ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Jūnijs 2023 /Nr.23 (1289)

Rakstiskuma elementi kriminālprocesa konstitucionalitātes dimensijā
Dr. iur. cand.
Egons Rusanovs
Zvērināts advokāts ZAB "Rusanovs & Partneri" 

Atsaucoties uz aicinājumu sagatavot publikāciju, kas veltīta jautājumiem par lietas iztiesāšanas veida izvēli kriminālprocesā, ar to saprotot iespējamo mutvārdu vai hipotētisku rakstveida modalitāšu izraudzīšanos, autoram sākotnēji pat nešķita, ka tamlīdzīgas atbildes meklējumi varētu būt tik liels izaicinājums. Savlaicīgi uzsākot darbu pie visnotaļ ierobežota apjoma publikācijas, drīz tapa skaidrs, ka šo uzdevumu nav iespējams paveikt bez pietiekami padziļinātas pievēršanās ne tikai šīs specifiskās tēmas vēsturiskajiem aspektiem, bet arī bez ielūkošanās atsevišķās starpdisciplinārās nozarēs. Vairāk vai mazāk sekmīgi šis uzdevums tika paveikts "Jurista Vārda" tīmekļa platformā "Domnīca" vairākās daļās publicējot plašāku pētījuma versiju,1 tādējādi šeit atlicinot vietu vien dažiem rezumējošiem secinājumiem.

Kriminālprocesuālajā noregulējumā un nu jau arī doktrināros izklāstos izraudzītais apzīmējums tiesvedības norises formas "rakstveida process" veidolā jau pats par sevi izraisa zināmus iebildumus, jo gan vēsturiskā, gan teorētiskā izpratnē tam vismaz iepriekš ticis piedēvēts pavisam cits raksturs un būtība. Citiem vārdiem – rakstiskums jeb rakstveida process jēdziena plašākajā izteiksmē ir viena no neatņemami būtiskākajām inkvizitoriālā kriminālprocesa pazīmēm. Kriminālprocesa doktrīnā, raksturojot šo procesa formu, tā tikusi interpretēta divējādi: a) kā autoritātes principa izpausme, kas saistīta ar publiskās un valsts varas koncentrācijas attīstības elementiem; b) kā reakcija uz turbulentām sabiedriski politiskajām situācijām un/vai īpaši izteiktu kriminogēnās situācijas saasināšanos.2 Proti, abos gadījumos inkvizitoriālā procesa forma tika uzskatīta par īpaši piemērotu instrumentu, lai materializētu aicinājumu pēc ātras, stingras un efektīvas krimināltiesiskās cīņas.3 Tādējādi vēsturiskajās kriminālprocesa modalitātēs, pieaugot tiesību un juridisko konstrukciju sarežģītībai, ir vērojama konsekventa tiekšanās tiesas procesā arvien vairāk nostiprināt rakstiskuma elementus.4 Savukārt tas savā konsekvencē izraisa tiesvedības atklātības jeb publiskuma ierobežošanu – sākot no minimālām atkāpēm un turpinot ar pilnīgu tiesvedības pušu jeb procesuālo oponentu izslēgšanu no tiešas iesaistes nolēmuma pieņemšanas procedūrā.

Šim elementam iegūstot arvien ievērojamāku lomu kriminālprocesā, tika uzsvērts, ka tas faktiski izslēdz kontradiktorisku (tātad – akuzatoriālu) jeb apstrīdēt spējošu pierādījumu pārbaudes procedūru.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jurista Vārds
Numura tēma
Kā uzlabot kriminālprocesa norisi
Nora Zvejniece, Sindija Zemīte
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības uz taisnīgu tiesu un procesa veida izvēle
Autores rakstā apskatīs mutvārdu procesa kā tiesību uz taisnīgu tiesu būtisku elementu, kā arī iespēju tiesai izskatīt krimināllietu rakstveida procesā, jo īpaši kontekstā ar Covid-19 pandēmijas ietvaros akceptēto iespēju plašāk ...
Māris Leja
Skaidrojumi. Viedokļi
Mutvārdu un rakstveida procesa priekšrocības un trūkumi
Oskars Kulmanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Rakstveida procesa iespējas kriminālprocesā
Indra Aizupe
Skaidrojumi. Viedokļi
Nākotnes iniciatīvas rakstveida procesa attīstībai kriminālprocesā
Pirmie soļi rakstveida procesa attīstībai sākās ar 2009. gada 12. marta likumu "Grozījumi Kriminālprocesa likumā", vēlākos gados to paplašinot un attīstot. Pašlaik Kriminālprocesa likums nosaka septiņas situācijas, kad lietu var ...
AUTORU KATALOGS