ŽURNĀLS Informācija

25. Janvāris 2022 /Nr.4 (1218)

Vakcinācijas pret Covid-19 piemērošanas regulējuma prakse Eiropā
8 komentāri
SATURA RĀDĪTĀJS

Piedāvājam ieskatu citu Eiropas Savienības valstu pieredzē saistībā ar Covid-19 vakcināciju, ko uz 2022. gada 6. janvārī bija apkopojuši Euronewsžurnālisti, kā arī papildus informācijas avotu atspoguļojumu saistībā ar tiesiskā regulējuma tvērumu katrā konkrētajā dalībvalstī.

Pēdējo nedēļu laikā Latvijas atbildīgo amatpersonu retorikā izskan frāzes par obligātas vakcinācijas pret Covid-19 ieviešanu noteiktām personu grupām.

12. janvārī Valsts prezidents Egils Levits sacīja, ja saslimstība ar Covid-19 turpinās pieaugt, obligāta vakcinācija vecuma grupā virs 60 gadiem varētu būt nepieciešama.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts pagājušā gada decembrī pauda: "Ja ir runa par visas sabiedrības obligātu vakcināciju, epidemioloģiskās drošības griezumā, tas, kas mums jāizdara, ir kopīgi ar Tieslietu ministriju jāizanalizē Austrijas lēmums, Vācijas potenciālais lēmums un juridiskais pamatojums. Nevaru izslēgt varbūtību, ka Latvija tādu ceļu varētu iet."

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons 2021. gada 22. oktobrī skaidroja, ka vakcinācijas pienākuma izpildi nevar tieši uzlikt, bet pienākuma izpildi var nodrošināt netieši, piemēram, liedzot kādus pakalpojumus. Tomēr ir stipri apšaubāma šādu pasākumu efektivitāte noteiktām personu grupām Latvijā Covid-19 kontekstā. Svarīgi, ka personām nevarētu tikt liegti būtiski valsts pakalpojumi un jebkādu soda naudu uzlikšana, piemēram, īpaši apdraudētajai pensionāru grupai varētu būt nesamērīga. Izvēloties sabiedrības grupas, pret kurām varētu tikt attiecināts vakcinēšanās pienākums, to lokam ir jābūt skaidram un ir jāņem vērā arī vispārējie tiesību principi, piemēram, vienlīdzības princips. Tāpēc arī vajadzētu būt skaidriem kritērijiem, kā un kādēļ kāda grupa izvēlēta.

Ņemot vērā, ka Eiropā pieaug Covid-19 gadījumi, vairāk uzmanības tiek pievērsts tam, lai pārliecinātu nevakcinētos saņemt vakcīnu. Līdz šim pasākumi ir bijuši dažādi, sākot no Covid-19 sertifikātiem līdz mājsēdēm. Taču tagad aizvien vairāk valstu apsver iespēju noteikt obligātu vakcināciju. 2021. gada decembrī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena par šo tēmu aicināja uz diskusiju Eiropas Savienībā. Lai gan daudzās valstīs pastāv pilnvaras vakcinēt bērnus, piemēram, pret masalām, tomēr ētikas eksperti uzskata, ka ir grūtāk pieprasīt vakcinēties pieaugušajiem.

Piedāvājam ieskatu citu Eiropas Savienības valstu pieredzē saistībā ar Covid-19 vakcināciju, ko uz 2022. gada 6. janvārī bija apkopojuši Euronews1 žurnālisti, kā arī papildus informācijas avotu atspoguļojumu saistībā ar tiesiskā regulējuma tvērumu katrā konkrētajā dalībvalstī.

 

Austrija

No 1. februāra vakcinācija būs obligāta Austrijā, kas būs pirmā obligātā vakcinācijas prasība Eiropā. Šis lēmums tika pieņemts dažas dienas pēc tam, kad Austrija mēģināja mājsēdi noteikt nevakcinētajiem, kas ātri tika paplašināta līdz pilnīgai valsts mēroga mājsēdei. Austrijas kanclers Aleksandrs Šalenbergs uzskata, ka tas ir vienīgais veids, kā izkļūt no vīrusa viļņu apburtā loka.

