ŽURNĀLS Redaktora sleja

2. Novembris 2021 /Nr.44 (1206)

Pandēmijas korekcijas mūsu dzīvē
15 komentāri

Drīz noslēgsies otrais gads, kopš pasaule iepazina Covid-19 pandēmiju. No sākotnējās naivās pārliecības, ka tā mūs neskars, un tai sekojošajām cerībām, ka briesmas, kas tomēr sasniedza arī Eiropu, kaut kādā brīnumainā veidā beigsies dažu mēnešu laikā, šobrīd esam nonākuši līdz traģiskākajai situācijai veselības aprūpē, kāda jebkad līdz šim ir bijusi, un vienlaikus arī nepieciešamībai pieņemt realitāti – pandēmija diemžēl netaisās atkāpties, un "ar to jāmācās sadzīvot" (mediķu un virusologu vārdiem runājot).

Cerības, ka pāris nedēļu ieslēgšanās katram savā dzīvesvietā ļaus pēc tam atgriezties "vecajā realitātē", 2020. gada pavasarī izrādījās veltīgas. Kopš šī gada pavasara modās jaunas cerības uz situācijas normalizāciju – ja lielākā daļa sabiedrības vakcinētos. Diemžēl arī tās Latvijā – tāpat kā citās Austrumeiropas valstīs – nepiepildījās, jo liela daļa sabiedrības šim risinājumam nepiekrita. (Par šo bijušā sociālistisko valstu bloka kopīgo iezīmi noteikti tiks uzrakstīti vēl daudzi medicīnas vēstures un sociologu darbi, meklējot vainu gan kopīgajā vēsturē un reliģiskajos uzskatos, gan mūsdienu politikas problēmās, kuru dēļ austrumeiropieši neuzticas mediķiem un politiķiem, kā arī noraida savstarpējās solidaritātes principu sabiedrības dzīves organizācijā.)

Viļņveidīgi šūpojoties līdzi saslimstības rādītājiem, savu darba dzīvi tai pielāgojusi lielākā daļa sabiedrības (izņemot mediķus, protams). Ar atvieglojumu jāsecina, ka, neskatoties uz visu, lielākā daļa spējusi atrast veidu, kā turpināt strādāt – gan valsts, gan privātajā sektorā. Sākotnējās bailes, ka, piemēram, šādos apstākļos nefunkcionētu tiesu sistēma un līdz ar to nevarētu tikt aizsargāta likuma vara, izrādījās nepamatotas – nedz tiesas spriešana, nedz citas šīs nozares funkcijas nav ne mirkli pārtrūkušas. (Bet atcerēsimies, ka bažas bija pietiekami lielas.1) Arī pašlaik tieslietu sistēma – ar katra darbinieka individuāli pieņemto lēmumu vakcinēties – aizvien vairāk nodrošina nozares funkcionēšanas iespējas nākotnē.

"Jurista Vārds" kopā ar autoriem un lasītājiem aktīvi turpina piedalīties pandēmijas raisīto tiesisko problēmu risināšanā. Līdzko rodas tāda nepieciešamība, mēs pārkārtojam savu darba plānu un pievēršamies ikreizējām aktualitātēm, kas prasa Latvijas juristu kopīgu diskusiju. Savukārt citas tematikas rakstiem diemžēl jāpiekāpjas un jāturpina gaidīt savu publicēšanas kārtu. Šis princips redzams šajā žurnāla laidienā, kur publicējam lietpratēju viedokļus par darba tiesībām ārkārtējās situācijas apstākļos, kā arī turpinām iepriekš aizsākto diskusiju par vakcinācijas pienākumu publiskajā sektorā, ko nosaka Ministru kabineta rīkojums Nr. 720.

Jāatgādina, ka visas publikācijas saistībā ar pandēmiju, to sabiedriskās nozīmības labad ir pieejamas bez maksas jebkuram interesentam, ne tikai "Jurista Vārda" abonentiem. Tās apkopotas speciālā Covid-19 sadaļā portālā juristavards.lv.

