ŽURNĀLS Tiesību prakses komentāri

3. Septembris 2024 /Nr.36 (1354)

Valsts valoda un mazākumtautību tiesības izglītības sistēmā
Komentārs par Satversmes tiesas spriedumiem lietā Nr. 2022-45-01 un Nr. 2023-15-01
Mg. iur.
Sandis Bērtaitis
Zvērināts advokāts, advokātu biroja "Walless" partneris 

Satversmes tiesas spriedums lietā Nr. 2022-45-01 attiecībā uz privātajām izglītības iestādēm un lietā Nr. 2023-15-01 attiecībā uz publiskajām izglītības iestādēm veido vienotu konstitucionālu analīzi jautājumam par valsts valodas un mazākumtautību tiesību lomu un to savstarpējo mijiedarbību izglītības sistēmā.

Vispirms jāatzīmē, ka abu lietu izskatīšanas gaitā tika noskaidrota ne tikai pieteikumu iesniedzēju un Saeimas pozīcija par strīdīgajiem jautājumiem, bet arī uzklausīti pieaicināto personu viedokļi. Satversmes tiesa ieguva visaptverošu informāciju par apstrīdētajām normām – to pieņemšanas pamatojumu un likumdošanas procesu, piemērošanu, normu radīto ietekmi no attīstības psiholoģijas, psihiatrijas, pedagoģijas, logopēdijas, socioloģijas un citu jomu skatpunkta. Tika arī uzklausīts apstrīdēto tiesību normu adresātu un normu piemērošanā iesaistīto personu viedoklis, kā arī ņemta vērā informācija par izglītības ieguves valodas reformas īstenošanas faktiskajiem apstākļiem.

Ar minēto lietu izskatīšanu Satversmes tiesa ir iedibinājusi zināmu zelta standartu, cik rūpīgi un vispusīgi risināmi sarežģīti tiesību jautājumi. Tas pats attiecināms arī uz Satversmes tiesas spriedumu izvērsto motivāciju, aplūkojot galvenos problēmjautājumus un detalizēti pamatojot Satversmes tiesas pozīciju. Šāda pieeja citstarp ir svarīga kontekstā ar to, ka īstenotā izglītības sistēmas reforma, visticamāk, pievērsīs plašāku uzmanību arī ārpus Latvijas robežām.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Edvīns Danovskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts pārvaldes iestādes statuss un pārstāvība tiesā
1 komentāri
Dina Gailīte
Informācija
Piesakies žurnāla "Jurista Vārds" ikgadējam pētniecisko darbu konkursam!
"Jurista Vārda" mērķis vienmēr ir bijis – veicināt Latvijas tiesiskās sistēmas attīstību. Tas, protams, nozīmē arī jaunu ideju un jaunu talantu meklējumus. Tieši tādēļ "Jurista Vārds" ik gadu rīko tiesību zinātņu studentu ...
Nils Pužulis
Skaidrojumi. Viedokļi
Referendums: tautas pašnoteikšanās līdzeklis valsts neatkarības dibināšanai
Viena no pazīmēm, kas raksturo valsti, ir tās tauta, un nereti valstis sevi uzskata par kādas vienotas nācijas pārstāvēm.1 Vienas valsts ietvaros var būt etniski atšķirīgas tautas, kas ar laiku var vēlēties īstenot savas ...
Inese Nikuļceva
Tiesību prakses komentāri
Džibuti pret Latviju: Satversmes tiesas spriedums un Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedums
Jurijs Georgs Rusakovs
Redaktora sleja
Mazliet traka, bet apdomājama ideja
AUTORU KATALOGS