Minētā prasība iestrādāta likuma līmenī, kurš paredz obligātu vakcināciju personām, kas vecākas par 18 gadiem un kuru dzīvesvieta ir Austrijā. Vakcinē arī personas, kuru dzīvesvieta ir Austrijā, vecumā no 14 līdz 18 gadiem, ja tām ir patstāvīgas lēmumu pieņemšanas spējas. Vakcināciju nevar veikt ar tūlītēju piespiedu spēku. No obligātās vakcinācijas izslēdz šādas cilvēku grupas: 1) sievietes stāvoklī; 2) personas, kuras nevar vakcinēties, neapdraudot savu dzīvību vai veselību, ja vien šīs briesmas nav pārvaramas, izvēloties vakcīnu; un personas, kuras ir pārvarējušas Covid-19 180 dienu laikā pēc parauga ņemšanas. Izņēmuma iemesls vai lēmumu pieņemšanas spēju trūkums jāapliecina ārstam. Ārstam informācija jāreģistrē centrālajā vakcinācijas reģistrā. Obligāti vakcinējamo personu apzināšana tiks veikta 2022. gada 15. februārī un pēc tam ik pēc trim mēnešiem. Šim nolūkam centrālais dzīvesvietas reģistrs un centrālais vakcinācijas reģistrs sniegs veselības ministram personas datus un datus par vakcināciju pret Covid-19. Pēc šo datu saskaņošanas Veselības ministrija atgādinās nevakcinētajām personām 15. februārī un pēc tam reizi trijos mēnešos ievērot obligātās vakcinācijas politiku. Likums būs spēkā līdz 2024. gada 31. janvārim.2

 

Grieķija

Grieķija sāks sodīt cilvēkus, kas ir vecāki par 60 gadiem un nav vakcinēti. Viņiem tiks piemērots naudas sods 100 eiro mēnesī, ja viņi nebūs saņēmuši vakcīnu līdz 15. janvārim. Nauda tiks novirzīta Grieķijas veselības aprūpes sistēmai, kas cīnās ar cilvēku pieplūdumu slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Premjerministrs Kirjaks Mitsotakis aizstāv šo pasākumu, norādot, ka vecākā cilvēku grupa pārstāv 90 % no Covid-19 izraisītajiem nāves gadījumiem. No pagājuša gada septembra Grieķija arī ir pieprasījusi, lai veselības aprūpes darbinieki valsts un privātajās iestādēs būtu vakcinēti. Nesen arī pastiprināti ierobežojumi nevakcinētajiem. Lai gan daudzas Eiropas Savienības valstis ir noteikušas, ka vakcīnas ir obligātas veselības aprūpes darbiniekiem un citiem augsta riska darba ņēmējiem, Grieķija kļūs par pirmo valsti Eiropas Savienībā, kuras vakcinēšanās mērķauditorija ir noteikta vecuma grupa.

Obligātās vakcinācijas pret Covid-19 prasība tika ieviesta Grieķijas tiesiskajā regulējumā, izmantojot likuma Nr. 4820/20213 206. pantu. Pienākums attiecas uz privāto, valsts un pašvaldību veselības aprūpes iestāžu (2. pants), veco ļaužu un invalīdu aprūpē iesaistīto iestāžu darbiniekiem (1.a pants). Pienākuma darbības joma attiecas arī uz jaunajiem viesiem, kas ierodas šajās iestādēs (1.a pants), kā arī uz invaliditātes sertifikācijas centru personālu un pakalpojumu saņēmējiem. Likums paredz ierobežotus iemeslus izņēmumam no vakcinācijas pienākuma. Šie izņēmumi attiecas uz tiem, kuri ir atveseļojušies no Covid-19 sešu mēnešu laikā (4. pants), un tiem, kuriem ir pierādīti iemesli, kuru dēļ vakcīna ir bīstama viņu veselībai (4. pants).4

Jāpiemin, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2021. gada septembrī noraidīja 30 Grieķijas veselības aprūpes speciālistu grupas iesniegto pieteikumu, lūdzot apturēt Grieķijas likuma piemērošanu, kas nosaka obligātu Covid-19 vakcināciju veselības aprūpes speciālistiem, lai viņi varētu turpināt darbu. Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir noraidījusi viņu pieteikumu un paziņojusi, ka sūdzība neietilpst tiesas darbības jomā.5

