ŽURNĀLS

11. Februāris 2003 /Nr.6 (264)

Kā sargāt valsts amatpersonu godu un cieņu
Dr.iur.
Diāna Hamkova
 

Kā sargāt valsts amatpersonu godu un cieņu

Mag.iur.Diāna Hamkova, LU Juridiskās fakultātes lektore, —“Latvijas Vēstnesim”

HAMKOVA.JPG (9806 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Laikraksts “Diena” iesniedzis Satversmes tiesai konstitucionālo sūdzību ar prasījumu atzīt Krimināllikuma (KL) divus pantus (271.pantu un 91.pantu), kas aizsargā amatpersonas un deputāta kandidāta godu un cieņu, par neatbilstošiem Satversmei. Pieteikumā tiek akcentēts — amatpersonām un deputāta kandidātiem tas nodrošina īpašas privilēģijas likumdošanā, tiek pārkāpti Satversmes nediskriminācijas un vārda brīvības principi.

Satversmes 91.pants nosaka, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas. Šī norma paredz, ka visi indivīdi Latvijā ir vienlīdzīgi likuma priekšā un ne personas sociālais statuss, ne ieņemamais amats, ne arī citi apstākļi nerada privilēģijas. Vēsturiski cilvēka tiesības bieži vien bija atkarīgas no piederības konkrētam slānim, šķirai vai kārtai. Šobrīd demokrātiskās valstis, par kādu tiek uzskatīta arī Latvija, nosoda jebkādu diskrimināciju.

Likumdevējs, aizsargājot personu godu un cieņu, ir iekļāvis Krimināllikumā speciālās normas, kurās atsevišķi izdalīta atbildība par varas pārstāvja vai citas valsts amatpersonas, militārpersonas un deputāta kandidāta goda un cieņas apdraudējumu.Tieši šo speciālo normu esamība, atsevišķu juristu un žurnālistu skatījumā, ir skaidrojama kā īpašu privilēģiju piešķiršana amatpersonai.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Aivars Niedre, Valentija Liholaja, Uldis Krastiņš
Tiesībzinātnieks lūkojas uz savu bagāto dzīves ceļu
"Ulda Krastiņa turpmākais darbs būs tikpat radošs, jo viņš to veic, atrazdamies uz droša pamata"
"Cilvēks, kuram ir izteikta izzināšanas tieksme un kurš gatavs ar ikvienu dāsni dalīties plašajās zināšanās"
Uz Starptautiskās krimināltiesas tiesneša amatu pretendē arī Latvijas pārstāve
Kalvis Torgāns
Maksājiet parādus, negaidot brīdinājumu
AUTORU KATALOGS