ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

17. Maijs 2022 /Nr.20 (1234)

Decentralizēta ilūzija par finanšu brīvību
Dr. iur.
Veronika Sajadova
Sertificēta personas datu aizsardzības speciāliste, CIPP/E, Swedbank Grupas Latvijā Personas datu aizsardzības speciāliste, Finanšu nozares asociācijas GDPR Darba grupas vadītāja 

Decentralizētās finanses (turpmāk – DeFi) ir viens no ievērības cienīgiem finanšu tehnoloģiju (FinTech) aktivitāšu sektoriem.1 Augošā tendence jau ir piesaistījusi miljardiem ASV dolāru un turpina stimulēt sabiedrības interesi. DeFi tika veidotas pretstatā centralizētajām finansēm (turpmāk – CeFi), lai sniegtu tādas priekšrocības kā, piemēram, decentralizēto pārvaldību, viedos līgumus un atvērtā koda tehnoloģijas. Kaut arī DeFi palīdz samazināt esošos riskus, vienlaikus tās rada jaunus izaicinājumus. Šajā rakstā sniegts neliels ieskats DeFi ekosistēmā, tās priekšrocībās un trūkumos, kas Latvijas tiesību vidē ir salīdzinoši maz pētīti.

Ievads

Decentralizētās finanses ir ekosistēma, kuru veido uz blokķēdēm balstītas lietojumprogrammas, kuras izmantojot finanšu pakalpojumi tiek sniegti bez trešās personas starpniecības.

DeFi aizsākumi meklējami 2009. gada janvārī, kad parādījās pirmā blokķēde Bitcoin un kriptovalūta – bitmonēta (bitkoins). Taču par pagrieziena brīdi kļuva 2015. gada jūlijs, kad tostarp DeFi lietojumprogrammām tika radīta Ethereum blokķēde. Uz tās pamata joprojām veido vairākumu DeFi lietojumprogrammu, taču pamazām popularitāti sāk gūt arī citas blokķēdes, piemēram, Solana, Dogecoin, Monero, Oasis.

DeFi tiek piedēvēts milzīgs izaugsmes potenciāls. Šī raksta tapšanas brīdī kriptovalūtu maku skaits, kas mijiedarbojas ar DeFi protokoliem, pārsniedz 4,5 miljonus.2 Ņemot vērā to, ka vienai personai var piederēt vairāk nekā viens maks, DeFi unikālo lietotāju skaits noteikti ir mazāks, tomēr tas jebkurā gadījumā ir ievērojams. Taču izbrīnu rada cits skaitlis. Minētajos makos esošo kriptovalūtu tirgus vērtības kopsumma vien pāris gadu laikā ir sasniegusi ievērojamu apmēru (110 miljardi ASV dolāru 2021. gada novembrī, salīdzinot ar vienu miljardu ASV dolāru 2018. gada jūnijā),3 kas, ekspertu ieskatā, var vairākkārt pieaugt jau šogad.4 Tik strauju izaugsmi Starptautiskais Valūtas fonds skaidro ar efektu, ko radīja tieši DeFi, proti, decentralizētas biržas, kas ļauj lietotājiem tirgot kriptovalūtas bez starpnieka, kā arī kredītu platformas, kas saved kopā aizņēmējus un aizdevējus bez nepieciešamības veikt klienta kredītriska novērtējumu.5 Kaut arī DeFi pagaidām ieņem salīdzinoši nelielu finanšu tirgus daļu, tās popularitāte un potenciāls sāk gūt sistēmisku nozīmi finanšu tirgos.

DeFi potenciāls var pārveidot tradicionālos finanšu pakalpojumus, piemēram, maksājumus, valūtas maiņu, investīcijas, apdrošināšanu un kredītus. Lai gan faktiski DeFi piedāvā analoģiskus pakalpojumus, galvenā atšķirība no centralizētajām finansēm ir veidā, kā šie pakalpojumi tiek sniegti.

 

DeFi un CeFi salīdzinājums

Turpmāk minētie aspekti palīdz labāk izprast DeFi un CeFi atšķirības, priekšrocības un trūkumus.

Decentralizācija. Tradicionāli finanšu pakalpojumus sniedz kāda centralizēta iestāde, piemēram, kredītiestāde, apdrošināšanas sabiedrība vai brokeris. Pakalpojumu sniegšanā var būt iesaistīti arī starpnieki (citas kredītiestādes vai brokeri), tādējādi padarot sistēmu vēl komplicētāku. Savukārt blokķēdes tehnoloģija darbojas bez trešās personas, jo tās funkciju pilda viedie līgumi. Viedais līgums ir automatizēts kods (programma), kas darbojas blokķēdē, kad izpildās šajā kodā iepriekš noteiktie nosacījumi.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Mārtiņš Bērziņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Bankas pieredze: kā sadarbība ar FinTech var paātrināt uzņēmuma izaugsmi un atvieglot ikdienu
Arvien biežāk dažādu nozaru uzņēmumi, t.sk. finanšu, izvēlas savus risinājumus radīt nevis paši no A līdz Z, bet gan konkrētā to izstrādes posmā piesaistīt partnerus. Finanšu tehnoloģiju uzņēmumu pakalpojumu izmantošana kļūst ...
Marine Krasovska
Skaidrojumi. Viedokļi
FinTech ekosistēma Latvijā: izaicinājumi un attīstības virzieni
Inese Lazdovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Finanšu tiesību problemātikas risinājumu ietekme uz Latvijas FinTech nozares attīstību
Anna Vladimirova-Krjukova
Skaidrojumi. Viedokļi
Personas dati FinTech uzņēmumos: pirms lietošanas izlasiet instrukciju
Laima Letiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
FinTech risku pārvaldības vide un vajadzības
AUTORU KATALOGS