ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

18. Jūnijs 2024 /Nr.25/26 (1343/1344)

Būtiskākie pievienotās vērtības nodokļa aspekti būvniecības nozarē
Mg.oec.
Irēna Lejiņa
KPMG nodokļu departamenta direktore 

Pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) piemērošana būvniecības nozarē ir atšķirīga no PVN sistēmas standarta principiem. Šajā rakstā autore sniegs ieskatu par nodokļa piemērošanas nosacījumiem, specifiku un būtiskākajiem aspektiem, kas varētu interesēt būvniecības nozares uzņēmējus. Rakstā tiks apskatīts: Pievienotās vērtības nodokļa likumā (turpmāk – PVN likums) noteiktais īpašais nodokļa režīms būvniecības pakalpojumiem – kā tas darbojas; kritēriji, kas kvalificē sniegto pakalpojumu par būvniecības pakalpojumu, un riski, kas izriet no nekorektas pakalpojumu kvalifikācijas; būvniecības pakalpojumu un citu ar nekustamo īpašumu saistīto pakalpojumu sniegšanas vietas noteikšanas principi un izrietošās sekas; priekšnodokļa atskaitīšanas principi būvniecības projektos un riski, kas saistīti ar tiesībām atskaitīt priekšnodokli par saņemtajiem pakalpojumiem.

Īpašs nodokļa piemērošanas režīms un atbilstība būvniecības pakalpojuma jēdzienam

Būvniecības pakalpojuma sniedzējiem (turpmāk – būvnieki) ir pienākums piemērot īpašo nodokļa piemērošanas režīmu, ja būvniecības pakalpojumi Latvijā tiek sniegti reģistrētiem PVN maksātājiem.1 Praksē tas nozīmē, ka nodokli valsts budžetā būvnieka vietā maksā pakalpojumu saņēmējs (pasūtītājs), kurš nodokli aprēķina pats jeb apgrieztā kārtībā (grāmatvežu aprindās tiek saukta arī par PVN reversu). Lai gan pasūtītājam aprēķinātais nodoklis ir jādeklarē savā PVN deklarācijā kā valsts budžetā maksājamais nodoklis, budžetā to maksā tikai tad, ja pasūtītājam reversā aprēķināto nodokli ir tiesības uzreiz deklarēt kā atskaitāmo priekšnodokli. Šādas tiesības pasūtītājam rodas, ja saņemtie pakalpojumi tiks izmantoti ar nodokli apliekamo darījumu nodrošināšanai. Ja no būvnieka saņemtie būvniecības pakalpojumi ir domāti apliekamo darījumu nodrošināšanai, PVN summa tiek tikai deklarēta pakalpojuma saņēmēja PVN deklarācijā un nav maksājama nedz pakalpojuma sniedzējam, nedz valsts budžetā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Uzulēns
Numura tēma
Kā panākt, lai būvniecības process būtu labi pārvaldīts, raits un efektīvs
Una Petrauska, Līna Gavare
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai pienācīgas rūpības pienākums uzņēmumu vērtības ķēdē ir saistošs būvniecības nozarei
2 komentāri
Mārtiņš Liepiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Būvniecības normatīvā bāze, līgumi un juristu darbs – no inženiera skatupunkta
Juitina Čeņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Cik riskants ir risks: būvniecības sektora skice
Risks noteikti nav reti lietots vārds būvniecības sektorā. Raksta sākumā tiks analizēts, cik nozīmīga ir riska definīcijas izvēle. Pēc tam sniegts ieskats par dažādiem riska definēšanas veidiem. Tāpat rakstā ir veikta riska ...
Jānis Uzulēns
Skaidrojumi. Viedokļi
Trūkumi normatīvajos aktos "projektē un būvē" metodes sekmīgai lietošanai būvniecībā
AUTORU KATALOGS