Vienlaikus šajā žurnālā publicējam arī ļoti skaistu ziņu – par Tieslietu ministrijas apbalvojumiem labākajiem tieslietu sistēmas darbiniekiem. Viņi ir paraugs tam, ka ar godprātīgu un atbildīgu attieksmi savu darbu var priekšzīmīgi veikt jebkuros – arī pandēmijas – apstākļos.

Īpašs ir redakcijas prieks, ka starp apbalvotajiem ir arī mūsu kolēģe – "Jurista Vārda" redakcijas administratore un žurnāla literārā redaktore Baiba Krauze-Krūze. Viņai pateicamies ne vien par skaisto un pareizo latviešu valodu žurnāla lappusēs daudzu gadu garumā (par ko vairākkārt esam saņēmuši arī drukātās preses valodas balvu), bet daudzējādā ziņā arī par to, ka "Jurista Vārds" bez lieka satraukuma, apjukuma un tehniskām problēmām ir iznācis visu šo pandēmijas laiku.

Apsveicam mūsu Baibu un visus citus, kas godam pelnījuši atzinību par savu darbu!


RAKSTA ATSAUCES /

1.  Gailīte D. Mūsu valsts un cilvēki ir jāaizsargā jebkuros apstākļos. Jurista Vārds, 31.03.2020., Nr. 13 (1123), 6.–7. lpp.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Gailīte D. Pandēmijas korekcijas mūsu dzīvē. Jurista Vārds, 02.11.2021., Nr. 44 (1206), 2.lpp.
komentāri (15)
15 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Attopieties!
2. Novembris 2021 / 10:38
6
ATBILDĒT
Apbrīnojami, cik daudzi vēl svēti tic, ka vakcinācijas aptvere ir tā, kas apturēs vīrusa izplatību. Palūkojaties, kas notiek valstīs ar lielu vakcinācijas aptveri - tur strauji aug gadījumu skaits, cilvēki tiek aicināti uz papildus poti, jo iepriekšējās vairs neglābjot no jaunā vīrusa varianta. Izskatās, ka pasaule iet uz nebaidzamo riņķa danci, kurā līdztekus ikgadējai vakcinācijai (Izraēlā jau noteikts pienākums potēties 2 reizes gadā), būs arī ierobežojumi, kurus ar lielu labvēlību un pie paklausības nosacījuma uz dažiem mēnešiem gadā noņems. Vai tā ir dzīve, pie kuras tik ļoti vairums vēlas nonākt? Attopieties un atmostieties...
Lauciniece > Attopieties!
3. Novembris 2021 / 12:31
1
ATBILDĒT
Nesen publiskoja aptauju, ka trešā daļa Latvijas iedzīvotāju netic Darvina teorijai un vispār zinātnei :)) Kad Latvijas ultrakristiešiem pieskaitām visus apgarotos meditētājus, domu spēka un "dziednieku" un "tantiņu" pielūdzējus u.tml. mistiķus, tad arī sanāk tie 30-40%, kas atsakās vakcinēties un rauj visus pārejos līdzi ellē.
Nevienam nevar aizliegt nonāvēties. Lūdzu, dariet to, bet saslimstot nezvaniet ārstam un nebrauciet uz slimnīcām, domājiet savas gaišās domas un tieciet galā ar savu labo imunitāti. Aizņemdami slimnīcu gultas un izsūkdami mediķiem pēdējos spēkus, nenogaliniet tos, kas pašlaik jūsu dēļ netiek uz sirds vai vēža operāciju.
Par to, ka stresa un pārslodzes dēļ pašlaik jūk prātā vai mirst mediķi, kovida noliedzējiem nav vērts atgādināt. Atbilde būs tikai viena - uz darbu varat neiet, slimība ir izdomāta un visi slimnīcā mirstošie tikai sporta pēc izliekas. Svaigo kapu rindas un pārpildītais morgs Daugavpilī ir teatrālas dekorācijas, neviena miroņa zem vainagiem patiesībā nav. Kovids ir vieglas iesnas, kas nevienam kārtīgam cilvēkam nekaitē! Nost ar vakcināciju!
