ŽURNĀLS Viedoklis

7. Decembris 2021 /Nr.49 (1211)

Runā Satversmes tiesa: daudzdimensionālais dialogs
Dita Plepa
Satversmes tiesas Sabiedrisko attiecību un protokola nodaļas vadītāja 
LL. M.
Kristaps Tamužs
Satversmes tiesas Juridiskā departamenta vadītājs 
Satversmes tiesas un Eiropas Savienības Tiesas rīkotā konference “ESavienoti daudzveidībā: starp kopīgām konstitucionālām tradīcijām un nacionālajām identitātēm”, 2021. gada 2.–3. septembris
Foto: Aleksandrs Kravčuks

Satversmes tiesa mērķtiecīgi plānojusi un īstenojusi dažādas aktivitātes, lai veidotu dialogu ar sabiedrību par Latvijas valstiskumam svarīgām tēmām, kā arī uzņēmusies iniciatīvu un aktīvu lomu varas atzaru dialoga veidošanā.1 Intensīva starptautiskā sadarbība, regulāra viedokļu un pieredzes apmaiņa ar citu valstu konstitucionālām tiesām un pārnacionālajām institūcijām ir sekmējusi Latvijas tiesību sistēmas attīstību. Šī raksta mērķis ir raksturot Satversmes tiesas dialogu ar sabiedrību un konstitucionālām institūcijām, kā arī dialogu Eiropas tiesiskajā telpā un starptautiskās sadarbības ietvaros.

Dialoga konstitucionālais ietvars un principi

Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) uzdevums ir nodrošināt Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts ilgtspējīgu pastāvēšanu cauri laikiem. Satversmes normas, principi un vērtības paredz, ka Latvijas valsts ilgtspēja nodrošināma un sabiedrības attīstība notiek tiesiskā ietvarā atbilstoši tiesiskuma principam. Nav tādu jautājumu, attiecībā uz kuriem tiesiskuma princips neuzliktu noteiktus kvalitātes kritērijus.2 Saskaņā ar Satversmes 85. pantu Satversmes tiesas konstitucionālais pienākums ir nodrošināt Satversmes virsvadību un tādējādi arī visaptverošu tiesiskumu. Satversmes tiesa katrā spriedumā norāda tiesisko ievaru, kurā konkrētajā jomā ir veicami prioritārie darbi Latvijas valsts attīstībai. Vienlaikus Satversmē atspoguļotais tiesiskuma princips prasa uzturēt dialogu ar sabiedrību un konstitucionālām institūcijām, lai nodrošinātu demokrātiskas un tiesiskas valsts ilgtspēju. Piemēram, Satversmes tiesa spriedumā lietā Nr. 2018-11-01 atvasināja starpinstitucionālās lojalitātes principu, kas noteic, kā konstitucionālām institūcijām jāveido savstarpējās attiecības, tostarp veidojot cieņpilnu dialogu. Dialogs nav pašmērķīgs, tas ir fokustēts, un tā uzdevums ir uzlabot pieņemto lēmumu kvalitāti un nodrošināt vislabāko tiesisko sistēmu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Ineta Ziemele
Numura tēma
Satversmes tiesa kā vērtību tiesa: pirmie 25 gadi
Satversmes tiesa
Notikums
Satversmes tiesai – 25  
Sanita Osipova, Artūrs Kučs, Anita Rodiņa, Jānis Neimanis, Daiga Rezevska, Gunārs Kusiņš, Aldis Laviņš
Aptauja
Kādu tiesību sistēmu pieprasa Satversme?

Sagaidot Satversmes tiesas darba 25. gadadienu, kā arī raugoties uz 2022. gadā gaidāmo Satversmes simtgadi, "Jurista Vārds" pašreizējiem Satversmes tiesas tiesnešiem jautāja: "Kādu tiesību sistēmu pieprasa Satversme?"

Kristaps Tamužs, Elīna Podzorova
Skaidrojumi. Viedokļi
Satversmes tiesas judikatūra 2017–2021: aktualitātes
1996. gada 5. jūnijā, izdarot grozījumu Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) 85. pantā un pieņemot Satversmes tiesas likumu, Latvijas tiesiskajā sistēmā tika nodibināts jauns konstitucionāls orgāns.1 Satversmes tiesas ...
Jānis Neimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Pieteikuma juridiskais pamatojums
AUTORU KATALOGS