ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

7. Marts 2023 /Nr.10 (1276)

Tiesu politikas virzieni šogad
Inita Ilgaža
Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos 
Lelde Šlisere
Tieslietu ministrijas Tiesu sistēmas politikas departamenta juriste 

1. Tiesu varas neatkarības stiprināšana

2021. gada 12. martā Tieslietu padome pieņēma darbības stratēģiju 2021.–2025. gadam,1 kā arī darba virzienus, nosakot tiesu varas neatkarības stiprināšanu un Tieslietu padomes darbības funkcionalitātes un lomas stiprināšanu. Stratēģijā īpaši uzsvērta tiesu kā konstitucionālo orgānu fiskālā neatkarība un tiesnešu mācību jautājumu pārvaldīšana.

2022. gada 14. decembra Deklarācijā par Artura Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību2 ietverta valdības apņemšanās nostiprināt Tieslietu padomes statusu un funkcijas jautājumos, kas saistīti ar tiesu varas budžetu, personālpolitiku, darba organizāciju un infrastruktūru. Tādējādi secināms, ka tuvākajiem četriem gadiem valdības noteiktais tiesu politikas virziens lielā mērā sakrīt arī ar pašas Tieslietu padomes redzējumu par stratēģisko attīstību.

1.1. Tiesu budžeta pārvaldība

Spēkā esošais regulējums likumā "Par tiesu varu" paredz, ka Tiesu administrācija plāno pirmo divu līmeņu tiesu izdevumus un ieņēmumus. Sagatavoto rajonu (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu budžeta pieprasījuma projektus tā iesniedz Tieslietu ministrijai, kas budžeta pieprasījumu apkopojumu iesniedz Tieslietu padomei viedokļa sniegšanai. Savukārt Augstākās tiesas budžeta pieprasījumu sagatavo Augstākās tiesas administrācija un iesniedz to Tieslietu padomei viedokļa sniegšanai. Pēc Tieslietu padomes viedokļa saņemšanas Tieslietu ministrija sniedz rajonu (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu budžeta pieprasījumus, bet Augstākā tiesa – Augstākās tiesas budžeta pieprasījumu, pievienojot tiem Tieslietu padomes viedokli, iesniedz Finanšu ministrijai.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Leonards Pāvils
Numura tēma
Pārmaiņas tiesās: paveiktais un plānotais
Andris Munda
Skaidrojumi. Viedokļi
Prioritātes: tiesiskuma stiprināšana, labas pārvaldības principa nodrošināšana un rūpes par tiesās strādājošajiem
Daiga Vilsone
Skaidrojumi. Viedokļi
Aizvadītais gads Rīgas apgabaltiesā
Anda Kraukle
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesas izveidošana – ceļš uz vienmērīgāku lietu sadali un īsākiem izskatīšanas termiņiem
Kristīne Miļevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Zemesgrāmatu ierakstu aktualizācijas nosacījumi zemesgrāmatas principu kontekstā
AUTORU KATALOGS