ŽURNĀLS Akadēmiskā dzīve

21. Februāris 2023 /Nr.8 (1274)

Aicina pieteikties prof. Konstantīna Čakstes civiltiesību izspēlei
Jānis Kārkliņš
LU profesors 

Tiesību zinātņu studenti no visām Latvijas augstskolām tiek aicināti piedalīties ceturtajā prof. K. Čakstes civiltiesību izspēlē, kas norisināsies Rīgā 14. un 15. aprīlī.

Izspēles organizē Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte sadarbībā ar Augstāko tiesu, Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģiju, Jāņa Kārkliņa zvērinātu advokātu biroju, ZAB "Cobalt", ZAB "Eversheds Sutherland Bitāns", ZAB "Rode un partneri", ZAB "TGS Baltic", kā arī atbalstītājiem – akadēmisko vienību "Austrums".

Prof. K. Čakstes civiltiesību izspēle sniegs iespēju attīstīt zināšanas un prasmes civiltiesībās.

Izspēles mutvārdu daļa norisināsies divas dienas. Priekšsacīkstes norisināsies piektdien, 14. aprīlī, savukārt pusfināls un fināls notiks sestdien, 15. aprīlī.

Priekšsacīkstes notiks Latvijas vadošo advokātu birojos, kas izspēles dalībniekiem sniegs priekšstatu ne tikai par to darba vidi un ikdienu, bet arī to, kā tiek īstenota advokātu biroju klientu interešu pārstāvība. Izspēles pusfināls norisināsies Latvijas Universitātē, bet fināls – Augstākajā tiesā.

Jau līdz ar pirmo prof. K. Čakstes izspēli 2018. gadā tika iedibināta tradīcija, ka šis pasākums ir ne tikai juridiski pamatotas pozīcijas prezentēšana un savstarpēja sāncensība topošo civiltiesību smagsvaru starpā, bet arī svinēšana. Plānots, ka katras izspēles dienas beigās notiks svinīgā daļa, kurā tiks izziņoti rezultāti. Studentiem, kā arī citiem izspēles norisē iesaistītajiem būs iespēja izspēļu dienas pievakares aizvadīt sarunās par gūtajiem iespaidiem, nodibināt jaunus kontaktus un gūt pozitīvu pieredzi.

Izspēles dalībnieki saņems ne tikai studiju procesā ierasto kāzusu, bet arī "lietas materiālus". Gluži kā īstā tiesā – no komandām tiek sagaidīts, ka tās gan rakstveida daļā, gan mutvārdu daļā atsauksies uz lietā esošajiem pierādījumiem, lai pamatotu savu pozīciju un uzdotu neērtus jautājumus oponentiem. Izspēles ietvaros tiks imitēta tiesvedība pirmās instances tiesā.

Tāpat no komandām tiek sagaidīts, ka rakstveida daļas ietvaros tās spēs izteikties īsi, kodolīgi un precīzi. Šī iemesla dēļ pušu rakstveida pozīcijām noteikts apjoma ierobežojums 10 lpp., no kurām vismaz 5 lpp. jābūt kāzusa juridiskajai analīzei.

Izspēles tiesās Latvijas atzītākie civiltiesību speciālisti – Augstākās tiesas tiesneši, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes mācībspēki un praktiskajā darbā pieredzējuši juristi.

Izspēles uzvarētājus gaida ievērojams balvu fonds: īpašas un unikālas prof. K. Čakstes civiltiesību izspēles tombaka medaļas; galvenā balva – atpūta kādā no Latvijas muižām divu brīvdienu garumā, ko nodrošinās izspēles organizēšanā iesaistītie advokātu biroji, kā arī kabatas nauda studentu dzīves atbalstam 300 eiro apmērā no akadēmiskās vienības "Austrums".

Arī šogad nemainīgs paliek noteikums par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docentu tiesībām ņemt vērā studējošā dalību prof. K. Čakstes civiltiesību izspēlē un ieskaitīt to kā studiju darba izstrādi (neatkarīgi no tā, kuru vietu ir ieņēmusi attiecīgā studenta pārstāvētā komanda).

Komandu pieteikums un precizējošie jautājumi jāiesniedz līdz 12. martam, sūtot uz e-pastu civiltiesibuizspele@lu.lv. Abu pušu rakstveida daļas pozīcijas līdz 26. martam jānosūta elektroniski uz e-pastu civiltiesibuizspele@lu.lv.

Izspēles kāzuss, nolikums, pieteikuma forma pieejama: https://bit.ly/iv-civiltiesibu-izspele.

Pasākuma rīkotāji aicina sekot aktualitātēm izspēles Facebook lapā (https://www.facebook.com/cakstes.izspele) un Instagram kontā (https://www.instagram.com/cakstes.izspele).

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Kārkliņš J. Aicina pieteikties prof. Konstantīna Čakstes civiltiesību izspēlei. Jurista Vārds, 21.02.2023., Nr. 8 (1274), 31.lpp.
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Anatolijs Kriviņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Saeima un demokrātija: tiesībfilozofiskas piezīmes

Šajā rakstā autora mērķis ir veikt mūsdienu izaicinājumu tiesībfilozofisku analīzi demokrātiskuma un satversmības kontekstā, kā arī iezīmēt iespējamos risinājumus.

1 komentāri
Vineta Bei
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskais referents Eiropas Savienības Vispārējā tiesā
Jānis Geks
Tiesību prakses komentāri
Senāta aktuālās atziņas publisko iepirkumu lietās
Šā raksta mērķis ir sniegt konspektīvu ieskatu Senāta Administratīvo lietu departamenta nolēmumos, kuri pērn – 2022. gadā – tika pieņemti publisko iepirkumu lietās. Citiem vārdiem, palūkoties uz aizvadītajā gadā pieņemtajiem ...
Linda Lielbriede
Tiesību politika
Publicēts pētījums par obligātuma principa nozīmi kriminālprocesa efektivizācijā
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes pētnieki sadarbībā ar Tiesu administrāciju 2022. gadā projekta "Justīcija attīstībai" ietvaros izstrādājuši pētījumu "Kriminālprocesa obligātuma principa ietekme uz kriminālprocesa ...
Sannija Matule
Tiesību politika
20 secinājumi un ieteikumi neiecietības novēršanai un apkarošanai Latvijā
Nesen ir noslēdzies pāris gadus ilgušais Eiropas Komisijas līdzfinansētais projekts "Kapacitātes veidošana un izpratnes paaugstināšana neiecietības novēršanai un apkarošanai Latvijā" (Capacity building and awareness rising to prevent ...
AUTORU KATALOGS