ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

7. Jūnijs 2022 /Nr.23 (1237)

Ieskaita piemērošana pret kreditora gribu
Dr. iur.
Artūrs Caics
Advokātu biroja FORT zvērināts advokāts 
Mg. iur.
Vita Rancāne
Advokātu biroja FORT juriste 

Ievads

Praksē nereti ir sastopami gadījumi, kad divām pusēm citai pret citu rodas savstarpēji prasījumi. Savukārt šāda veida strīdos ir gadījumi, kad viena puse nolemj piemērot ieskaitu un otras puses prasījumu dzēst ar pretprasījumu. Šādos gadījumos aktuāls ir jautājums, vai prasījuma dzēšana var notikt pret kādas puses gribu un vai tas ir iespējams apstākļos, kad otrai pusei ir iebildumi pret pašu pretprasījumu. Tādēļ ir pievēršama uzmanība ieskaitam, kura vispārīgais1 tiesiskais regulējums, saistītā tiesu prakse un tiesību doktrīna ir raksturota šajā rakstā.

 

1. Ieskaits kā saistību izbeigšanas veids

Ieskaits ir Civillikumā noteikts saistību izbeigšanas veids.2 Ieskaita definīcija ir ietverta Civillikuma 1846. pantā, proti, ieskaits ir prasījuma dzēšana ar pretprasījumu. Jāpiebilst, ka savstarpējiem prasījumiem nav jābūt vienāda apmēra un pilnībā izslēdzošiem.3 Tas nozīmē, ka ar ieskaitu ir saprotama arī prasījuma noteiktas daļas dzēšana.

Ieskaits ir patstāvīgs saistību izbeigšanas veids. Tas nav ne izpildījums, ne pārjaunojums, ne arī izlīgums.4 Ieskaits ir izlietojams Civillikumā noteiktajā kārtībā (šajā sakarā uzmanība ir pievēršama 1846.–1856. pantam).

Ieskaits var tikt piemērots ne vien attiecībā pret naudas prasījumiem, bet arī attiecībā uz citiem mantiski novērtējamiem prasījumiem.5 Tomēr jāņem vērā, ka ieskaits nevar tikt izmantots pret valsts un pašvaldību nodokļu prasījumiem un valsts (tajā skaitā valsts kapitālsabiedrību) pirkuma maksas prasījumiem.

Ieskaitam puse var izmantot vienīgi sev piederošu prasījumu, lai gan Civillikuma 1851. pants paredz noteiktus izņēmuma gadījumus, kad var tikt izlietoti arī trešās personas prasījumi. Ir būtiski, lai ieskaitam izmantotajam prasījumam būtu iestājies izpildes termiņš un attiecīgi radies pamats tā izmantošanai. Ieskaita piemērošanu neietekmē prasījumu rašanās pamati. Piemēram, vienas puses prasījumu, kas izriet no pirkuma līguma, ir iespējams dzēst ar otras puses prasījumu, kas izriet no cita pušu savstarpēji noslēgta līguma (piemēram, pakalpojumu līguma). Tāpat no pušu noslēgta līguma izrietoši prasījumi var tikt dzēsti ar ārpuslīgumiskiem prasījumiem, kas saistīti ar aizskārumu, kuru viena puse nodarījusi otrai pusei.

Civillikums pieļauj šādus ieskaita veidus:

a) līgumisks ieskaits, kad puses vienojas par savstarpēju prasījumu dzēšanu;

b) vienpusējs ieskaits, kad viena puse (parādnieks) piemēro ieskaitu pret otras puses (kreditora) gribu.

Kā redzams, saskaņā ar Civillikumu ir iespējami gadījumi, kad viena puse piemēro ieskaitu vienpusējā kārtībā pret otras puses gribu. Tomēr attiecībā uz šo ieskaita veidu ir jāpievērš uzmanība vairākiem nosacījumiem, kas ierobežo puses rīcības brīvību vienpusēji izlietot ieskaitu. Šiem nosacījumiem ir būtiska ietekme attiecībā uz gadījumiem, kad viena puse (kreditors) apstrīd otras puses (debitora) pretprasījumu, kas likts priekšā ieskaitam.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Civillikums  
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Matīss Dzelve, Estere Kozlinska
Skaidrojumi. Viedokļi
Jaunā vertikālo nolīgumu grupu atbrīvojuma regula un pamatnostādnes

Šī raksta mērķis ir informēt un sniegt vispārīgu ieskatu jaunā regulējuma saturā, īpaši vēršot uzmanību uz tajā ietvertajām būtiskākajām izmaiņām.

Kaspars Čerbakovs
Viedoklis
Tiesas pienākums spriedumā noteikt tiesības saņemt procentus
Rakstā izklāstītie apstākļi izriet no pirmās instances un apelācijas instances tiesas spriedumiem, kuri taisīti 2020., 2021. un 2022. gadā, kad saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 10. panta noteikumiem arī ...
Viktors Makucevičs
Viedoklis
Dažas piezīmes par prasības summas un piedziņas perioda norādīšanu mantiska rakstura prasībās
Allars Apsītis, Jolanta Dinsberga, Dace Tarasova
Skaidrojumi. Viedokļi
Romas impērijas agentes in rebus kā mūsdienu kārtības uzturēšanas dienestu nominālie priekšteči
Līdzās citiem nozīmīgiem materiālās un nemateriālās kultūras sasniegumiem Senās Romas civilizācija, Romas impērija pazīstama arī ar vienu no senākajiem zināmajiem "speciālajiem dienestiem" (jeb īpašu informācijas vākšanas un ...
Jekaterina Davidoviča, Ieva Hūna
Tiesību prakse
Aktualitātes Eiropas Savienības Tiesas judikatūrā
Tieslietu ministrija ir apkopojusi 2021. gada Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST), tajā skaitā Vispārējās tiesas (turpmāk – VT), interesantākos spriedumus. Šajā judikatūras apkopojumā iekļauti spriedumi, kuros EST ir lēmusi ...
AUTORU KATALOGS