ŽURNĀLS Informācija

1. Jūnijs 2021 /Nr.22 (1184)

ES digitālais Covid sertifikāts: panākta vienošanās starp Parlamentu un Padomi
1 komentāri

20. maijā Eiropas Parlamenta un Padomes sarunvedēji panāca provizorisku vienošanos par ES digitālo Covid sertifikātu, lai veicinātu brīvu pārvietošanos pandēmijas laikā. Sertifikāts būs pieejams gan digitālā, gan papīra formātā. Tas apliecinās, ka persona ir vakcinēta pret koronavīrusu vai nesen saņēmusi negatīvu testa rezultātu, vai ir atveseļojusies no tā – praksē tie būs trīs atšķirīgi dokumenti. Vienotā ES sistēma ļaus dalībvalstīm izsniegt sertifikātus, kas pēc tam tiks atzīti arī citās ES dalībvalstīs. Regula par ES digitālo Covid sertifikātu būs spēkā 12 mēnešus. Sertifikātu nedrīkstēs izmantot kā brīvas pārvietošanās nosacījumu, un to neuzskatīs arī par ceļošanas dokumentu.

Lai atbalstītu plaši pieejamu testēšanu par pieņemamu samaksu, Eiropas Komisija apņēmusies piesaistīt vismaz 100 miljonus eiro no ārkārtas atbalsta instrumenta SARS-CoV-2 infekcijas testu iegādei. Šos līdzekļus izmantos, lai jo īpaši palīdzētu personām, kam bieži jāšķērso robeža, lai dotos uz darbu vai skolu, lai apmeklētu tuvus radiniekus, vērstos pēc medicīniskas palīdzības vai rūpētos par tuviniekiem, tāpat arī kritiski svarīgu darbinieku vajadzībām. Sarunvedēji vienojās paturēt atvērtu iespēju šo 100 miljonu eiro atbalstu vajadzības gadījumā palielināt.

Dalībvalstis vairs nedrīkstēs noteikt papildu ceļošanas ierobežojumus, kā, piemēram, karantīnu, pašizolāciju vai testēšanu, "ja vien tas nebūs nepieciešami un samērīgi sabiedrības veselības aizsardzībai", ņemot vērā arī pieejamos zinātniskos pierādījumus, "tostarp epidemioloģiskos datus, ko publicējis Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs". Par šādiem pasākumiem vismaz 48 stundas iepriekš būs jāpaziņo citām dalībvalstīm un Komisijai.

Dalībvalstīm būs jāatzīst citu dalībvalstu izdoti vakcinācijas sertifikāti personām, kuras ir vakcinētas ar Eiropas Zāļu aģentūras atļautajām vakcīnām (pašlaik tās ir Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca un Janssen). Dalībvalstu ziņā būs izlemt, vai tās atzīs arī citas vakcīnas, ko izmanto citās dalībvalstīs, vai vakcīnas, kuras Pasaules Veselības organizācija atļāvusi ārkārtas lietošanai.

Sertifikāti tiks verificēti, lai novērstu krāpšanu un viltošanu. Digitālajiem sertifikātiem pārbaudīs arī elektroniskos zīmogus. Personas datus, kas iegūti no sertifikātiem, nevarēs uzglabāt galamērķa dalībvalstīs, un netiks veidota ES līmeņa centrālā datubāze. Būs publiski zināmas iestādes, kas apstrādās un saņems datus, lai iedzīvotāji varētu izmantot savas tiesības uz datu aizsardzību saskaņā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Eiropas Parlamenta birojs Latvijā ES digitālais Covid sertifikāts: panākta vienošanās starp Parlamentu un Padomi. Jurista Vārds, 01.06.2021., Nr. 22 (1184), 33.lpp.
VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Atšķirība
1. Jūnijs 2021 / 09:36
3
ATBILDĒT
- Kāda ir atšķirība starp konspirācijas teoriju un patiesību?
- Tās šķir 6-12 mēneši!
visi numura raksti
Intervija
Šogad sagaidāmas reformas arī Tieslietu ministrijā
2019. gada sākumā, stājoties ministra amatā jau otro reizi, Jānis Bordāns par mērķi izvirzīja cīņu par "bezkompromisa tiesiskumu un likuma varu" (valdības deklarācijas formulējumi). Lai tos sasniegtu, tika solīti vairāki būtiski ...
4 komentāri
Anna Skrjabina, Svetlana Beļajeva
Tiesību politika
Progresīvas tiesu administrēšanas ietekme uz tiesu efektivitāti
Šis raksts ir veltīts pēdējos gados īstenotiem pasākumiem tiesu efektivitātes stiprināšanai, pilnveidojot tiesu administrēšanas metodes Latvijā, pamatojoties uz Eiropas Padomes Komisijas tiesu efektivitātei (turpmāk – CEPEJ) ...
Anda Ozola
Skaidrojumi. Viedokļi
Augstākās izglītības pārvaldības reforma: vai tiks sasniegti izvirzītie mērķi
Olafs Libermanis, Armands Augustāns
Viedoklis
Nāves gadījumu izvērtēšana: pacientu tiesību pārstāvju pieredze
Šīs publikācijas autori – Olafs Libermanis1 un Armands Augustāns2 – pārstāv ar veselības aprūpi saistītos negadījumos cietušos pacientus vai viņu tuviniekus tiesvedībās, kas saistītas ar atlīdzības saņemšanu no Ārstniecības ...
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Par laulības regulējumu Latvijā – starptautiskā rakstu krājumā
Vācu tiesību zinātnieks Filips Švarcs (Philipp Schwarz) turpina Latvijas tiesību vēstures pētniecību ar savu jaunāko veikumu – rakstu par laulības regulējumu starpkaru periodā, kas publicēts prof. Martina Lēninga (Martin Lšhnig) ...
AUTORU KATALOGS