ŽURNĀLS

1. Augusts 2001 /Nr.23 (216)

Par durvīm, kas katram atvērtas uz Satversmes tiesu

Par durvīm, kas katram atvērtas uz Satversmes tiesu

— Par konstitucionālo sūdzību izskatīšanas pirmo mēnesi

Dzintra Pededze, Satversmes tiesas priekšsēdētāja padomniece, — "Latvijas Vēstnesim"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

PEDEDZE.JPG (31093 BYTES) Turpinot tēmu, kas aizsākta iepriekšējā "Jurista vārdā" (LV 18.07.2001., Nr. 109), galvenokārt pievērsīšos tiem jaunumiem, ko iezīmējušas pēdējās divas nedēļas, un centīšos pēc iespējas mazāk atkārtot iepriekšrakstīto. Izklāstot Satversmes tiesas pieredzi, nevēlos to nedz slavēt, nedz pelt. Ceru, ka visai drīz gan šā, gan citu izdevumu slejās mūsu tiesību zinātnieki "atsijās graudus no pelavām". Taču neatkarīgi no novērtējuma minētā pieredze ir fakts, kas jāņem vērā ikvienam, kurš apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā.

Sakarā ar tiesnešu ikgadējiem atvaļinājumiem līdz šim par visiem pieteikumiem lēma Satversmes tiesas 2. kolēģija, kuras sastāvā ir Satversmes tiesas priekšsēdētājs A. Endziņš un Satversmes tiesas tiesneši J. Jelāgins un A. Ušacka (turpmāk — Kolēģija). Šā gada 30. jūlijā 8 pieteikumi jau bija nodoti arī citām kolēģijām, taču tie pagaidām vēl gaida izskatīšanu.

Pirmās četras nedēļas (01.07.–30.07.) skaitļos izskatās šādi: kolēģijām nodoti 50 pieteikumi. Kolēģijā izskatīti 42 pieteikumi. Ierosinātas 4 lietas par 5 pieteikumiem (divi pieteikumi saturēja analoģiskus prasījumus, tāpēc par abiem uzreiz ierosināta viena lieta), 34 gadījumos pieņemts lēmums par atteikšanos ierosināt lietu, 3 gadījumos iesniedzēji uzaicināti precizēt vai papildināt pieteikumu, bet precizējumi vai papildinājumi vēl nav saņemti.

No minētajiem 34 pieteikumiem, par kuriem Kolēģija atteikusies ierosināt lietu, 26 gadījumos lēmums pamatots ar 20. panta piektās daļas 1. punktu, proti, ar to, ka lieta nav piekritīga Satversmes tiesai.

Vēl arvien kā pamatproblēma, izskatot pieteikumus, iezīmējas tas, ka Satversmes tiesas likuma 17.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Laine Škoba
Par starptautiskajām komerctiesībām
Inese Sakārne
I. Par starptautiskās preču pirkuma-pārdevuma līgumu konvencijas piemērojamību
Rita Belousova
Par likumiem un mūsu bērnu interesēm
Kristīne Ķipēna
Par noziedzību Latvijā 2001.gada pirmajā pusē
Par Latvijas Republikas rajonu (pilsētu) tiesnešiem, kuri nodevuši zvērestu Valsts prezidentei 2001. gada 23. jūlijā
AUTORU KATALOGS