ŽURNĀLS

18. Jūnijs 2002 /Nr.12 (245)

Par pašvaldības lēmumiem
Dr.iur.
Artis Stucka
zvērināts advokāts 

Par pašvaldības lēmumiem

Mag.iur.Artis Stucka, LPA Valststiesisko zinātņu katedras lektors, doktorants, — “Latvijas Vēstnesim”
STUCKA.JPG (10955 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Savas privātās un publiskās aktivitātes pašvaldības dome (padome) juridiski nostiprina, pieņemot lēmumus. Likumdevējs ir norādījis, ka vietējās pašvaldības domes (padomes) lēmumiem jāatbilst Satversmei, likumam “Par pašvaldībām” un citiem likumiem, kā arī Ministru kabineta noteikumiem (rakstā uzmanība tiks pievērsta tieši vietējo pašvaldību domju (padomju) pieņemtajiem lēmumiem). Pašvaldībām jābūt ieinteresētām, lai šie lēmumi tiktu pieņemti saskaņā ar tiesību aktu prasībām, lai tie būtu pamatoti un lietderīgi. Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 41.pantu vietējās pašvaldības dome (padome) lēmumus pieņem saistošu noteikumu, noteikumu, nolikumu, instrukciju vai ieteikumu veidā vai arī tikai ieraksta sēdes protokolā un datē ar to pieņemšanas dienu.

Minētais pants dod izsmeļošu pašvaldību pieņemamo lēmumu veidu uzskaitījumu un līdz ar to arī nosaka robežas tiesiskās iedarbības veidiem, kurus var nostiprināt attiecīgā lēmumā, kas skar šīs administratīvās teritorijas iedzīvotājus un pašvaldību amatpersonas. Nosacīti var runāt par lēmumiem, kas ir obligāti visām pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvojošajām personām, un lēmumiem, kuri skar konkrētas domes (padomes) darba organizāciju un amatpersonas. Pirmie ir pašvaldību saistošie noteikumi, bet pārējie ir noteikumi, nolikumi, instrukcijas, ieteikumi un lēmumi, kas attiecas uz atsevišķām fiziskām un juridiskām personām un kurus ieraksta tikai sēdes protokolā.

Rakstā tiks aplūkota pašvaldības lēmumu pieņemšanas procedūra un šīs procedūras īpatnības, raksturoti pašvaldību lēmumu veidi, kā arī norādīts uz dažām praksē pastāvošajām problēmām lēmumu pieņemšanas gaitā.

Runājot par pašvaldības lēmumu pieņemšanas procedūru, lēmumu pieņemšanas gaitā varētu izdalīt šādas stadijas:

1) lēmumu projekta sagatavošana;

2) lēmumu projekta iesniegšana;

3) lēmumu projekta apspriešana;

4) lēmuma pieņemšana;

5) lēmuma spēkā stāšanās.

Lēmumu projektu iesniegšanu reglamentē pašvaldības nolikums, kurā jāparedz kārtība, kādā lēmumu projekti izskatāmi vietējās pašvaldības domes (padomes) pastāvīgajās komitejās un saskaņojami ar pašvaldības iestādēm vai to darbiniekiem. Vietējās pašvaldības domes (padomes) priekšsēdētājs, saņemot lēmuma projektu, nosaka komiteju, kurā tas apspriežams.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Strautmanis
Kam jānotiek, lai būtiski grozītu Satversmi
Anrijs Kavalieris
Kā izskaust neizprotamus tiesu spriedumus
Kā pareizi saprast Satversmes tiesas spriedumu
Imants Golubs
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai, apturot transportlīdzekli, drīkst lietot šaujamieroci
Aivars Endziņš
Par projektu, kurš ved strupceļā
AUTORU KATALOGS