ŽURNĀLS Informācija

19. Aprīlis 2022 /Nr.16 (1230)

Kādas sankcijas Eiropas Savienība noteikusi Krievijai un Baltkrievijai par agresiju pret Ukrainu
1 komentāri
Foto: Zane Bitere, LETA

2022. gada 23. februārī tika noteiktas sankcijas pret 22 fiziskām un četrām juridiskām personām. Visi šo personu un vienību līdzekļi ir iesaldēti, un ir aizliegts šīm personām un vienībām darīt līdzekļus pieejamus. Attiecīgās personas ir saistītas ar Krievijas valdību, armiju, paramilitārām organizācijām, bankām u.c. institūcijām. Attiecīgās juridiskās personas ir Internet Research Association, Bank Rossiya, Promsvyazbank, VEB (Vnesheconombank).1

Vienlaikus Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentās iestādes var atļaut atbrīvot konkrētus iesaldētos līdzekļus vai saimnieciskos resursus, kas pieder Bank Rossiya, Promsvyazbank un VEB, ja tas nepieciešams, lai līdz 2022. gada 24. augustam izbeigtu līgumus vai citus nolīgumus (ieskaitot korespondentbanku attiecības), kas ar šīm bankām noslēgti pirms 2022. gada 23. februāra.2

2022. gada 23. februārī tika noteiktas sankcijas pret 336 Valsts domes deputātiem, kuri balsoja par rezolūciju aicināt atzīt par neatkarīgām valstīm Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu valdības nekontrolētās teritorijas.3 Visi šo personu līdzekļi ir iesaldēti, un ir aizliegts šīm personām darīt līdzekļus pieejamus.

2022. gada 23. februārī tika noteiktas sankcijas pret finanšu tirgus darījumiem.4

No 2022. gada 23. februāra ir aizliegts veikt darījumus ar pārvedamiem vērtspapīriem un naudas tirgus instrumentiem, kurus pēc 2022. gada 9. marta emitē Krievija un tās valdība, Krievijas Centrālā banka vai kāda vienība, kura darbojas Krievijas Centrālās bankas labā.

No 2022. gada 23. februāra ir aizliegts Krievijai un tās valdībai, Krievijas Centrālajai bankai vai vienībām, kas darbojas Krievijas Centrālās bankas labā, izsniegt jaunus aizdevumus vai kredītpakalpojumus.

2022. gada 23. februārī tika noteikts liegums importēt Eiropas Savienībā preces no Doņeckas un Luhanskas. Ir aizliegts iegādāties un piedalīties nekustamā īpašuma iegādē attiecīgajos reģionos. Ir aizliegts uz šīm teritorijām eksportēt noteiktas preces, un ir aizliegts sniegt tūrisma pakalpojumus uz šiem reģioniem.5

2022. gada 25. februārī tika noteiktas sankcijas pret 99 personām, kuras grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību. Attiecīgās personas atbalstīja "Doņeckas Tautas Republikas" un "Luhanskas Tautas Republikas" atzīšanu, arī personas Baltkrievijā, kas atbalsta Krievijas karu Ukrainā, kā arī citi Krievijas Valsts domes deputāti. No šī datuma visi šo personu un vienību līdzekļi ir iesaldēti un ir aizliegts šīm personām un vienībām darīt līdzekļus pieejamus.6

2022. gada 25. februārī tika noteiktas plaša mēroga sankcijas pret noteiktām precēm un tehnoloģijām.7

1. Divējāda lietojuma preces un tehnoloģijas: no 2022. gada 26. februāra ir aizliegts pārdot, piegādāt, nodot vai eksportēt divējāda lietojuma preces un tehnoloģijas jebkurai personai Krievijā vai izmantošanai Krievijā.

Aizliegums attiecas uz visām divējāda lietojamām precēm neatkarīgi no to izcelsmes ar dažiem izņēmumiem, piemēram, ja preces nepieciešamas medicīniskiem vai farmācijas mērķiem, vides aizsardzībai, kuģošanas drošībai u.c., ar nosacījumu, ka gala lietotāji nav saistīti ar militārām institūcijām.