Lūdzu lasīt uzmanīgi > Lauciniece
3. Novembris 2021 / 16:11
1
ATBILDĒT
1. Es nenoliedzu covid. Taču uzskatu, ka tiek pārspīlēta tā bīstamība.
2. Visa ģimene izslimojām covid, slimības gaita viegla. Ārstiem nezvanījām, un uz slimnīcu nebija jābrauc.
3. Neesmu pret vakcināciju kā tādu, taču uzskatu, ka vakcināciju nedrīkst uzspiest, atņemot cilvēkiem brīvības. It īpaši, ņemot vērā to, ka vēl nav pabeigti visi klīniskie pētījumi attiecībā uz vakcīnām un nav zināma ilgtermiņa ietekme uz veselību.
4. Ir nekorekti likt vienā katlā tos, kas covid noliedz ar tiem, kas iestājas pret obligāto vakcināciju. Tās ir divas atšķirīgas cilvēku grupas.
5. Nav korekti apgalvot, ka nevakcinētie kādu nogalina. Vakcinētie slimo, un arī izplata slimību. Mūs aplipināja tieši vakcinēta persona, kura bija kontaktpersona, taču nedevās pašizolācijā un maldīgi uzskatīja, ka pati nevar nedz saslimt, nedz aplipināt citus.
6. Šobrīd ļoti daudzviet nelietīgi tiek piesaukta zinātne. Zinātne vienmēr ir atvērta apšaubīšanai, tā nekad nav ar postulātu - vienīgais pareizais risinājums. Vai Jūs personīgi zināt recenzētus zinātniskus pētījumus, kuros uz zinātnisko pētījumu pamata secināts tas, ko mums "sludina" politiķi un masu mēdiji? Atsevišķi zinātnieku viedokļi, kuru objektīvitāte un neatkarība rada bažas, nav zinātne.
7. Nezinu, kas Jums devis tādus datus, lai varētu tik droši apgalvot šo - kad Latvijas ultrakristiešiem pieskaitām visus apgarotos meditētājus, domu spēka un "dziednieku" un "tantiņu" pielūdzējus u.tml. mistiķus, tad arī sanāk tie 30-40%, kas atsakās vakcinēties un rauj visus pārejos līdzi ellē. Ir skaidrs, ka garīgās prakses Jums ir svešas un nesaprotamas. Tāda ir Jūsu šā brīža izvēle, taču mēģinājums visu vainu uzvelt garīgā ceļa gājējiem nudien ir nekorekti. Katrs pats ir savas laimes kalējs. Arī Jūs "kaļat" savu nākotni, meklējot šādi, ļoti vienpusēji un virspusēji vainīgos.
P.S. Zinu vairākus garīgos līderus, kuri ir vakcinējušies (piemēram Juris Rubenis), turklāt to ir darījuši tieši sabiedrības labad.
Mārupiete > Lūdzu lasīt uzmanīgi
4. Novembris 2021 / 11:11
0
ATBILDĒT
Par dažiem aspektiem man noteikti ir cits viedoklis, taču vēlējos izteikt komplimentu par Jūsu komentāra saturu un formu! Lūk, tas ir īstas diskusijas paraugs vislabākajā nozīmē - skaidri, argumentēti un cieņpilni pausts viedoklis! Paldies Jums par šo, jo tā ir viena no visslielākajām sāpēm šī brīža situācijā - ka sabiedrībā vairs neprotam un negribam pieklājīgi sarunāties un apmainīties viedokļiem. Tāpēc priecājos, ka JV auditorija šajā ziņā patīkami pārsteidz.
Mārupiete > Attopieties!
2. Novembris 2021 / 12:11
3
ATBILDĒT
Un kāds ir Jūsu alternatīvais piedāvājums? Gāzi grīdā vai uz morgu ar 6. ātrumu? Dodiet reālu risinājumu, nevis apcerīgas vārsmas!