Savukārt 2021. gada 4. decembrī Grieķijas Valsts padome, kas ir Grieķijas augstākā administratīvā tiesa, atzina, ka veselības aprūpes darbinieku, ugunsdzēsēju un citu personu obligātā vakcinācija pret Covid-19 nepārkāpj Grieķijas konstitūciju. Šis ir spriedums, kas varētu pavērt ceļu obligātās vakcinācijas piemērošanai arī citām strādnieku grupām vai jebkurai iedzīvotāju grupai, kas noteikta pēc vecuma kritērijiem. Turklāt tiesa nolēma, ka veselības aprūpes darbiniekiem ir konstitucionāls pienākums vakcinēties pret Covid-19, tādējādi izrādot sociālo solidaritāti. Spriedums par obligātās vakcinācijas pasākumu konstitucionalitāti tika pamatots ar to, ka vakcinācija aizsargā sabiedrības veselību un iedzīvotāju dzīvības, kas ir augstākie mērķi.6

 

Vācija

Paredzams, ka Vācijas parlamenta deputāti 2022. gada februārī vai martā balsos par vakcinācijas obligātu noteikšanu. Kanclers Olafs Šolcs norādījis, ka Bundestāgā notiks balsojums un viņš cer, ka deputāti atbalstīs to. Zaļo partijas līderis Roberts Habeks uzskata, ka obligātā vakcinācija būtu tālejoša iejaukšanās indivīda brīvībā. Taču tā aizsargā dzīvību un galu galā sabiedrības brīvību. Lai saglabātu pārsvaru arī turpmāk pār vīrusu un novērstu piekto vilni, tagad ir jāgatavojas vispārējam vakcinācijas pienākumam. Savukārt Angela Merkele, kura iepriekš sacīja, ka vakcinācija nebūs obligāta, 2. decembrī atzina, ka, ja viņa būtu Bundestāga deputāte, viņa balsotu par obligāto vakcināciju.

Minēto obligāto vakcinēšanās prasību plānots iestrādāt Vācijas likumā par aizsardzību pret infekcijām (Infektionsschutzgesetz, IfSG).7

 

Itālija

Itālija 5. janvārī paziņoja, ka Covid-19 vakcīnas būs obligātas cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem. Tas notika laikā, kad bija rekordliels saslimušo skaits. Pagājušā gada aprīlī Itālija kļuva par vienu no pirmajām valstīm, kas noteica veselības aprūpes speciālistu obligātu vakcināciju, lai aizsargātu pacientus. Vēlāk to attiecināja arī uz skolotājiem, militārpersonām, policiju un glābšanas darbiniekiem. Šī prasība stājās spēkā 15. decembrī. Šī gada 5. janvārī arī augstskolu darbinieki tika pievienoti profesiju sarakstam, kuru vakcinācija ir obligāta.

Itālija 2022. gada sākumā pieņēma likumu (stājies spēkā), ka itāļiem, kas vecāki par 50 gadiem, ir pienākums vakcinēties pret Covid-19. Tiem, kas vēl nav vakcinēti, ir dots pārejas periods līdz janvāra beigām. No 1. februāra visiem, kas nebūs vakcinēti, nebūs saņēmuši otro devu vai veikuši revakcināciju, lai gan ir iespēja to izdarīt, tiks piemērots sods 100 eiro apmērā. Prasība ir spēkā līdz 15. jūnijam un attiecas uz visiem iedzīvotājiem, kas vecāki par 50 gadiem, tostarp ārzemniekiem. Tāpat no 15. februāra vecuma grupai virs 50 gadiem būs jāiesniedz arī vakcinācijas vai atveseļošanās apliecinājums darbā, un, ja to nevarēs izdarīt, viņi būs spiesti strādāt attālināti. Darbinieki, kas jaunāki par 50 gadiem, var iesniegt negatīvu testa rezultātu. Nosacījumu pārkāpējiem draud naudas sods no 600 līdz 1500 eiro.8

