ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

18. Aprīlis 2023 /Nr.16 (1282)

Valsts policijas un tās partneru izglītības iespējas CEPOL
Evita Lipe
Valsts policijas GAP SAB Starptautisko lietu nodaļas priekšniece 
Ieva Kļaviņa
Valsts policijas GAP SAB Starptautisko lietu nodaļas vecākā speciāliste 

Transnacionālās noziedzības globalizācija ir mudinājusi policijas organizācijas sadarboties, lai ne tikai cīnītos pret starptautiskiem noziedzīgiem tīkliem pasaulē, bet arī sadarbojoties izglītības jomā.

Tāpēc, lai izglītotu policijas vecākos virsniekus, Eiropadome 1999. gada 15. un 16. oktobra sanāksmē Tamperē vienojās, ka jāveido Eiropas Policijas akadēmija (European Police College, turpmāk – CEPOL). 2004. gada oktobrī Eiropas Komisija nāca klajā ar priekšlikumu par CEPOL pārveidošanu par pastāvīgu Eiropas Savienības (turpmāk – ES) organizāciju. 2006. gadā CEPOL tika piešķirts ES organizācijas statuss. 2016. gada 1. jūlijā stājās spēkā Eiropas Parlamenta un ES Padomes Regula, ar kuru tika izveidota ES Tiesībaizsardzības apmācības aģentūra (CEPOL), ar kuru tika paplašināts CEPOL mandāts, nosakot, ka CEPOL piedāvājumu var izmantot plašāks nodarbināto loks.

CEPOL ir ES aģentūra, kas izstrādā, īsteno un koordinē tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu un nodarbināto apmācību. CEPOL piedāvā mācību iespējas dalībvalstu tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonām par aktuāliem jautājumiem, lai risinātu problēmas, ar kurām dalībvalstis saskaras, cīnoties pret noziedzību, uzturot sabiedrisko kārtību, likumību un nodrošinot iedzīvotāju drošību, jo īpaši pievēršot uzmanību pārrobežu sadarbības uzlabošanai. CEPOL mītne atrodas Budapeštā, Ungārijā.

CEPOL īsteno daudzus mācību pasākumus, katru gadu piešķirot dotācijas sadarbības partneriem (Framework Partners), kas atlasīti ierobežotā uzaicinājumā iesniegt priekšlikumus (Call for Proposals), kurš tiek publicēts reizi četros gados.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dina Gailīte
Intervija
Mums ir bažas, ka reforma nevis uzlabos, bet pasliktinās juridiskās izglītības kvalitāti
Pirms dažām nedēļām lielu interesi arī juridiskajā sabiedrībā raisīja ziņas par gaidāmajām reformām Latvijas Universitātē, kur iecerēts veidot tikai četras fakultātes. Līdz ar to ilggadējo patstāvību varētu zaudēt arī ...
1 komentāri
Dimitrijs Trofimovs
Aptauja
Kādi ir tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku izglītības un tālākizglītības izaicinājumi
Ņemot vērā, ka šis tematiskais numurs veltīts tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku izglītībai, "Jurista Vārds" vērsās pie Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra Dimitrija Trofimova ar lūgumu sniegt atbildes uz šajā jomā ...
Anita Fišere
Skaidrojumi. Viedokļi
Darba vidē balstītu studiju lielākais ieguvums – profesionālāks darbinieks Valsts policijā
Anita Fišere, Vita Zukule, Ērika Krutova
Skaidrojumi. Viedokļi
Formālās izglītības ieguves iespējas Valsts policijas koledžā
Solveiga Zelča
Skaidrojumi. Viedokļi
Izglītība Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā
AUTORU KATALOGS