ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

28. Septembris 2021 /Nr.39 (1201)

Lobēšanas regulējums: noziedznieku "legalizēšana" vai līdzdalības demokrātijas veicināšana
LL.M. (College of Europe, Bruges)
Jūlija Jerņeva
Zvērināta advokāte, ZAB "Vilgerts" partnere 

Neskatoties uz sociālo tīklu attīstību un iespējām ar to palīdzību sabiedrībai paust viedokli un tieši komunicēt ar varas pārstāvjiem, indivīda vara tomēr lielā mērā paliek ierobežota ar līdzdalību vēlēšanu procesos. Lai patiesi panāktu izmaiņas, arvien vairāk jātērē ievērojamas naudas summas. Savukārt spēcīgām biznesa organizācijām ir pietiekami administratīvie un finanšu resursi, lai ņemtu pārsvaru pār sabiedrības vairākuma viedokli. Tādēļ likumdevējam jāaizsargā sabiedrība pret šīm organizētajām komerciālajām interesēm.

Ekonomists Tomass Souels uzskata, ka valdības vispār nestrādā bez lobēšanas: "Reformai [..] ir nepieciešama vai nu sabiedrības vienprātība, vai arī spēcīgs mazākuma lobijs."1 Lobēšanas prakses atbalstītāji apgalvos, ka lobētājiem un lobiju grupām ir labākas zināšanas par nozari un procesiem un tāpēc viņi ir labāk spējīgi uzrunāt likumdevēju nekā plaša sabiedrība. Tomēr, lai likumdošanas procesi būtu patiesi demokrātiski, varai jāatskaitās vēlētājiem un normatīvajam regulējumam jāatbilst vēlētāju vēlmēm, nevis tikai spēcīgu un labi situētu personu mazākuma vēlmēm neatkarīgi no tā, cik svarīgas ir viņu intereses un cik kompetenti viņi ir atsevišķos jautājumos.

Būtu naivi pieņemt, ka lobijs izmanto savas zināšanas, ietekmi un sakarus (visi trīs ir lobētāju arsenāla galvenie ieroči) tikai sabiedrības interesēs. Uzņēmumi nodarbina profesionālus lobētājus, lai aizsargātu savas intereses, un tāpēc lobēšanas procesa mērķis ir pieņemt jaunus vai grozīt esošus likumus arī tad, ja šādas izmaiņas neatbilstu plašākas sabiedrības interesēm.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Viktorija Soņeca
Intervija
Lobēšana ir pietiekami svarīga, lai tiktu regulēta
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (turpmāk – LTRK) ir lielākā uzņēmēju biedrība Latvijā, kurā apvienojušies reģionu un nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi, asociācijas, pilsētu uzņēmēju klubi un citas ...
Jānis Bordāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Lobēšana kā politiskās līdzdalības forma
Inese Lībiņa-Egnere
Skaidrojumi. Viedokļi
Iespējamie risinājumi lobēšanas tiesiskajam regulējumam Saeimā
Mārtiņš Grīnbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Lobisma regulējuma attiecināšana uz pašvaldībām
Vladlens Kovaļevs
Skaidrojumi. Viedokļi
Interešu pārstāvības regulējums – atslēga uz uzlabotu korporatīvo pārvaldību
AUTORU KATALOGS