Zinātnē balstīts > Mārupiete
8. Novembris 2021 / 12:47
1
ATBILDĒT
Mans ieteikums ir zinātnē balstīts - un tieši - kvantu fizikā. Atbilstošu kvantu fizikas pētījumiem kvants kustās tur, kur ir vērsta uzmanība. Pārfrāzējot to saprotamāk - to, uz ko cilvēks vērš uzmanību, viņš ieaicina savā dzīvē. Principā, par to runāja jau Einšteins ar savu tēzi, ka visa pamatā ir enerģija (jo veltot savu uzmanību kaut kam, mēs arī vetlam savu enerģiju). Un tagad aicinu padomāt, uz ko šobrīd ir centrēta ļoti lielas sabiedrības daļas uzmanība. Vai tas nav covid, vai tas nav saslimušo, mirušo vakcinēto skaits, pandēmija un tās sekas. Tā kā tam ir tik daudz uzmanības un cilvēku enerģijas, tas viss attiecīgi tiek materializēts nākamajos slimajos, mirušajos u.tml. Nekādas mistikas, tikai tīra fizika. Un tātad - kā to izbeigt? Vispirms ir nepieciešams noņemt savu uzmanību no tā, neveltīt tam savu enerģiju, atslēgties no masu mediju informatīvā lauka, darīt savus darbus no sirds un ar prieku. Un negaidīt, ka izmaiņas notiks jau rīt. Tāpat kā šī visa sākumam bija zināms "ieskriešanās" ceļš, ir nepieciešams arī zināms bremzēšanas ceļš.
Un vēl pēctās pašas kvantu fisikas ir jāsaprot, ka šodiena notiekošais ir cilvēces vakardienas izvēļu sekas. Tādēļ šodienu nevar apkarot, bt šodien var izdarīt jaunas izvēles, lai būtu citāda rītdiena. Dabā viss slievas uz izlīdzinājumu. Ja cilvēce gadu desmitiem ir dzīvojusi nemērīgā patēriņa kultūrā, necienot nedz sevi, nedz dabu, nav jābrīnās, ka daba vēlas attīrīties. Cilvēcei ir jāmaina apziņa, jāsaprot, ka viss dabā ir ļoti saistīts, un cilvēks nav nekāds radības kronis. Cilvēku uzbūvētā pasaule ar sabrukt gluži vienā acumirklī un to mēs šobrīd arī izskatās, ka vērojam. Tas, kāda būs jaunā pasaules kārtība, ir atkarīgs tikai no mums pašiem. Sašķelti - vakcinētajos un nevakcinētajos u.tml., nekas īpaši gaišs neizdosies, jo daba nemīl sašķeltību. Spēks ir vienotībā. Vai politiskie lēmumi ir vērstu uz to?
Cēlonis un sekad > Mārupiete
2. Novembris 2021 / 18:16
6
ATBILDĒT
Pirmkārt, slimības bīstamība ir stipri pārspīlēta. Nav pat zināms, cik no tām personām, kuras statistika uzskaita - miris ar apstiprinātu covid infekciju, nāves iemesls patiešām ir covid. Jautājums - kādēļ tādas manipulācijas ar datiem tiek veiktas. Otrkārt, ir jacentrejas uz veselīgu imunitātes veidošanu - sports, svaigs gaiss, pilnvērtīgs uzturs. Pirmie divi cilvēkiem tiek laupīti ar politiskiem lēmumiem. Un tas ir absurdi. Treškārt, ir japaraugās uz covid kā uz zīmi cilvēcei, ka līdzšinējais dzīvesveids, paradumi, uzskati ir pašos pamatos veselību graujoši. Bet par to runā tik maz, un tie noteikti nav politiķi un mediķi. Farmācijai notiekošais ir ļoti izdevīgi, tāpat kā politiķiem, jo soli pa solim cilvēkiem tiek atņemtas brīvības un varas apsēstie arvien palielina savu varu.
