ŽURNĀLS Tiesību prakses komentāri

22. Novembris 2022 /Nr.47 (1261)

Komentārs par Satversmes tiesas spriedumu lietā Nr. 2022-08-01
3 komentāri
Mg. iur.
Gaidis Bērziņš
Zvērināts advokāts, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras lektors 

Nevar apšaubīt Satversmes tiesas sprieduma likumīgo spēku,1 tomēr jebkuram juristam ir tiesības paust savu viedokli par Satversmes tiesas sprieduma argumentāciju. Juridiska rakstura diskusija neapšaubāmi sekmē juridiskās domas attīstību un stiprina tiesiskas valsts pamatus.

[1] Satversmes tiesa 2022. gada 29. septembra spriedumā lietā Nr. 2022-08-01 (turpmāk – Spriedums) atzinusi Maksātnespējas likuma 169. panta sesto daļu, ciktāl tā attiecas uz Maksātne­spējas likuma 22. panta otrās daļas 1. un 2. punktā, kā arī 20. panta pirmās daļas 7. punktā noteikto, par atbilstošu Latvijas Republikas Satversmes 107. pantam, atkārtoti uzsverot,2 ka ierobežojumu noteikšanas leģitīmais mērķis maksātnespējas procesa administratora darbībā ir citu cilvēku tiesību un sabiedrības labklājības aizsardzība. Šī mērķa sasniegšanai izraudzītais līdzeklis – ierobežojumu noteikšana maksātnespējas procesa administratoram saņemt labumu – ir piemērots leģitīmā mērķa sasniegšanai.

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Don Quixote
11. Jūlijs 2023 / 22:16
0
ATBILDĒT
Es domāju no likumdevēja puses tas vairāk bija kā atriebība administratoriem un tādēļ nešķirojot ļaunprātību un kļūdas atceļot administratoru viņiem tiek liegtas tiesības uz atlīdzību. Jautājums arī kādēļ netiek pieņemts analoģisks regulējums tiesnešiem. Pietiekami daudz tādu 1.instanču nolēmumu, lasot kuros rodas jautājums par tiesnešu kvalifikācijas atbilstību amatam. Un ja šādus lēmumus atceļ pēc protesta iesniegšanas kāpēc tiesnešiem neatņemt iztikas līdzekļus? Var būt arī citām amatpersonām būtu vērts atņemt saņemto atalgojumu?
860
22. Novembris 2022 / 13:04
0
ATBILDĒT
Kā jau raksta autors norāda, spriedumā precizētās prasījuma robežas, attiecinot Satversmes tiesas veikto izvērtējumu tieši uz pieteikuma iesniedzējas situāciju. No sprieduma nolasās, ka šajā situācijā bija divi pārkāpumi: normatīvo aktu pārkāpumi UN objektivitātes trūkums. Diemžēl spriedumā juridiski argumenti par otro pārkāpumu faktiski nav ietverti, aprobežojoties ar vispārīgu vērtējumu par abstraktiem normatīvo aktu pārkāpumiem. Arī šajā ziņā būtisks ir raksta autora arguments par to, ka ne visos gadījumos maksātnespējas procesā notikušie pārkāpumi rada kreditoriem zaudējumus.
860 > 860
22. Novembris 2022 / 13:08
0
ATBILDĒT
T.i., objektivitātes trūkums būtu aplūkojams no t.s. saprātīgā vērotāja testa skatpunkta. Ir iespējamas situācijas, kad administratoram, no saprātīgā vērotāja pozicijas raugoties, ir interešu konflikts, tacu administrators pats to nav saskatījis un faktiski nekādu negatīvu ietekmi uz maksātnespējas procesu nav atstājis.
visi numura raksti
Dina Gailīte
Intervija
Tiesu varu neapmierina pakalpojums, ko sniedz Tieslietu ministrija  
Aigars Strupišs ir Augstākās tiesas priekšsēdētājs un līdz ar to arī Tieslietu padomes priekšsēdētājs kopš 2020. gada jūnija. Tiesneša amatā viņš ir kopš 2014. gada, kad sāka darbu Augstākās tiesas Civillietu departamentā, ...
Rīgas Juridiskā augstskola
Notikums
Atskats uz ikgadējo konferenci par aktuālajiem cilvēktiesību jautājumiem Latvijā
4. novembrī notika Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) organizētā ikgadējā konference par aktuālajiem cilvēktiesību jautājumiem Latvijā "Cilvēktiesības Latvijā un Eiropā: jaunie izaicinājumi". Šajā konferencē piedalījās Eiropas ...
Kristiāna Plāte
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskais dizains – uz cilvēku un inovācijām orientēts dizains
Kaspars Ķikuts
Skaidrojumi. Viedokļi
Cietušā institūta normu piemērošana administratīvo pārkāpumu tiesībās
Šī raksta mērķis ir aplūkot cietušā institūtu tieši no praktiskās piemērošas prizmas un identificēt problemātiku, kas saistīta ar cietušā institūta tiesību normu reālu piemērošanu administratīvo pārkāpumu procesos iestādēs.
7 komentāri
Inga Bite
Viedoklis
Sankciju piemērošana – kā neiešaut sev kājā
AUTORU KATALOGS