Saskaņā ar Itālijas konstitūcijas 32. pantu nevienu nevar piespiest veikt medicīnisko aprūpi bez īpaša likumā noteikta pienākuma un ar nosacījumu, ka tā neaizskar cilvēka cieņu. Obligātā vakcinācija neapšaubāmi ietilpst Itālijas konstitūcijas 32. panta darbības jomā. Itāļu komentētāji uzskata, ka likumā noteiktais dekrēts par primārās veselības aprūpes darbinieku vakcināciju ir likumīgs, ņemot vērā šo konstitucionālo klauzulu. Itālijas Konstitucionālās tiesas 2018. gada spriedums Nr. 5/2018 tiek uzskatīts par etalonu. Šajā spriedumā tiesa atzina, ka likumā noteiktais pienākums, kas attiecas uz obligātu vakcināciju pret desmit slimību veidiem pusaudžiem, kas jaunāki par 16 gadiem, ir saderīgs ar Itālijas konstitūcijas 32. pantu.9

 

Francija

No pagājušā gada septembra Francija ir pieprasījusi veselības un aprūpes speciālistu, ugunsdzēsēju un transporta darbinieku vakcināciju. Cilvēkiem, kuri strādā un ir saskarsmē ar sabiedrību, lai viņi varētu doties uz darbu, ir jābūt veselības kartei, kas apliecina, ka viņi ir vakcinēti pret Covid-19 vai ir atveseļojušies no tā, vai arī viņiem ir negatīvs testa rezultāts. Lai piekļūtu bāriem, restorāniem, sporta zālēm un daudziem pasākumiem, arī ir nepieciešama veselības karte.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2021. gada augustā noraidīja Francijas ugunsdzēsēju sūdzību par obligāto vakcināciju pret Covid-19. Vairāk nekā 670 profesionālie un brīvprātīgie ugunsdzēsēji bija sūdzējušies par obligātajām vakcīnām, norādot, ka šie pasākumi pārkāpj viņu tiesības uz privātumu. Taču Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraidīja viņu pieteikumu un paziņoja, ka sūdzība neietilpst tiesas darbības jomā.10

 

Lielbritānija

Covid-19 vakcīnas būs obligātas veselības un sociālās aprūpes darbiniekiem Lielbritānijā līdz 1. aprīlim, pagājušā gada novembrī sacīja Apvienotās Karalistes veselības ministrs Sadžids Džavids, kad Covid-19 gadījumu skaits pieauga. Tomēr viņš nedomā, ka Lielbritānija kādreiz izskatīs obligātas vakcīnas visiem iedzīvotājiem, norādot, ka valstī ir zems atbalsts vakcīnām.

Grozījumu projekts Veselības un sociālās aprūpes likumā Nr. 200811 paredz prasību veselības un sociālās aprūpes darbiniekiem, kuriem ir tieša saskarsme ar pakalpojumu lietotājiem, tostarp brīvprātīgajiem, sniegt pierādījumus, ka viņi ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19. Viņiem tas jādara, lai varētu strādāt, lai gan noteiktos gadījumos ir izņēmumi.

 

Zviedrija

Zviedrijas valdība neplāno ieviest obligāto vakcināciju. "Brīvprātīga vakcinācija, uzticības veidošana un palīdzība pilsoņiem pieņemt apzinātus lēmumus ir izrādījusies veiksmīga, lai Zviedrijā sasniegtu augstus vakcinācijas rādītājus," uzskata atbildīgā ministrija. No pagājušā gada 1. decembra Zviedrija ieviesa Covid-19 sertifikātu publiskajos iekštelpu pasākumos, kuros piedalās vairāk nekā 100 cilvēku. Sertifikāts apliecina, ka īpašnieks ir pilnībā vakcinēts, tam ir negatīvs vīrusa tests vai tas ir atveseļojies no slimības.

 

Ungārija

Vakcinācija Ungārijā ir nepieciešama veselības aprūpes darbiniekiem, valsts skolu skolotājiem un cilvēkiem, kas strādā valsts iestādēs. Privātiem uzņēmumiem ir atļauts izlemt, vai darbiniekiem ir jābūt vakcinētiem vai nē. Ungārijas amatpersonas, tostarp premjerministrs Viktors Orbans, mudinājušas pilsoņus pēc iespējas ātrāk vakcinēties.