Mārupiete > Cēlonis un sekad
2. Novembris 2021 / 21:51
1
ATBILDĒT
Atbildot uz Jūsu "pirmkārt" un "otrkārt", man ir tikai viena replika: pilnas slimnīcas un kapi ar veselīgiem, dzīvespriecīgiem cilvēkiem, kuriem turklāt ir laba imunitāte. Acīmredzot pandēmijā vienīgā kultūras un izklaides iespēja, kas visiem ir ļauta, ir tēlot slimus un mirstošus, bonusā saņemot ekstru pagulēt slimnīcas gultā vai mobilajā morgā, ja gribas asākas izjūtas. Ja piedāvājat šādu traktējumu, tad, jā, slimība ir pārspīlēta; tikai ārstiem esam aizmirsuši to pateikt.
Cēlonis un sekas > Mārupiete
3. Novembris 2021 / 12:19
3
ATBILDĒT
Tāpat kā ir pilnas slimnīcas ar vēzi sirgstošajiem, diemžēl. Taču cigaretes, neveselīgu pārtiku un citus vēzi izraisošus izstrādājumus neviens pat neplāno aizliegt. Nenoliedzami, ka ir zināms skaits no covid pozitīvajiem, kuriem norit smaga slimības gaita. Taču tas noteikti nav vairākums. Un būtiskākais ko vēlējos pateikt, ka ir acīmredzams, ka vakcīna nenovērš salimšanu ar covid, tāpat kā pilnībā nenovērš smagu slimības gaitu vai nāvi (iespējams, ka tikai samazina iespēju slimot smagi, taču to diemžēl neviens nevar pateikt, kā konkrētais cilvēks slimotu, ja nebūtu vakcinēts). Līdz ar to ir pārāk daudz manipulācijas un "strausa" politikas. Un pat galvenais - neviens nevar atbildēt uz jautājumu par covid vakcīnu ilgtermiņa ietekmi uz veselību.
Mārupiete > Cēlonis un sekas
3. Novembris 2021 / 14:00
1
ATBILDĒT
p.s. Attiecībā uz šo - "Un pat galvenais - neviens nevar atbildēt uz jautājumu par covid vakcīnu ilgtermiņa ietekmi uz veselību." - gribas pārfrāzēt Levita kungu: tiem, kas nomirs, Ziemassvētku nebūs.. Protams, ka daudziem šis jautājums neliek mieru! Taču jāsaka tā: tiem, kas cietuši no kovida un jau ir kapos vai ar smagām neatgriezeniskām veselības problēmām, tiem šīs problēmas jau ir. Pārējiem pagaidām ir teorētiskas bažas.
Brīva izvēle > Mārupiete
3. Novembris 2021 / 16:18
2
ATBILDĒT
Tas ir atkarīgs no domāšanas veida un savas veselības uztveres - ja Tu uzskati, ka Tev pats galvenais ir nesaslimt ar covid, ir pilnīgi saprotams, ka dodies vakcinēties, cerībā, ka pote pasargās no saslimšanas. Bet, ja Tu uzticies savai imūnistēmai, nebaidies no covid, rūpējies par savu veselību, tad Tu neesi gatavs izmantot farmācijas produktu, par kuru nav nekādu datu, kā tas ietekmēs veselību ilgtermiņā.
