ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Augusts 2024 /Nr.32 (1350)

Sporta nozares strīdu pakļautība
Mg. iur.
Āris Kakstāns
 

Pēdējos gados arī Latvijas vispārējās jurisdikcijas tiesās sāk parādīties lietas, kas skar "sporta tiesības". Laikā, kad Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pozīcijas sporta nozares hierarhijā ir grūti nosaukt par stabilām vai neapstrīdētām, arvien biežāk dzirdam arī par SOK izveidotās un esošās sporta strīdu pakļautības taisnīgumu, godīgumu, korektumu, atbilstību mūsdienu prasībām.

Pārskatāmā pagātnē sporta tiesībās ir bijis pieņemts, ka praktiski visus strīdus izskata specializētās sporta strīdu institūcijas. SOK izveidotā Sporta šķīrējtiesa (CAS) ir bijusi visbiežāk iesaistītā vai pieminētā iestāde, ja raugās uz to kā salīdzinoši universālu iestādi bez piesaistes atsevišķam konkrētam sporta veidam – CAS strādā it sevišķi olimpiskajos sporta veidos. Vispārinot var apgalvot, ka CAS nav obligāta ne-olimpiskajos sporta veidos, bet ļoti daudz jautājumu ir arī par CAS obligātumu olimpiskajos sporta veidos. Varētu prognozēt, ka paredzamā nākotnē turpinās mazināties CAS autoritāte, bet tas nepadara vienkāršāku jautājumu par sporta tiesību strīdu pakļautību.

 

Starp civilo un administratīvo jurisdikciju

Latvijas sporta nozarē liela nozīme bijusi kādreizējās politiskās sistēmas ietekmei, kad caur sportu tiek realizēta zināma valsts politikas daļa (piemēram, novērst iedzīvotāju uzmanību no reālajām problēmām, lai tās nerisinātu, vai tieši otrādi – mudinātu agresiju un emocijas pārstrādāt caur sportu, nevis karot un konfliktēt).

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jurijs Georgs Rusakovs
Numura tēma
Sporta tiesības – nozare, kur tiesības sastopas ar spēles laukumu un arī iziet ārpus tā

Šonedēļ, kad norisinās sīvas sporta sacīkstes Olimpiskajās spēlēs Parīzē, pie "Jurista Vārda" lasītāja nonāk tematiskais žurnāls par sporta tiesībām.

Inga Kačevska, Mārtiņš Dambergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskā akrobātika Olimpisko spēļu programmā
Šī raksta mērķis ir sniegt vispārēju ieskatu starptautiskās sporta sabiedrības un jo īpaši Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK), starptautisko SOK atzīto sporta federāciju un Sporta arbitrāžas (CAS) pieņemto risinājumu ...
Marina Kameņecka-Usova
Skaidrojumi. Viedokļi
Sporta tiesību un diplomātijas mijiedarbība ceļā uz kopīgu mērķi
Edgars Gūte
Skaidrojumi. Viedokļi
Emocijas sportā un sabiedrības interese to kontrolēšanā
Elvis Grinbergs
Skaidrojumi. Viedokļi
Publiskais finansējums privātiem sporta klubiem
Šajā rakstā autors apskatīs to, kā šobrīd privātie sporta klubi Latvijā saņem publisko finansējumu, kāds tiesiskais ietvars ir piemērojams šīm attiecībām, kā arī sniegs secinājumus par to, kas šajā procesā būtu uzlabojams.
AUTORU KATALOGS