ŽURNĀLS Tiesību politika

12. Marts 2024 /Nr.11 (1329)

Kā novērtēt tiesu darba efektivitāti
1 komentāri
Inita Ilgaža
Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos 
Līga Reinfelde
Tiesu administrācijas Starptautiskās sadarbības un analītikas nodaļas vecākā statistiķe 

Tiesības uz taisnīgu tiesu ir neapstrīdamas personas pamattiesības, kas ietver vairākus fundamentālus principus – tiesas neatkarību, tiesas pieejamību, efektīvu tiesas procesu. Šī publikācija veltīta jautājumam par tiesu darba efektivitātes praktiskajiem aspektiem, analizējot, vai un kā ir iespējams vērtēt tiesu darba efektivitāti un kāda ir šo rādītāju loma tiesu darba pilnveidē.

Darba efektivitātes rādītāju sistēma tiek izmantota attiecībā uz individuālu tiesnesi (piemēram, veicot profesionālās darbības novērtēšanu), attiecībā uz konkrētu tiesu (analizējot tiesas veiktspēju, risinot personālresursu jautājumus u.c.), kā arī attiecībā uz tiesām kopumā (piemēram, vērtējot attīstības tendences vairāku gadu periodā un prognozējot tiesību politikas ietekmi uz tiesu darbu).

 

Tiesu darba kvantitatīvie rādītāji

Ir sastopams salīdzinājums, ka tiesu darba efektivitātes rādītāji ir kā automašīnas paneļa informācijas displejs. Katrs rādītājs atspoguļo kādas drošam braucienam svarīgas ziņas un informē par transportlīdzekļa tehnisko stāvokli.1 Tiesu darba rādītāji ļauj iegūt informāciju par tiesu veiktspēju un dod iespēju savlaicīgi prognozēt iespējamās grūtības. Pie šādiem informatīviem rādītājiem pieskaitāmi dati par:

  • saņemto, izskatīto un uzkrājumā esošo lietu skaitu. Lai nodrošinātu iespēju datus savstarpēji salīdzināt starp vairākām tiesām, tiek izmantoti dati par vidējo lietu skaitu uz vienu tiesnesi;
  • lietu caurlaidību, ko veido attiecība starp gada laikā izskatītajām un saņemtajām lietām;
  • lietu izskatīšanas vidējo termiņu.

Vērtējot situāciju Latvijas tiesās, konstatējams, ka pēdējos desmit gados tiesās saņemto lietu skaitam ir tendence samazināties. Pēdējo piecu gadu laikā visās tiesās kopā saņemto lietu skaits kopumā ir samazinājies par 24 %. Īpaši strauji pēdējos gados ir samazinājies tiesās saņemto krimināllietu skaits, kas skaidrojams ar to, ka liels lietu skaits saskaņā ar Kriminālprocesa likumu tiek pabeigts prokuratūrā.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Raimonds
15. Marts 2024 / 08:11
0
ATBILDĒT
Tiesu darbu vislabāk novērtēt pēc atceltajiem tiesu nolēmumiem, piemēram, ja vienā lietā apgabaltiesas nolēmumus atceļ trīs un vairāk reizes, tad nav jābūt ekspertam, lai saprastu, ka tiesiskums, nolēmumu kvalitāte un tiesnešu kvalifikācija ir apšaubāma. Atliek vien nobrīnīties par visiem šiem muldoņām, kuri tērē valsts līdzekļus kaut kādām bezjēdzīgām papildus izvērtēšanām utt., ja no tā visa nav jēgas. Tā tas ir bijis Guļāna laikā un tā tas ir arī Stupiša laikā.
Jāsaka paldies AT Senātam, ka vismaz tur atrodas kāds sakarīgs jurists, kas ievēro zemāko tiesu instanču nekompetenci vai bezatbildību un atceļ šos prettiesiskos nolēmumus, bet tur savukārt cita problēma, lietu izskatīšanas ilgums. Lai arī Stupišs raksta, ka maksimālais izskatīšanas termiņš kasācijas instancē ir 9 mēneši, to panākt var ar grūtībām. Diemžēl, bet fakts.
visi numura raksti
Dina Gailīte
Numura tēma
Tiesu darba mērīšana: kvalitāte, ātrums, izmaksas
Šis "Jurista Vārds" aicina uz domu apmaiņu par Latvijas tiesu sistēmas efektivitāti. Apstākļos, kad Latvijā sarūk iedzīvotāju skaits un viena krīze seko otrai (Covid pandēmija, Krievijas iebrukums Ukrainā, inflācija utt.), ...
Anna Skrjabina
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesu efektivitāte (laikā un telpā)
Realizējot tiesu pārvaldības un procesuālās reformas, kā gala mērķis, kuru vēlas sasniegt tiesu, likumdevēja un izpildu vara pasaulē, arvien biežāk tiek minēta tiesu efektivitāte. Uz tiesu efektivitāti atsaucas saistībā ar ...
Dace Šulmane
Tiesību politika
Tieslietu padomes darba grupa: četri virzieni tiesu sistēmas efektivizēšanai
Rihards Veinbergs
Tiesību politika
Latvijas tiesu darbības rādītāji – pamats lēmumiem par tiesu sistēmas attīstību
Svetlana Beļajeva
Tiesību politika
Lietu svēršana kā tiesu sistēmas nākotnes izaicinājums
AUTORU KATALOGS