ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Februāris 2001 /Nr.2 (195)

Par noziedzīgiem nodarījumiem transportā

Par noziedzīgiem nodarījumiem transportā

Mag. iur. Dainis Mežulis, Policijas akadēmijas Krimināltiesisko zinātņu katedras docents, Dr. iur. asoc. prof. Aleksejs Loskutovs, — "Latvijas Vēstnesim"

DMEZHULIS.JPG
(13069 BYTES) LOSKUTOVS.JPG (25068 BYTES) Līdzās noziedzīgiem nodarījumiem pret personu un sabiedrisko kārtību ievērojamu vietu personas dzīvības un veselības apdraudējumu vidū ieņem transporta līdzekļu kustības drošības noteikumu pārkāpumi, kuriem bijušas smagas sekas — noziedzīgi nodarījumi transportā, kas saistīti ar ceļu satiksmes noteikumu (CSN) vai transporta līdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, kuru rezultātā cietušajam nodarīti vismaz viegli miesas bojājumi ar veselības traucējumu. CSN vai transporta līdzekļu ekspluatācijas noteikumu noziedzīgi pārkāpumi ar nāves sekām apdraud cilvēka dzīvību gandrīz tikpat bieži kā slepkavības. Šo noziegumu dinamiku var redzēt 1. diagrammā1:

Transportlīdzekļa vadītājam kriminālatbildība par ceļu satiksmes noteikumu vai transporta līdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu iestājas saskaņā ar Krimināllikuma (KL) 260. pantu, bet citai personai, kas, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, izraisījusi negadījumu, — saskaņā ar KL 266. pantu.

Pirms pārejam pie šo nodarījumu kvalifikācijas problēmām, pievērsīsimies dažiem datiem, kas liecina: ceļu drošībai, kā arī tās nodrošināšanas krimināltiesiskiem līdzekļiem ir arvien lielāka nozīme. Pēdējos gados strauji pieaug Latvijā reģistrēto transporta līdzekļu skaits

Kopējais automašīnu skaits piecos gados ir pieaudzis par 48%, un tagad uz 1000 iedzīvotājiem ir 285 reģistrēti transportlīdzekļi, bet reģistrēto vieglo automobiļu skaits uz 1000 iedzīvotājiem sasniedzis 2142.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Juristu likteņi
Par laimi, kas paša pelnīta sava mūža gados
Juristu likteņi
Par kolēģi, kam svarīgs godaprāts
Informācija
Par tiesu darbu pērn un izredzēm nākotnē
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Par krimināltiesībām, kas prasa diskusiju
Satversmes tiesa
Satversmes tiesas reglaments
AUTORU KATALOGS