ŽURNĀLS Notikums

21. Februāris 2023 /Nr.8 (1274)

Ko Latvijas jaunieši domā par Satversmi
Satversmes tiesa turpina skolēnu konkursa tradīciju, "Jurista Vārds" piešķir savas simpātiju balvas
Patrīcija Cīrule

Noslēdzies kārtējais Satversmes tiesas rīkotais konkurss skolu jauniešiem, kas jau sesto gadu pēc kārtas tika rīkots ar mērķi stiprināt skolēnu valstisko apziņu un rosināt līdzdalību demokrātijas procesos, izpētot un iedzīvinot Satversmes vērtības. Kā norāda konkursa rīkotāji, Satversmes tiesa tādējādi cenšas rosināt skolēnu interesi un izpratni par Satversmi, kā arī pilnveidot zināšanas par Latvijas kā demokrātiskas tiesiskas valsts pamatvērtībām, iepazīstināt ar Satversmes tiesu un skaidrot tās lomu tiesiskā valstī.

Konkurss tika izsludināts 2022. gada rudenī – Satversmes simtgades pasākumu ietvaros, bet uzvarētāju apbalvošana notiks 2023. gada 3. martā, kad konkursa laureāti kopā ar pedagogiem dosies uz Satversmes tiesu, lai klātienē saņemtu Satversmes tiesas un konkursa atbalstītāju, tai skaitā "Jurista Vārda", balvas.

Sestais Satversmes tiesas rīkotais zīmējumu un domrakstu konkurss tika veltīts nākotnei – valsts ilgtspējas tēmai, un tā dalībnieki tika aicināti izteikt savu redzējumu par to, kā katrs no mums var sekmēt ilgtspējīgu attīstību un to, ka Latvija, Eiropa un pasaule kļūst par labāku vietu, kurā cilvēkiem dzīvot, un valdītu miers, kārtība un likuma vara. Līdz ar to konkursa tēma bija "Mana atbildība nākamo paaudžu priekšā". Konkursam tika aicināts iesūtīt 6. klašu skolēnu zīmējumus, kā arī 9. un 12. klašu skolēnu domrakstus.

Izsludinot konkursu, tā rīkotāji vērsa uzmanību, ka Satversmes ievada piektā un sestā rindkopa atgādina: "Ikviens rūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu, izturoties atbildīgi pret citiem, nākamajām paaudzēm, vidi un dabu. Latvija, apzinoties savu līdzvērtību starptautiskajā kopienā, aizstāv valsts intereses un veicina vienotas Eiropas un pasaules ilgtspējīgu un demokrātisku attīstību."

Satversmes tiesa jau ir paziņojusi konkursa uzvarētājus savā vērtējumā.

Satversmes tiesas rīkotā zīmējumu konkursa "Mana atbildība nākamo paaudžu priekšā" uzvarētāji ir: 1. vieta – Zasas vidusskolas skolniece Ieva Vorobjova (pedagoģe Inese Kalniškāne), 2. vieta – Jaunsilavas pamatskolas skolniece Simona Ivanova (pedagoģe Līga Slica), 3. vieta – Jaunsilavas pamatskolas skolniece Varvara Klementjeva (pedagoģe Līga Slica).

Savukārt Atzinības rakstus par dalību zīmējumu konkursā saņems šādi Latvijas skolu 6.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Anatolijs Kriviņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Saeima un demokrātija: tiesībfilozofiskas piezīmes

Šajā rakstā autora mērķis ir veikt mūsdienu izaicinājumu tiesībfilozofisku analīzi demokrātiskuma un satversmības kontekstā, kā arī iezīmēt iespējamos risinājumus.

1 komentāri
Vineta Bei
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskais referents Eiropas Savienības Vispārējā tiesā
Jānis Geks
Tiesību prakses komentāri
Senāta aktuālās atziņas publisko iepirkumu lietās
Šā raksta mērķis ir sniegt konspektīvu ieskatu Senāta Administratīvo lietu departamenta nolēmumos, kuri pērn – 2022. gadā – tika pieņemti publisko iepirkumu lietās. Citiem vārdiem, palūkoties uz aizvadītajā gadā pieņemtajiem ...
Linda Lielbriede
Tiesību politika
Publicēts pētījums par obligātuma principa nozīmi kriminālprocesa efektivizācijā
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes pētnieki sadarbībā ar Tiesu administrāciju 2022. gadā projekta "Justīcija attīstībai" ietvaros izstrādājuši pētījumu "Kriminālprocesa obligātuma principa ietekme uz kriminālprocesa ...
Sannija Matule
Tiesību politika
20 secinājumi un ieteikumi neiecietības novēršanai un apkarošanai Latvijā
Nesen ir noslēdzies pāris gadus ilgušais Eiropas Komisijas līdzfinansētais projekts "Kapacitātes veidošana un izpratnes paaugstināšana neiecietības novēršanai un apkarošanai Latvijā" (Capacity building and awareness rising to prevent ...
AUTORU KATALOGS