Divējāda lietojuma preces ir priekšmeti, kas uzskaitīti Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2021/821 (turpmāk – Regula) I pielikumā. Tāpat ir aizliegts sniegt visādu veidu palīdzību un pakalpojumus saistībā ar šīm precēm.

2. Tehnoloģijas, kas varētu veicināt Krievijas militārās un tehnoloģiskās jaudas palielināšanu vai aizsardzības un drošības sektora attīstību: no 2022. gada 26. februāra ir aizliegts pārdot, piegādāt, nodot vai eksportēt noteiktas preces un tehnoloģijas jebkurai personai Krievijā vai izmantošanai Krievijā.

Aizliegums attiecas uz visām uzskaitītajām precēm un tehnoloģijām neatkarīgi no to izcelsmes ar dažiem izņēmumiem, piemēram, ja preces nepieciešanas medicīniskiem vai farmācijas mērķiem, vides aizsardzībai, kuģošanas drošībai u.c., ar nosacījumu, ka gala lietotāji nav saistīti ar militārām institūcijām.

Aizliegtās tehnoloģijas ir uzskaitītas Regulas VII pielikumā. Tāpat ir aizliegts sniegt visādu veidu palīdzību un pakalpojumus saistībā ar šīm precēm un tehnoloģijām.

3. Finansējums: no 2022. gada 26. februāra ir aizliegts sniegt publisku finansējumu vai publisku finansiālo palīdzību tirdzniecībai ar Krieviju vai ieguldījumiem Krievijā.

Aizliegums neattiecas uz saistībām, kas uzņemtas pirms 2022. gada 26. februāra. Pastāv arī citi izņēmumi, kas uzskaitīti Regulā.

4. Preces un tehnoloģijas, kas lietojamas naftas ieguvei: no 2022. gada 26. februāra ir aizliegts pārdot, piegādāt, nodot vai eksportēt šāda veida preces un tehnoloģijas jebkurai personai Krievijā vai izmantošanai Krievijā.

Aizliegums attiecas uz visām uzskaitītajām precēm un tehnoloģijām neatkarīgi no to izcelsmes.

Attiecīgās preces un tehnoloģijas uzskaitītas Regulas X pielikumā. Tāpat aizliegts sniegt visādu veidu palīdzību un pakalpojumus saistībā ar šīm precēm un tehnoloģijām.

Aizliegumi pārdot šīs preces un sniegt ar tām saistītu palīdzību līdz 2022. gada 27. maijam neattiecas uz līgumiem, kas noslēgti pirms 2022. gada 26. februāra, un nepieciešamiem papildu līgumiem.

5. Preces un tehnoloģijas saistībā ar aviāciju: no 2022. gada 26. februāra ir aizliegts pārdot, piegādāt, nodot vai eksportēt šāda veida preces un tehnoloģijas jebkurai personai Krievijā vai izmantošanai Krievijā.

Aizliegums attiecas uz visām uzskaitītajām precēm un tehnoloģijām neatkarīgi no to izcelsmes.

Attiecīgās preces un tehnoloģijas ir visas preces ar KN kodu 88 un ir uzskaitītas Regulas XI pielikumā. Ir aizliegts sniegt apdrošināšanas un pārapdrošināšanas pakalpojumus saistībā ar šīm precēm. Ir aizliegts veikt visādu veidu remontu un detaļu nomaiņu saistībā ar šīm precēm un tehnoloģijām. Ir aizliegts sniegt visādu veidu palīdzību un pakalpojumus saistībā ar šīm precēm un tehnoloģijām. Aizliegumi pārdot šīs preces un sniegt ar tām saistītu palīdzību līdz 2022. gada 28. martam neattiecas uz līgumiem, kas noslēgti pirms 2022. gada 26. februāra, un nepieciešamiem papildu līgumiem.