Mārupiete > Brīva izvēle
4. Novembris 2021 / 11:01
1
ATBILDĒT
Principā mēs varētu plašāk par šo diskutēt, taču ir teikums, kas Jūsu paustajā man liek apstāties - "Bet, ja Tu uzticies savai imūnistēmai, ..." -, un, šķiet, ka man pat ar to pietiek. Proti, es nevaru atbildēt apstiprinoši, ka uzticos savai imūnsistēmai tādā mērā, ka man nepastāv saprātīgas šaubas par tās jaudu, ja tā var sacīt. Es slimoju ļoti reti, bet, kad tas notiek, tad ir pietiekami nelāgi jeb smagi. Jurisprudencē orientējos vairāk nekā medicīnā, tāpēc šajā ziņā uzticos mediķu viedoklim. Zāles (ar retiem izņēmumiem), sintētiskus vitamīnus un citus brīnumlīdzekļus nelietoju, jo, tautas valodā sakot, tos gluži vienkārši nepanesu (tāpat kā alkoholu:D); nesmēķēju, arī ķīmiju sadzīvē faktiski nelietoju, jo man tā izraisa migrēnu, tādēļ es noteikti nejūtos atkarīga no farmācijas. Arī pēc abām vakcīnām man bija pietiekami smagas pāris dienas, taču es zinu, ka tāda ir mana organisma reakcija un par to kaut kā īpaši nešausminos, jo tas bija prognozējams. Bet kontekstā ar šo vīrusu, sekojot līdzi speciālistu viedoklim, mana izvēle ir par labu vakcinācijai - tieši tādēļ, ka es nezinu, kā tiktu galā ar šo slimību, + ticu, ka vakcinēti tomēr mazāk intensīvi (summējot vairākus faktorus) piedalās vīrusa izplatībā kopumā (jā, es zinu, ka izplata, taču, cik eksperti skaidrojuši, - vakcinēts saslimušais ir īsāku laiku infekciozs), un tas ir mans ieguldījums kopējā labumā, cenšoties šo sērgu kaut kā iegrožot.
Mārupiete > Cēlonis un sekas
3. Novembris 2021 / 13:56
1
ATBILDĒT
Tēzei par nepieciešamību vispār dzīvot veselīgi pievienojos pilnībā, un par to esam vienprātīgi. Tāpat, domājams, ir vienprātība jautājumā par to, ka 1) arī vakcinētie saslimst; 2) arī vakcinētie var nonākt smagā stāvoklī slimnīcā un nomirt. Grūti būs atrast kādu, kurš to nezina vai noliedz, jo tas ir acīmredzams fakts. Bet tas, pie kā varam pakavēties, - pie Jūsu paustā, ka mēs neviens nezinām un nevaram izskaitļot, kā mums veiktos bez potes... Ja mums visiem būtu izsniegts garantijas talons, ka tiksim cauri ar vieglām iesnām, ticiet, es arī sev labprāt to poti būtu aiztaupījusi. Bet man šāda talona nav, un bērnus izaudzināt gribas. Protams, arī vakcīna nav garantijas talons, taču, analizējot datus, redzam, ka tas ir talons, kurš tomēr diezgan pārliecinoši dod lielākas izredzes ņemt labu, nevis sliktu galu. Ja mēs visi tās "tikai iesnas" varētu pārlaist savās mājās un savās gultās, domājams, ka šie jautājumi par ierobežojumiem un vakcinēšanos vispār nebūtu dienas kārtībā. Bēt mēs taču redzam, kas notiek veselības apsrūpes sistēmā - tas ir briesmīgi, ka to smacē viena vienīga vīrusa infekcija! Ir simtiem citu slimību un nelaimju, kur ir vajadzīga profesionāla palīdzība, bet tādu mediķi nevar sniegt mums visiem zināmo iemeslu dēļ. Tāpēc, manā izpratnē, arī vakcinācija ir ne tikai paša veselības aizsardzība, bet arī solidaritāte kopējām interesēm. Tā es to redzu. p.s. Jā, smaga slimības gaita nav Jūsu minētais vairākums. Taču šis mazākums pilnā mērā norauj stopkrānu vairākumam. Kā Jūs to risinātu citā veidā, bez vakcīnas? Dabiskā lietu kārtība? Ok, lai būtu. Bet - kādas ir mūsu tiesības to smagumu uzgrūst vienai konkrētai profesijai?! Ja Daugavpils slimnīcā diennaktī nomirst 8-10 cilvēki, kuram mēs esam tiesīgi uzgrūst šo nepārejošo pienākumu diendienā piedalīties citu cilvēku ciešanās un nāvē? Bez apstājas un gaismas tuneļa galā..
