ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

10. Janvāris 2023 /Nr.01/02 (1267/1268)

Tirgus izpēte un iepriekšēja apspriede ar piegādātājiem publiskajos iepirkumos un ar to saistītie problēmjautājumi
Mg. iur.
Jānis Siliņš
Zvērināta advokāta palīgs ZAB Eversheds Sutherland Bitāns SIA 

Šajā rakstā autors apskatīs tirgus izpētes procedūras un tās ietvaros veicamās iepriekšējās apspriedes ar potenciālajiem piegādātājiem publisko iepirkumu procedūras plānošanas un sagatavošanas posmā, kā arī Publisko iepirkumu likuma (turpmāk – PIL) jauno regulējumu attiecībā uz apspriedēm ar piegādātājiem, kas tika pieņemts ar 2022. gada 24. marta likumu "Grozījumi Publisko iepirkumu likumā" (turpmāk – Grozījumi) un stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī. Raksta nobeigumā tiks īsumā aplūkoti ar tirgus izpēti un iepriekšēju apspriedi ar piegādātājiem saistītie riski – interešu konflikta situācijas un konkurences ierobežošanas apstākļi.

Tirgus izpētes nozīme iepirkuma procedūrā

Jebkuras publiskā iepirkuma procedūras norisi var būtībā iedalīt trīs secīgos posmos: (1) iepirkuma procedūras plānošana un sagatavošana; (2) iepirkuma procedūras organizēšana, iesniegto piedāvājumu izvērtēšana un līguma slēgšanas tiesību piešķiršana; (3) noslēgtā iepirkuma līguma izpildes kontrole un uzraudzība.

PIL1 un attiecīgi arī Direktīva 2014/24/ES2 detalizēti regulē tieši otro iepirkuma procedūras posmu, savukārt gan Latvijas, gan arī Eiropas Savienības (turpmāk – ES) normatīvais regulējums attiecībā uz pirmo un trešo posmu ir ar ievērojami mazāku detalizācijas pakāpi, kas bieži vien noved pie tā, ka konkrētajiem posmiem tiek pievērsta mazāka uzmanība no ieinteresēto personu puses.3

Tomēr tas nenozīmē, ka iepirkuma plānošanai vai noslēgtā līguma izpildes kontrolei būtu mazāka loma iepirkuma procedūras "dzīves ciklā". Tieši pretēji, tikai visu posmu veiksmīga norise ļaus pasūtītājam sasniegt publiskā iepirkuma mērķi – publisko līdzekļu efektīvu izlietošanu.

Iepirkuma plānošanas posmā kā viens no būtiskākajiem, ja ne pats būtiskākais, pasūtītāja uzdevums ir kvalitatīvas tirgus izpētes veikšana, kuras rezultātā pasūtītāja iegūtā un apkopotā informācija par konkrētā iepirkuma priekšmeta specifiku, tirgū pieejamiem risinājumiem, lai apmierinātu pasūtītāja funkcionālās vajadzības, potenciālajiem piegādātājiem, iespējamo konkurences līmeni iepirkuma procedūrā faktiski būs turpmākās iepirkuma procedūras stūrakmens.

Lai gan PIL expressis verbis neparedz pasūtītāja pienākumu veikt tirgus izpēti, šāds pienākums ir secināms no PIL 2. pantā iekļautajiem PIL mērķiem – nodrošināt iepirkumu atklātumu, brīvu konkurenci un vienlīdzīgu attieksmi pret piegādātājiem, kā arī pasūtītāja līdzekļu efektīvu izmantošanu. Vienlaikus tirgus izpētes veikšana ir saistāma arī ar pasūtītāja pienākumu lietderīgi un likumīgi rīkoties ar finanšu līdzekļiem un mantu atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumam, kā arī pasūtītājiem, kuri saņem ES fondu līdzfinansējumu, atkarībā no atbalsta programmas noteikumiem un finansējuma avota var tikt izvirzītas papildu prasības tirgus izpētes veikšanā un dokumentēšanā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Artis Lapiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Publisko iepirkumu likuma grozījumi: būtiskākie apsvērumi un sagaidāmā ietekme
Dina Gailīte
Notikums
"Jurista Vārds" – pāvesta rokās un Vatikāna bibliotēkā  
2022. gada 20. un 21. decembrī Vatikānā viesojās Latvijas delegācija Latvijas vēstnieces pie Svētā Krēsla Elitas Kuzmas vadībā. Noslēdzot konkordāta (Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līguma) simtgades svinības, Latvija ...
Raivo Raudzeps
Skaidrojumi. Viedokļi
Interešu konflikts un "veca brūte"
Sandija Novicka
Skaidrojumi. Viedokļi
Jauni izslēgšanas noteikumi konkurences tiesību pārkāpumu dēļ
Una Petrauska, Ronalds Vītols
Skaidrojumi. Viedokļi
Profesionālās darbības pārkāpumi kā pamats izslēgšanai no dalības iepirkumā
2023. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas precizē izslēgšanas nosacījumus. No dalības iepirkumā var izslēgt kandidātus un pretendentus (turpmāk – pretendenti), kuri savā profesionālajā ...
AUTORU KATALOGS