6. Pārvedami vērtspapīri, naudas tirgus instrumenti: aizliegti visi darījumi ar pārvedamiem vērtspapīriem un naudas tirgus instrumentiem, kurus pēc 2022. gada 12. aprīļa emitē Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank, Rosselkhozbank, Alfa Bank, Bank Otkritie, Bank Rossiya, Promsvyazbank, OPK Oboronprom, Untied Aircraft Corporation, Uralvagonzavod, Rosneft, Transneft, Gazprom Neft, Almaz-Antey, Kamaz, Novorossiysk Commercial Sea Port, Rostec (Krievijas tehnoloģiju valsts korporācija), Russian Railways, JSC PO Sevmash, Sovcomflot un United Shipbuilding Corporation, kā arī citas ar šīm institūcijām saistītas vienības, kā norādīts Regulā.

No 2022. gada 12. aprīļa Eiropas Savienības atzītās vai reģistrētās tirdzniecības vietās ir aizliegts kotēt Regulā noteikto vienību pārvedamus vērtspapīrus un saistītus pakalpojumus.

No 2022. gada 26. februāra ir aizliegts jebkurai Regulā norādītajai vienībai izsniegt jebkādus jaunus aizdevumus vai kredītus.

Eiropas Savienības centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem aizliegts jebkuram Krievijas valstspiederīgajam, personai, kas uzturas Krievijā, vai vienībai, kas veic uzņēmējdarbību Krievijā, sniegt Regulā noteiktos pakalpojumus.

Ir aizliegts jebkuram Krievijas valstspiederīgajam, personai, kas uzturas Krievijā, vai vienībai, kas veic uzņēmējdarbību Krievijā, pārdot eiro denominētus pārvedamus vērtspapīrus, kas emitēti pēc 2022. gada 12. aprīļa, vai kolektīvo ieguldījumu uzņēmumu daļas riska darījumos ar šādiem vērtspapīriem.

7. Noguldījumi: no 2022. gada 26. februāra ir aizliegts pieņemt noguldījumus, kas pārsniedz 100 000 eiro no Krievijas valstspiederīgajiem, personām, kas uzturas Krievijā, vai vienībām, kas veic uzņēmējdarbību Krievijā.

8. Kredītiestādēm noteikti konkrēti ziņošanas pienākumi: līdz 2022. gada 27. maijam kredītiestādēm jāiesniedz saraksts ar noguldījumiem, kas pārsniedz 100 000 eiro, ko tur Krievijas valstspiederīgie, personas, kas uzturas Krievijā, vai vienībai, kas veic uzņēmējdarbību Krievijā. Kredītiestādēm jāsniedz informācija par noguldījumiem, kas pārsniedz 100 000 eiro un ko tur Krievijas valstspiederīgie vai personas, kas uzturas Krievijā un ir saņēmušas kādas ES dalībvalsts uzturēšanās atļauju vai pilsonību ar ieguldītāju shēmas palīdzību.

2022. gada 28. februārī tika noteikts aizliegums Krievijas aviokompānijām un lidmašīnām ielidot Eiropas Savienības gaisa telpā. Šim aizliegumam ir izņēmumi ārkārtas situācijām. Tāpat tika pievienoti nosacījumi iepriekš noteiktajam aizliegumam veikt darījumus ar Krievijas Centrālās bankas rezervēm un aktīviem.8

2022. gada 28. februārī tika noteiktas sankcijas pret 26 Kremlim pietuvinātām personām, tostarp vairākiem oligarhiem, un vienu Krievijā reģistrētu uzņēmumu.9

2022. gada 1. martā tika noteikts aizliegums sniegt ziņojumapmaiņas pakalpojumus noteiktām Krievijas bankām, t.i., tās tika atslēgtas no SWIFT sistēmas. Tāpat tika noteikts aizliegums piegādāt eiro banknotes jebkurai personai Krievijā, tostarp Krievijas valdībai un Centrālajai bankai.10