Izvēles > Mārupiete
3. Novembris 2021 / 16:26
2
ATBILDĒT
Redzi, Tu savu izvēli esi izdarījusi. Un Tev pašai šī izvēle pašai ir jāpieņem, tāpat kā jāpieņem to cilvēku izvēles, kuri izdarījuši informētu citādu izvēli. Piekrītu, ka liela daļa savas izvēles nav izdarījuši informēti un viņiem, iespējams, būtu bijis labāk vakcinēties. Taču ir ļoti nekorekti visus nevkcinētos likt "vienā maisiņā". Saki, lūdzu, kā Daugavpils slimnīcā mirstošajiem palīdzēs tas, ka tiks novakcinēti visi bērni no 12 (un varbūt pat 5) gadu vecuma? Vai tie, kuri jau ir izslimojuši un nevēlas vakcinēties, jo ir ieguvuši dabīgo imunitāti? Nevar uz vakcināciju skatīties kā vienīgo pareizo, visiem piemērojamo risinājumu.
Seskis > Mārupiete
2. Novembris 2021 / 13:49
1
ATBILDĒT
Vakcīnas blaknes ir nepastarpināti saistītas ar tiesiskuma līmeni valstī. Piemēram, pēc Moderna vakcīnas saņemšanas kādam kungam no rīta dauzās pie durvīm uzstājīgs indivīds. Kungs atver durvis un dauzonīgais indivīds uzrāda dokumentus, ka ir zvērināts tiesu izpildītājs, un uzsāk kustamās mantas uzskaitīšanu. Kungs pilnīgā neizpratnē, jo nekādu parādsaistību vai nenokārtotu nodokļu maksājumu tam nav. Vēlāk ārsts izskaidroja kungam, ka tiesu izpildītāja ierašanās dzīvesvietā ir vakcīnas blakne, ka piemeklē 5-10% vakcinēto pacientu, bet tas jau nemaina būtību, ka vakcinēšanās tomēr met ēnu uz tiesiskuma stāvokli valstī. Līdz ar to labāk izvairīties no vakcinēšanās un ar to saistītajām tiesiskumu aptumšojošajām blaknēm.
visi numura raksti
Viktorija Soņeca
Intervija
Tiesneša amata kandidātu atlases process: būtiskais, kas nepieciešams pretendentiem un kandidātiem
Šobrīd ir izsludināts konkurss uz rajona (pilsētas) tiesas tiesneša amata vietām vispārējās jurisdikcijas tiesās, kā arī pavisam nesen – pirms divām dienām – noslēdzās konkurss uz rajona (pilsētas) tiesas tiesneša amata vietu ...
Notikums
Apbalvoti tieslietu nozares labākie darbinieki
Tieslietu nozare, sagaidot valsts svētkus novembrī, katru gadu apbalvo labākos nozares darbiniekus, un šī tradīcija turpinās arī ārkārtas apstākļos, tāpat kā nozare turpina darbu, nodrošinot, ka Latvija ir tiesiska valsts un tās ...
Jānis Pleps, Kristīne Līce, Dina Meistere
Diskusija
Vai Saeimas deputātiem un citu valsts konstitucionālo orgānu amatpersonām ir pienākums vakcinēties
Atsaucoties Saeimas Prezidija lūgumam, vairāki tiesību eksperti – LU Juridiskās fakultātes docents Dr. iur. Jānis Pleps, Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce un Saeimas Juridiskā biroja ...
32 komentāri
Kitija Bite, Nikolajs Ozoliņš, Anda Fokrota, Agrita Vindača, Ilze Jankeviča, Andis Ozoliņš, Ivo Krievs, Māra Bērtaite
Diskusija
Rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu: ietekme uz darba tiesiskajām attiecībām
Ministru kabinets 2021. gada 9. oktobrī pieņēma rīkojumu Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" (turpmāk – Rīkojums Nr. 720), izsludinot visā valsts teritorijā ārkārtējo situāciju no 2021. gada 11. oktobra līdz 2022. ...
Patrīcija Bodniece
Skaidrojumi. Viedokļi
Selektīvās izplatīšanas ierobežojumi e-komercijas vidē
AUTORU KATALOGS