Ungārijas valdība ir devusi darba devējiem tiesības noteikt, ka darbiniekiem obligāti jāveic vakcinācija pret Covid-19. 2021. gada 21. oktobrī Ungārijas oficiālajā izdevumā tika publicēts Ungārijas valdības dekrēts Nr. 598/2021 par darba vietu aizsardzību pret Covid-19. Saskaņā ar dekrētu darba devējs veselības aizsardzības interesēs, kā arī ņemot vērā darba vietas īpatnības un darbinieku darba profilu, var noteikt, ka nevakcinētiem darbiniekiem jāveic vakcinācija kā nodarbinātības nosacījums.12

 

Dānija

Dānija ir izdevusi Covid-19 sertifikātu, kas nepieciešams, lai piekļūtu lielai daļai sabiedriskās dzīves, tostarp restorāniem, kinoteātriem un frizētavām. Dānijas Veselības aģentūra iesaka vakcinēties, jo tas nodrošina augstu aizsardzību pret inficēšanos un saslimšanu ar Covid-19. Vakcinācija ir brīvprātīga un bez maksas.13

 

Šveice

Šveices valdība uzskata, ka juridiski vispārējs iedzīvotāju pienākums vakcinēties ir izslēgts. Pārredzamai un saprotamai informācijai jāļauj katram cilvēkam brīvi pieņemt lēmumu, norāda Sabiedrības veselības birojs. Tomēr valdība vai vietējie kantoni var uzlikt pienākumu vakcinēties neaizsargātām cilvēku grupām un noteiktiem cilvēkiem ar ļoti stingriem nosacījumiem. Taču nevienu nevar piespiest vakcinēties.

Nesen šveicieši referendumā nobalsoja par Covid-19 pasākumiem, tostarp veselības caurlaižu izmantošanu, lai piekļūtu sabiedriskajai dzīvei. Obligātā vakcinācija atsevišķos gadījumos jau ir iespējama, kad to nolemj Federālā padome. Likumā par epidēmijām šī iespēja ir paredzēta apdraudētām iedzīvotāju grupām, īpaši apdraudētām personām un personām, kas veic noteiktas darbības.14

 

Slovēnija

Slovēnijā vakcinācija pret Covi-19 nav obligāta. "Esam vienisprātis ar Eiropas Komisijas prezidentu, ka par obligāto vakcināciju ir jādebatē ES mērogā. Jebkurā gadījumā vispirms ir jāpanāk plašāka sociālpolitiska vienprātība par iespējamo ieviešanu," uzskata Veselības ministrijas padomnieks.

 

Bulgārija

Bulgārijā nav obligāta vakcinācija profesionālajām grupām vai noteiktām vecuma grupām. Tomēr valstī pagājušā gada oktobra beigās tika ieviesta veselības apliecība, kas pieprasa Covid-19 testu, vakcināciju vai atveseļošanās sertifikātu, lai piekļūtu restorāniem, kinoteātriem, koncertiem, sporta zālēm un citām publiskām vietām.

Saskaņā ar Bulgārijas Veselības likuma 59. pantu15 ārkārtas epidēmijas gadījumā veselības ministrs var izdot norādījumus par obligātu imunizāciju un atkārtotu imunizāciju ar vielām, kas nav iekļautas imunizācijas kalendārā. Bulgārijas veselības ministrs gan intervijās, gan parlamentārajā veselības komitejā ir skaidri norādījis, ka vakcinācija pret Covid-19 nebūs obligāta.16

 

Polija

Polijas Veselības ministrija paziņojusi, ka gatavojas no 1. marta ieviest obligāto vakcināciju medicīnas darbiniekiem. Polija arī gatavojas ieviest obligātu vakcinēšanos skolotājiem un uniformu dienestiem, piemēram, militārpersonām un policijai.

RAKSTA ATSAUCES /

1. Skat.: https://www.euronews.com/2022/01/06/are-countries-in-europe-are-moving-towards-mandatory-vaccination

2. Skat.: https://www.lexology.com/commentary/healthcare-life-sciences/austria/preslmayr-attorneys-at-law/covid-19-mandatory-vaccination

3. Skat.: https://www.e-nomothesia.gr/kat-dikasteria-dikaiosune/nomos-4820-2021-phek-130a-23-7-2021.html

4. Skat.: http://opiniojuris.org/2021/11/30/how-greece-set-the-wrong-example-for-compulsory-vaccinations-against-covid-19/

5. Skat.: https://www.humanrightspulse.com/mastercontentblog/european-court-of-human-rights-rejects-requests-to-suspend-mandatory-covid-19-vaccinations

