ŽURNĀLS

29. Aprīlis 2003 /Nr.16 (274)

Ja krimināllietas izskata pēc Krimināllikuma 260.panta 3.daļas

Ja krimināllietas izskata pēc Krimināllikuma 260.panta 3.daļas

Ievads

Saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās tiesas darba plānu Plēnuma un tiesu prakses vispārināšanas daļa apkopojusi valsts tiesu praksi krimināllietās, kurās personas notiesātas pēc Krimināllikuma 260. panta 3. daļas.

Tiesu prakses apkopošanai no tiesām tika izprasītas šīs kategorijas krimināllietas, kas iztiesātas 2001. gadā. Pavisam tika saņemta 321 krimināllieta par 321 personu, kas notiesāta pēc Krimināllikuma 260. panta 3. daļas.

No apkopotajām krimināllietām gandrīz visos gadījumos notiesātās personas noziedzīgo nodarījumu izdarījušas alkoholisko dzērienu iespaidā un tikai divos gadījumos konstatēta arī citu apreibinošo vielu klātbūtne tiesājamā organismā.

Cietušo personu skaits (489) ievērojami pārsniedz notiesāto iereibušo vadītāju skaitu, jo vairākumā ceļu satiksmes negadījumu smagāk cieš transportlīdzeklī esošie pasažieri vai citi ceļu satiksmes dalībnieki. Turklāt ceļu satiksmes negadījumos 69 cietušie gājuši bojā.

Tas liecina par aplūkojamo noziedzīgo nodarījumu bīstamību. Apreibinošo vielu iespaidā esoša transportlīdzekļu vadītāju izraisīto ceļu satiksmes negadījumu dēļ dažos gadījumos ir gājuši bojā pat trīs cilvēki, daudziem nodarīti smagi un vidēji smagi miesas bojājumi.

Tiesu prakse kopumā, izskatot krimināllietas pēc Krimināllikuma 260. panta 3. daļas, valstī ir stabila, vienveidīga un atšķirības līdzīgu noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijā nav konstatētas. Nosakot sodus minētās kategorijas krimināllietās, tiesas ietur vienotu sodu politiku. Tiesas ņem vērā gan apstākli, ka Krimināllikuma 260. panta 3. daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums prezumē vainīgās personas neuzmanību attieksmē pret sekām, gan noziedzīgā nodarījuma rezultātā iestājušās konkrētās sekas un tiesājamā personību.

 

Pierādījumu izvērtēšana par alkohola ietekmes noteikšanu un kvalifikācija pēc Krimināllikuma 260.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Guna Kaminska
Krimināltiesības: zinātne un prakse
Izsludinātie likumi
Dienas un darbi
Rita Belousova
Neatkarīga tiesa ir arī atbildīga tiesa
Leonards Pāvils
Jūrmalas jaunās tiesas ēkas parametri
AUTORU KATALOGS