2022. gada 1. martā tika aizliegts pārraidīt vai padarīt iespējamu, veicināt vai kā citādi sekmēt to, ka tiek pārraidīts jebkāds RT – Russia Today English, RT – Russia Today UK, RT – Russia Today Germany, RT – Russia Today France, RT – Russia Today Spanish un Sputnik saturs, kas ir iesaistīti Krievijas propagandas darbībās.11

2022. gada 2. martā tika noteiktas sankcijas pret 22 Baltkrievijas militārpersonām, kuras līdzdarbojas Krievijas karā Ukrainā.12

2022. gada 9. martā tika noteikti aizliegumi pārdot, nodot vai eksportēt uz Krieviju jūras navigācijas preces un tehnoloģijas, kas norādītas Regulas pielikumā. Tāpat tika noteikti ierobežojumi veikt darbības, kas saistītas ar kuģniecības tehnoloģijām. Papildus pārvedamu vērtspapīru jēdziens tika paplašināts, iekļaujot kriptovalūtas.13

2022. gada 9. martā tika noteiktas sankcijas pret 160 personām, tostarp 146 Krievijas Padomes locekļiem, kuri ratificēja valdības lēmumus par "Sadraudzības, sadarbības un savstarpējas palīdzības līgumu starp Krieviju un Doņeckas Tautas Republiku un starp Krieviju un Luhanskas Tautas Republiku", kā arī 14 personām, kas atbalsta un gūst labumu no Krievijas valdības vai nodrošina tai būtisku ieņēmumu avotu, vai ir saistītas ar citiem sankciju subjektiem.14

2022. gada 16. martā tika noteiktas sankcijas pret 15 Krievijas pilsoņiem, tostarp oligarhiem, telekomunikāciju uzņēmumu un citu uzņēmumu vadītājiem, kā arī deviņiem uzņēmumiem, kas ir daļa no Krievijas militāri industriālā kompleksa.15

2022. gada 16. martā tika noteikti preču un pakalpojumu ierobežojumi:16

1) aizliegts eksportēt, sniegt pakalpojumus un veikt citas darbības ar naftas un dabasgāzes ieguves tehnoloģijām, kā arī iesaistīties Krievijas naftas un dabasgāzes uzņēmumos. Vienlaikus tiek piemēroti izņēmumi, piemēram, lai nodrošinātu kritiski svarīgu energoapgādi;

2) aizliegts importēt dzelzs un tērauda izstrādājumus no Krievijas. Aizliegums neattiecas uz tādu līgumu izpildi līdz 2022. gada 17. jūnijam, kuri noslēgti pirms 2022. gada 16. marta, vai tādu papildu līgumu izpildi, kuri ir nepieciešami šādu līgumu izpildei;

3) aizliegts uz Krieviju eksportēt plašu klāstu luksuspreču;

4) aizliegts iesaistīties jebkādos darījumos ar vienībām, kas veic uzņēmējdarbību Krievijā un ir publiskā kontrolē vai kurām vairāk nekā 50 % daļu ir publiskā īpašumā, un norādītas regulas pielikumā. Aizliegums neattiecas uz tādu līgumu izpildi līdz 2022. gada 15. maijam, kuri noslēgti pirms 2022. gada 16. marta, vai tādu papildu līgumu izpildi, kuri ir nepieciešami šādu līgumu izpildei;

5) aizliegts sniegt kredītreitinga pakalpojumus.

RAKSTA ATSAUCES /

1. Skat. Padomes Īstenošanas regulu (ES) 2022/260 (2022. gada 23. februāris), ar kuru īsteno Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0260

2. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/259 (2022. gada 23. februārī), ar kuru groza Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0259

3. Skat. Padomes Īstenošanas regulu (ES) 2022/261 (2022. gada 23. februāris), ar kuru īsteno Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.LI.2022.042.01.0015.01.LAV&toc=OJ%3AL%3A2022%3A042I%3ATOC

4. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/262 (2022. gada 23. februāris), ar kuru groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0262

5. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/263 (2022. gada 23. februāris) par ierobežojošiem pasākumiem, reaģējot uz Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu valdības nekontrolēto teritoriju atzīšanu un rīkojumu izvietot Krievijas bruņotos spēkus minētajās teritorijās. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0263

