ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

19. Decembris 2023 /Nr.51/52 (1317/1318)

Pirmie 20 gadi administratīvo tiesu dialogā ar EST
Līga Dāce
Senāta Administratīvo lietu departamenta senatora palīdze 

Kā šajā žurnāla numurā jau ir uzsvērusi gan tieslietu ministre, gan Augstākās tiesas priekšsēdētājs, administratīvo tiesu dibināšana 2004. gadā ir zīmīga arī ar to, ka šajā laikā Latvija iestājās Eiropas Savienībā (turpmāk – ES). Tādējādi administratīvo tiesu darba uzsākšana Latvijā norisinājās paralēli valsts integrācijai ES, tostarp tās tiesību telpā. Administratīvajām tiesām jau to pirmsākumos bija jāsaskaras ar nebūt ne vieglo uzdevumu lietu izskatīšanā piemērot arī ES tiesības un nepieciešamības gadījumā iesaistīties dialogā ar Eiropas Savienības Tiesu (turpmāk – EST), izmantojot prejudiciālā nolēmuma procedūru.

Ievads

Lai arī pirms 20 gadiem administratīvās tiesas Latvijas tiesību sistēmā tika izveidotas kā jaunas tiesas, tomēr tieši viena no administratīvajām tiesām – Administratīvā apgabaltiesa – kā pirmā no Latvijas tiesām uzdrošinājās vērsties EST ar lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu.1 Šā raksta tapšanas brīdī administratīvās tiesas2 ir iesniegušas jau 96 (jeb 78 %) no kopumā 123 Latvijas tiesu lūgumiem EST sniegt prejudiciālu nolēmumu.3 Ņemot vērā, ka pēdējo piecu gadu laikā Latvijas tiesu iesniegtais lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu skaits EST veido mediānu no kopumā 28 ES dalībvalstu nacionālo tiesu iesniegtajiem lūgumiem,4 secināms, ka Latvijas administratīvās tiesas ir apliecinājušas skaidru izpratni par dialoga veidošanu ar EST un to lomu ES kopējā tiesību telpā.

Administratīvo tiesu lūgumi EST sniegt prejudiciālu nolēmumu

Tiesa

Nolēmumu skaits

Administratīvā rajona tiesa

14

Administratīvā apgabaltiesa

14

Senāta Administratīvo lietu departaments

68

Kopā:

96

Minētais pats par sevi, protams, nenozīmē, ka šajā dialogā nav bijušas kļūdas, piemēram, ka nav bijuši gadījumi, kad administratīvajām tiesām, iespējams, vajadzēja, tomēr tās nepamatoti nevērsās EST. Ar juristu kritiku šādiem iespējamiem gadījumiem lasītāji ir varējuši iepazīties arī šā žurnāla lappusēs.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Aigars Strupišs
Viedoklis
Administratīvās tiesas uz divdesmitgades sliekšņa
Jautrīte Briede
Skaidrojumi. Viedokļi
Nosacījuma iekļaušana administratīvajā aktā un tā kontrole tiesā
Anita Kovaļevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Iestādes rīcības brīvība un tās samazināšana līdz nullei
Viens no būtiskiem administratīvo tiesību pamatjēdzieniem ir rīcības brīvība. Šā raksta mērķis ir īsi apkopot svarīgāko par rīcības brīvības jēdzienu, veidiem, kļūdām rīcības brīvības izmantošanā un tiesas kontroles ...
Edvards Ričards Slavinskis, Jānis Neimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Administratīvās tiesas un Satversmes tiesas dialogs
Inese Lībiņa-Egnere
Viedoklis
Divdesmit tiesiskuma gadi "Latvijas tautas vārdā": administratīvo tiesu devums
AUTORU KATALOGS