6. Skat.: https://www.ekathimerini.com/news/1173100/cos-mandatory-vaccination-is-constitutional/

7. Skat.: https://germanlawarchive.iuscomp.org/?p=2487; https://www.dw.com/en/covid-incoming-chancellor-scholz-wants-vaccine-mandate-in-germany/a-59979157

8. Skat.: https://7news.com.au/lifestyle/health-wellbeing/italy-starts-mandatory-covid-19-vaccinations-for-over-50s-amid-covid-protests-across-europe-c-5234443

9. Skat.: https://lexatlas-c19.org/covid-19-vaccination-in-italy-between-compulsory-and-conditional-policies-2/

10. Skat.: https://www.humanrightspulse.com/mastercontentblog/european-court-of-human-rights-rejects-requests-to-suspend-mandatory-covid-19-vaccinations

11. Skat.: https://www.legislation.gov.uk/ukdsi/2021/9780348224993

12. Skat.: https://www.cms-lawnow.com/ealerts/2021/11/hungary-introduces-mandatory-vaccinations-in-the-workplace

13. Skat.: https://www.sst.dk/en/English/Corona-eng/Vaccination%20against%20covid-19

14. Skat.: https://www.rts.ch/info/12722406-mauro-poggia-en-gardant-les-classes-ouvertes-avec-des-effectifs-reduits-on-diminue-le-risque.html#timeline-anchor-1639676520700

15. Skat.: https://www.en.nhif.bg/get_file?section=document&pageId=14818&uuid=a6007279-aee5-4768-98b3-ca0fada24f41

16. Skat.: https://cms.law/en/int/expert-guides/cms-expert-guide-to-vaccine-compensation-regimes/bulgaria

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Piģēns K. Vakcinācijas pret Covid-19 piemērošanas regulējuma prakse Eiropā. Jurista Vārds, 25.01.2022., Nr. 4 (1218), 31.-33.lpp.
komentāri (8)
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Incis
26. Janvāris 2022 / 11:19
1
ATBILDĒT
Jā, nav minēta arī Čehija. Turklāt, UK jāvakcinējas tikai tiem, kuriem ir saskare ar pacientiem, bet tie, kuri ir saskarē un nevēlas vakcinēties, tiem darba devējam jānodrošina darbs, kur nav saskares ar pacientu. Domājams, ka tūliņ arī tas mainīsies, jo, UK atcēla visus ierobežojumus un kodus valsts iekšienē. Starp citu - obligātā vakcinācija nozīmē tikai to, ka valsts pienākums ir nodrošināt vakcīnu esamību, nevis nepārtrauktu cilvēku atšpricēšanu. Kādreiz vajadzētu arī Satversmes komentārus palasīt. Diemžēl, pēdējā laikā JV ir kļuvis, faktiski, par dzelteno presi. Apkopojums no veciem blogiem, vienpusēja un neprecīza informācija bez jebkādas juridiskas analīzes. Nožēlojami
Jurists no pilsētas N. > Incis
26. Janvāris 2022 / 19:35
0
ATBILDĒT
Žurnāls kalpo juridiska seguma rašanai varas konjunktūrai. Alternatīvo juridisko viedokļu it kā nav. Bet ko citu gaidīt būtu naivi, jo šis izdevums tomēr barojas no valsts budžeta.
Seskis > Jurists no pilsētas N.
27. Janvāris 2022 / 16:04
0
ATBILDĒT
Tā jau ir, ka Jurista Vārda redakcija, pieplakusi pie Valsts budžeta ļenkanās krūts, cenšas izzīst no trīcošajām miesām Covid-19 nomocīto nodokļu maksātāju sarūpēto nektāru, savukārt par to ienākumu pelnīšanu varētu teikt, ka no ļautiņiem tiek noplēstas septiņas ādas, lai tie pa durvju šķirbiņu varētu palūkoties uz juridisko zināšanu kalves dievišķajām dzirkstīm!
Sannija Matule > Jurists no pilsētas N.
27. Janvāris 2022 / 07:53
2
ATBILDĒT
Paldies par Jūsu viedokli! Tomēr tā sakarā gribas atsaukties uz profesori Ilmu Čepāni, kurai reiz tika uzdots jautājums, kas sākās apmēram tā: Jūs jau X gadus sēžat Saeimā... Un viņa uz to atbildēja: es Saeimā nesēžu, es tur strādāju.
Tāpēc respektēju Jūsu tiesības novērtēt žurnāla saturu pēc sava ieskata, taču vēlos uzsvērt, ka mēs, redakcijā, šeit nebarojamies, bet gan strādājam. Turklāt žurnāls lielā mērā tiek finansēts arī no pašu gūtajiem ieņēmumiem. Tāpat vēlētos dzirdēt konkrētus faktus par varas apkalpošanu! Vienlaikus atļaujos izteikt prognozi, ka nemaz neesat žurnāla lasītājs, jo tur "protams, viss ir slikti, un nav vērts lasīt".
Ja vēlaties diskutēt, - laipni lūgts, bet apvainojumus gan, lūdzu, servējiet kopā ar faktiem.
Inga Balode
25. Janvāris 2022 / 22:07
3
ATBILDĒT
Kāpēc nav informācijas par kaimiņvalstīm – Lietuvu un Igauniju? Kāpēc nav skaidrojuma, ko īsti t.s. obligātā vakcinācija nozīmē citās valstīs? Kāpēc nav citu valstu tiesu prakses analīzes? Kāpēc nav informācijas par to, kādas konkrēti ir citu valstu normatīvo aktu prasības un kā tās ir pamatotas likumprojektu anotācijās?
Parasti izdevumu abonē, lai saņemtu pilnvērtīgu, godīgu un daudzpusīgu informāciju, nevis pāris mēnešu vecu blogu pārstāstus.
Vismaz trīs tiesību zinātņu doktori citos plašsaziņas līdzekļos ir izteikušies par šo tēmu - kāpēc intervijas ar viņiem nav JV?!
Precizējums > Inga Balode
28. Janvāris 2022 / 18:08
0
ATBILDĒT
Par kuriem tieši zinātņu doktoriem ir runa?
Intereses pēc jautāju.
Fakts > Precizējums
30. Janvāris 2022 / 19:17
0
ATBILDĒT
Piemēram, R. Balodis
Agnese
25. Janvāris 2022 / 20:09
3
ATBILDĒT
Šī informācija ir sagrābstīta un nepilnīga. Kur ir pārējās Eiropas valstis? Kur Lietuva, Igaunija, Beļģija, Īrija? Informācija sagrābstīta no blogiem, nevis no oficiālām mājaslapām, turklāt tā ir novecojusi informācija, jo šodien jau ir zināms, ka, piemēram, Īrijā visi ierbežojumi ir atcelti un obligāta vakcinācija tur nekad nav bijusi un netiek prasīta.
visi numura raksti
Ieva Šņepste
Skaidrojumi. Viedokļi
Pagaidu aizsardzības līdzekļi Eiropas Cilvēktiesību tiesā un Satversmes tiesā
Lai arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas un Satversmes tiesas kompetence ir atšķirīga, tās vieno uzdevums nodrošināt cilvēktiesību aizsardzību, tādējādi dodot iespēju salīdzināt to piemērotos pagaidu aizsardzības līdzekļus. Šajā ...
Sannija Matule
Notikums
Tiesībzinātnieks Jānis Pleps: vēsture ir mana sirdslieta
Pagājušonedēļ, 18. janvārī, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra desmit LZA vārdbalvas, tostarp trīs vārdbalvas jaunajiem zinātniekiem, kā arī trīs jauno zinātnieku ...
Ronalds Vītols
Viedoklis
Piegādātāja godprātības apšaubīšanas vērtējums Publisko iepirkumu likuma grozījumos
Saeimā izskatāmie grozījumi Publisko iepirkumu likumā faktiski satur pasūtītāja tiesības izslēgt kandidātus un pretendentus (turpmāk – pretendenti) no dalības iepirkumā, balstoties uz vērtējumu par pierādāmu informāciju, ...
Jānis Musts
Skaidrojumi. Viedokļi
Loģikas elementi tiesību tālākveidošanā
Viktorija Soņeca
Tiesību prakse
Valsts svētku dienām jābūt apmaksātām
Satversmes tiesa 2021. gada 2. decembrī pasludināja spriedumu lietā Nr. 2021-07-01 "Par Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14. panta sestās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. un ...
AUTORU KATALOGS