ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

27. Marts 2001 /Nr.9 (202)

Un vēlreiz par šo strīdīgo krimināltiesisko normu
Prof. Dr.iur.
Valentija Liholaja
 

Un vēlreiz par šo strīdīgo krimināltiesisko normu

Viedoklis diskusijā par KL 117.panta izpratni

Asoc. prof., Dr. iur.
Valentija Liholaja

“Latvijas Vēstnesim”

LIHOLAHA.JPG
(10129 BYTES) Ar lielu interesi sekoju līdzi laikraksta “Latvijas Vēstnesis” slejās noritošajai diskusijai par Krimināllikuma 117.panta 6. un 7.punktā paredzētā noziedzīgā nodarījuma kvalifikāciju (skat. publikācijas to hronoloģiskā kārtībā: U.Krastiņš. Par vienu strīdīgu Krimināllikuma pantu, 05.12.2000.; A.Judins. Par slepkavību, kas saistīta ar citiem noziegumiem, 19.12.2000.; U.Krastiņš. Par krimināltiesībām, kas prasa diskusiju, 06.02.2001.; A.Judins. “...problēma ir daudz nopietnāka par viedokļu nesakritību divu noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijā” un A.Loskutovs. “...krimināltiesībās pirmoreiz veidojas īsta diskusija, nevis pieklājīga domu apmaiņa”, 27.02.2001).

Uzskatot sevi zināmā mērā par šādas diskusijas aizsācēju, jo 1999. gada februārī gadskārtējā Latvijas Universitātes konferencē runāju par šiem jautājumiem (uzstāšanās tēzes ar nosaukumu “Atsevišķu noziedzīgu nodarījumu pret personu un īpašumu kvalifikācijas problēmas” publicētas žurnālā “Administratīvā un kriminālā justīcija, 1999.,Nr.1(6), vēlos izteikt arī savas pārdomas par diskusijā paustajiem viedokļiem. Jāpiezīmē, ka daļēji savas domas par šo jautājumu esmu izteikusi arī žurnālam “Likums un Tiesības” iesniegtajā rakstā, taču pēc tā sagatavošanas “Latvijas Vēstnesī” ir parādījušās vēl vairākas publikācijas, tāpēc tapa šis raksts.

 

Kāds ir diskusijas pamatjautājums,

un kāpēc tā izraisījās?

Visās iepriekš minētajās publikācijās tiek apspriests jautājums par to, kā kvalificēt slepkavību, ja tā saistīta ar izvarošanu vai laupīšanu — kā divu noziedzīgu nodarījumu kopību vai tikai kā slepkavību pastiprinošos apstākļos, t.i., atsevišķu (vienotu) noziedzīgu nodarījumu pēc Krimināllikuma 117.panta 6. vai 7.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Romāns Apsītis
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā iedzīvināt grozījumus Satversmes tiesas likumā
Dmitrijs Skačkovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā tautas vēlētam Valsts prezidentam pārstāvēt tautu
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Informācija
Korupcijas novēršanas padome strādā
Jaunumi
Ar lielām iecerēm un mazu naudu
Andrejs Vilks
Skaidrojumi. Viedokļi
"Ekonomiskā noziedzība ir visu pretsabiedrisko procesu cēlonis"
AUTORU KATALOGS