6. Skat. Padomes Īstenošanas regulu (ES) 2022/332 (2022. gada 25. februāris), ar kuru īsteno Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0332

7. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/328 (2022. gada 25. februāris), ar kuru groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0328

8. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/334 (2022. gada 28. februāris), ar kuru groza Padomes Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0334

9. Skat. Padomes Īstenošanas regulu (ES) 2022/336 (2022. gada 28. februāris), ar kuru īsteno Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0336&qid=1646135319632

10. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/345 (2022. gada 1. marts), ar kuru groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0345

11. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/350 (2022. gada 1. marts), ar ko groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0350

12. Skat. Padomes Īstenošanas regulu (ES) 2022/353 (2022. gada 2. marts), ar kuru īsteno Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.066.01.0001.01.LAV&toc=OJ%3AL%3A2022%3A066%3ATOC

13. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/394 (2022. gada 9. marts), ar kuru groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.081.01.0001.01.LAV&toc=OJ%3AL%3A2022%3A081%3ATOC

14. Skat. Padomes Īstenošanas regulu (ES) 2022/396 (2022. gada 9. marts), ar kuru īsteno Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.080.01.0001.01.LAV&toc=OJ%3AL%3A2022%3A080%3ATOC

15. Skat. Padomes Īstenošanas regulu (ES) 2022/427 (2022. gada 15. marts), ar kuru īsteno Regulu (ES) Nr. 269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0427

16. Skat. Padomes Regulu (ES) 2022/428 (2022. gada 15. marts), ar kuru groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Pieejama: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0428

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Ārlietu ministrija Kādas sankcijas Eiropas Savienība noteikusi Krievijai un Baltkrievijai par agresiju pret Ukrainu. Jurista Vārds, 19.04.2022., Nr. 16 (1230), 6.-8.lpp.
komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
pagāns Skolnieciņš
25. Aprīlis 2022 / 19:30
0
ATBILDĒT
Krievija sabruks. Tā vairs nebūs impērija. Krievijas kolonijas tiks brīvlaistas. Pie mums vairs nebūs Kremļa 5. kolonnas, jo nākotnes Krievija pēc zaudējuma Ukrainā un sabrukuma vairs neuzdrošināsies sludināt lielkrievu šovinismu un panslāvismu citām tautām un valstīm. Krievvalodīgo skolu un 9. maija jautājumi uzreiz atrisināsies, un tie nebūs vairs aktuāli. Nebūs vairs prokremlisko partiju un prokremlisko politiķu. Krievi beidzot tiks vaļā no jukušo caru lāsta, kas iesākās 988. gadā, kad slāvi tika varmācīgi kristīti. Nākotnes Krievijā būs demokrātiskas pārmaiņas. Nebūs vairs militārisma. Krievu totalitārisms taps aizliegts. Un Slāvu Dievu svētība piepildīs Krievijas zemi. Krievijā vairs nebūs jukušu caru. Ar cieņu, pagāns Skolnieciņš ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-) Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
visi numura raksti
Sabīne Janisela
Skaidrojumi. Viedokļi
Sankcijas pret Krieviju: apzināti sākta kara ilgtermiņa sekas
Edgars Pastars, Krišjānis Bušs, Maija Tipaine
Skaidrojumi. Viedokļi
Sankciju risku pārvaldība un karadarbības Ukrainā ietekme uz darījumu izpildi
1 komentāri
Edvīns Draba
Skaidrojumi. Viedokļi
Ukrainas atbalstam noteiktie Eiropas Savienības ierobežojošie pasākumi pret Krieviju un Baltkrieviju
Laima Letiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Noguldījumu apjoma ierobežojums: jauns sankciju veids, lai ierobežotu finanšu ieplūšanu no Krievijas un Baltkrievijas
Dace Cīrule
Skaidrojumi. Viedokļi
Sankciju ietekme – neparedzami apstākļi gan publiskajam, gan privātajam sektoram
AUTORU KATALOGS