klasiskā izpratnē tas ir pielīdzināms mūsu platuma grādos pazīstamajam maģistra grādam!
cienītais, šī taču ir propagandas > Akadēmiķis M.Keldišs
11. Februāris 2021 / 10:01
1
ATBILDĒT
sadaļa, te nav ko analizēt
L.P.
9. Februāris 2021 / 10:55
0
ATBILDĒT
Sleja par ASV prezidentu saistīta ar to, ka viņš ir ieguvis juridisko izglītību. Tas, ko viņš paveiks, būs redzams pēc ilgāka laika.
Pārsteidzoši
9. Februāris 2021 / 09:57
5
ATBILDĒT
Šķiet ļoti īpatnēji, ka JV redaktora sleja veltīta Baidenam, kurš savos 47 politiskās karjeras gados nav izdarījis neko labu ASV, un vēl jo mazāk - Latvijai. Sirds sāp par Amerikas iedzīvotājiem, lasot, ko šī īpatnējā personība ir paveikusi dažu nedēļu laikā. Un atskaņas jau jūtam arī Latvijā - paaugstināto degvielas cenu izskatā.
visi numura raksti
Jurista Vārds
Numura tēma
Tiesību prakse pandēmijas apstākļos: Latvijas un ārvalstu apskats
Nataļja Puriņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Latvijas tiesu prakse saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem

Šī raksta mērķis ir piedāvāt lasītājiem ieskatīties dažos jautājumos saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem, kuri līdz šim ir izšķirti nacionālajās tiesās Latvijā.

Vineta Bei
Skaidrojumi. Viedokļi
Ieskats pandēmijas judikatūrā Eiropas Savienības frankofonajās valstīs
Šajā rakstā ir sniegts ieskats Francijas, Beļģijas un Luksemburgas tiesu judikatūrā dažādu ar pandēmiju saistīto ierobežojumu izvērtēšanā no pamattiesību un pamatbrīvību viedokļa, it īpaši noteikto ierobežojumu samērīguma ...
Tiesību prakse
Tiesu prakse ar pandēmiju saistītās lietās: dažādu valstu piemēri

Ārvalstu tiesu prakses apskatu sagatavoja: Vineta Bei (Austrija, Šveice, Bulgārija),  Vija Kalniņa (Lielbritānija, Īrija, Jaunzēlande, Nīderlande), Dina Gailīte (Vācija) un Kārlis Piģēns (ASV).

Vija Kalniņa
Informācija
Vācijā noteikto Covid-19 ierobežojumu konstitucionālā kontrole
Ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai noteikti teju visā pasaulē. 2021. gada 13. janvārī Latvijas Universitātes doktorantūras skola "Baltijas jūras reģiona valstu integrācija ES nozīmīgākās sadarbības dimensijās" ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS