ŽURNĀLS Viedoklis

19. Decembris 2023 /Nr.51/52 (1317/1318)

Divdesmit tiesiskuma gadi "Latvijas tautas vārdā": administratīvo tiesu devums
Dr. iur.
Inese Lībiņa-Egnere
Tieslietu ministre 

Sveicu Latvijas administratīvo tiesu tiesnešu un tiesu darbinieku saimi 20. gadadienā kopš administratīvo tiesu darbības uzsākšanas!

Ar Administratīvā procesa likuma pieņemšanu 2001. gada 25. oktobrī saistāms svarīgs pārmaiņu posms Latvijas tiesu sistēmas attīstībā – administratīvo tiesu izveidošana. Var droši apgalvot, ka administratīvā procesa izstrādāšana ir bijusi viena no nozīmīgākajām Latvijas tiesiskās sistēmas transformācijas prioritātēm pēc neatkarības atjaunošanas, lai atstātu pagātnē iepriekš prevalējušo sociālistiskās tiesību skolas tradīciju, atjaunotu Latvijas valsts demokrātiskās un tiesiskās vērtības un ļautu ikvienam Latvijas iedzīvotājam justies aizsargātam no valsts iestāžu patvaļas.

Toreiz, pirms vairāk nekā divdesmit gadiem, administratīvais process nebija spējis nodrošināt efektīvu cilvēktiesību ievērošanu valsts un personas konkrētajās tiesiskajās attiecībās atbilstoši tiesiskas valsts standartiem. Administratīvā procesa likumprojekta autori uz jauno regulējumu lika lielas cerības un formulēja cēlu Administratīvā procesa likuma pamatmērķi: nodrošināt demokrātiskas tiesiskas valsts pamatprincipu, it sevišķi cilvēktiesību, ievērošanu konkrētās publiski tiesiskajās attiecībās starp valsti un privātpersonu, pakļaut šīs attiecības neatkarīgas, objektīvas un kompetentas tiesu varas kontrolei, kā arī nodrošināt tiesību normu tiesisku, precīzu un efektīvu piemērošanu publiski tiesiskajās attiecībās.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Aigars Strupišs
Viedoklis
Administratīvās tiesas uz divdesmitgades sliekšņa
Jautrīte Briede
Skaidrojumi. Viedokļi
Nosacījuma iekļaušana administratīvajā aktā un tā kontrole tiesā
Anita Kovaļevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Iestādes rīcības brīvība un tās samazināšana līdz nullei
Viens no būtiskiem administratīvo tiesību pamatjēdzieniem ir rīcības brīvība. Šā raksta mērķis ir īsi apkopot svarīgāko par rīcības brīvības jēdzienu, veidiem, kļūdām rīcības brīvības izmantošanā un tiesas kontroles ...
Edvards Ričards Slavinskis, Jānis Neimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Administratīvās tiesas un Satversmes tiesas dialogs
Jānis Pleps
Skaidrojumi. Viedokļi
Pašaizsargājošās demokrātijas princips
AUTORU KATALOGS