ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

20. Februāris 2001 /Nr.4 (197)

Par korumpētas amatpersonas atbildību un Krimināllikumu
Prof. Dr.iur.
Valentija Liholaja
 

Par korumpētas amatpersonas atbildību un Krimināllikumu

Asoc.prof., Dr.iur. Valentija Liholaja — "Latvijas Vēstnesim"

LIHOLAJA.JPG
(10813 BYTES) 1999.gada 27.janvārī Latvijas Republika parakstīja un 2000. gada 7.decembrī ratificēja Eiropas Padomes Krimināltiesību pretkorupcijas konvenciju (Latvijas Vēstnesis, 1999.gada 21.janvāris un 2000.gada 20.decembris). Tās preambulā norādīts, ka Eiropas Padomes dalībvalstis un pārējās valstis, kuras piedalījušās šīs konvencijas izstrādāšanā, ir pārliecinātas par nepieciešamību kā vienu no prioritārajiem jautājumiem īstenot kopēju krimināltiesisku politiku ar mērķi aizsargāt sabiedrību no korupcijas, tajā skaitā, pieņemot atbilstošus likumdošanas aktus.

Par valsts amatpersonas jēdzienu

Viens no jautājumiem, kurš risināms šajā likumdošanas sakārtošanas un saskaņošanas procesā, ir to personu loka precizēšana, kuras ir atbildīgas par koruptīvām darbībām sakarā ar mūsu valsts Krimināllikumu. Jo konvencijas 1.pantā norādīts, ka termins "valsts amatpersona" ir jāsaprot saskaņā ar terminu "amatpersona", "valsts ierēdnis", "mērs", "ministrs" vai "tiesnesis" (prokurori un personas, kuras ieņem tiesnešu posteņus) definīcijām tās valsts nacionālajā likumdošanā, kurā attiecīgā persona veic minētās funkcijas, un saskaņā ar to, kā tas ir noteikts šīs valsts krimināltiesībās.

Arī Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas pret transnacionālo organizēto noziedzību ( Draft United Nations Convention against Transnational Organized Crime ), kura nākotnē var būt Latvijai saistoša, 8.panta ceturtajā daļā noteikts, ka "valsts amatpersona" ir amatpersona un persona, kas strādā civildienestā, saskaņā ar iekšējo normatīvo aktu nosacījumiem un tās Dalībvalsts krimināllikumiem, kurā attiecīgā persona veic šīs funkcijas.

Precīzai valsts amatpersonas pazīmju noteikšanai būtiska nozīme būs arī, risinot jautājumu par citas valsts valsts amatpersonu atbildību, jo Eiropas Padomes Krimināltiesību pretkorupcijas konvencijas 1.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Notikums
Ar intelektu savas profesionālās vienības pamatkapitālā
Uldis Ķinis
Skaidrojumi. Viedokļi
Kibernoziegumi un kriminālprocess
Olafs Brūvers
Intervija
Mūsu uzdevums ir sargāt cilvēka tiesības un intereses
Jānis Maizītis, Latvijas Republikas prokuratūra
Informācija
Mūsu attīstības stratēģija ir prokuroru profesionālisms un izmeklēšanas kvalitāte
Augstākā tiesa
Tiesību prakse
Par cietušā sūdzību apelācijas instances tiesā
AUTORU KATALOGS