ŽURNĀLS Viedoklis

6. Decembris 2022 /Nr.49 (1263)

Mantas izcelsmes pierādīšanas problemātika tiesību uz īpašumu un taisnīga tiesas procesa perspektīvā
Dr. iur. cand.
Egons Rusanovs
Zvērināts advokāts 

Kriminālprocesa likuma (turpmāk – KPL) 59. nodaļā reglamentētais sevišķā procesa veids "Process par noziedzīgi iegūtu mantu" reformētajā kriminālprocesuālajā kodifikācijā tika iekļauts jau tās sākotnējā redakcijā, īpaši uzsverot tā piemērošanas iespēju mantisko jautājumu savlaicīgai atrisināšanai vienīgi izņēmuma gadījumos – nepastāvot strīdam par mantas izcelsmes raksturu un neesot iespējai noskaidrot šādas mantas īpašnieku vai likumīgo valdītāju.

Raugoties retrospektīvi, nākas atzīt, ka zināmas indikācijas par gaidāmajām izpratnes modifikācijām procesa par noziedzīgi iegūtu mantu reglamentācijā bija nojaušamas vēl 2009. gadā, tostarp radot jaunu personas procesuālo statusu – kriminālprocesā aizskartais mantas īpašnieks. Taču patlaban procesu par noziedzīgi iegūtu mantu ieskaujošo problēmu loks ir ieguvis daudz konkrētāku veidolu. Iespējams, šāds praktiski orientēts ieskats procesa par noziedzīgi iegūtu mantu problemātikā patlaban jau nāk daudz par vēlu, tomēr tālu no patiesības nebūtu arī apgalvojums, ka tiesību jaunradē arī šajā kriminālprocesa norises aspektā likumdevēja pienākums bija nodrošināt pietiekamu procesuālo garantiju loku, lai normu piemērošanas taisnīgums nebūtu atkarīgs no tiesneša pārliecības vai sevišķiem interpretatīvajiem kanoniem.

Pēdējo gadu prakses tendences liecina, ka mantas konfiskācijas un rīcības ar noziedzīgi iegūtu mantu institūts vēl pirmstiesas kriminālprocesa laikā bez kādas izšķirības tiek attiecināts gan uz tiem mazākumā esošajiem, kas mantu patiešām ieguvuši, īstenojot kādu noziedzīgu rūpalu, gan arī absolūto vairumu to, kas tiesiskiem līdzekļiem vairojuši savu kapitālu, bet nereti neveiksmīgi izraudzītas aktīvu diversifikācijas vai naivas paļaušanās uz nekompetenta padomdevēja ierosinājumiem dēļ pamanījušies nonākt neapskaužamajā uzraudzības iestāžu aizdomu ēnā.

Tā dēvētā pārnacionālā cīņa ar noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem nedrīkstētu būt vienīgi iluzoru tiesību un dažādu ar tiesībām vien sekundāri saistītu motīvu caurvīts process. Tāpēc daudzu praktiķu cerību gaidas, meklējot elementārākās procesuālās pamattiesības respektējošu rezultātu arī procesā par noziedzīgi iegūtu mantu, savulaik bija saistītas ar Ekonomisko lietu tiesas darba sākšanu 2021.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Sannija Matule
Numura tēma
Viedokļu krustugunīs – process par noziedzīgi iegūtu mantu
Šī tematiskā izdevuma saturiskais tvērums ir vērsts uz procesu par noziedzīgi iegūtu mantu, aplūkojot gan tieši no tā izrietošus, gan arī saistītus jautājumus. To, ka lietpratēju diskusija par šo tēmu aizvien ir ļoti aktuāla, ...
Gunārs Kūtris
Skaidrojumi. Viedokļi
Taisnīgums un nevainīguma prezumpcija procesā par noziedzīgi iegūtu mantu

Šajā rakstā piedāvāts autora redzējums par procesa par noziedzīgi iegūtu mantu atbilstību diviem kriminālprocesa pamatprincipiem – taisnīguma jeb taisnīgas tiesas principam un nevainīguma prezumpcijas principam.

1 komentāri
Ilze Znotiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Process par noziedzīgi iegūtas mantas konfiskāciju: priekšrocības un izaicinājumi
Ievērojot šī izdevuma tematisko ievirzi, autore šajā rakstā analizē priekšrocības vienam no efektīvākajiem noziedzīgi iegūtu aktīvu konfiskācijas veidiem – process par mantas konfiskāciju bez notiesājoša sprieduma ...
Juris Stukāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Pierādīšanas standarta nošķiršanas jautājumi – "ārpus saprātīgām šaubām" un "iespējamības pārsvars"
Visbūtiskākais jautājums, analizējot krimināltiesības un tieši kriminālatbildības institūtu, ir – kāds ir pamats personas saukšanai pie kriminālatbildības, tas ir, pamats atzīt, ka persona ir vainojama izdarītajā noziedzīgajā ...
Jānis Rozenbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Par dažiem pierādīšanas jautājumiem procesā par noziedzīgi iegūtu mantu

Šis raksts ir veltīts pārdomām par dažiem pierādīšanas jautājumiem, kas ir vērtējami tiesību uz taisnīgu tiesu kontekstā procesā par noziedzīgi iegūtu mantu.

AUTORU KATALOGS