ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

13. Janvāris 2004 /Nr.1 (306)

Kādi ir dāvinājuma atsaukšanas noteikumi

Kādi ir dāvinājuma atsaukšanas noteikumi

Mag.iur.Aina Zvidriņa, zv. notāra palīdze, – “Jurista Vārdam”
ZVIDRINA.JPG (24465 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Dāvinājums ir civiltiesiskajā apritē samērā izplatīts atsavinājuma līgums, kurš no citiem Latvijas Republikas 1937.gada Civillikumā (turpmāk tekstā – CL) regulētajiem atsavinājuma līgumiem – pirkuma, maiņas, uztura līguma – atšķiras ar savu bezatlīdzības raksturu. No dāvinājuma līguma bezatlīdzības rakstura izriet vairākas šī tiesību institūta īpatnības, it īpaši dāvinājuma atsaukums, kad likumā, atkāpjoties no vispārējā līgumu izpildīšanas pienākuma, dāvinātājam un citām personām ir piešķirtas vienpusējas tiesības prasīt līguma atcelšanu. Tikai dāvinājuma līgumā tādu ētisku un morālu normu pārkāpums kā rupja nepateicība dod tiesības atsaukt dāvinājumu un piemērot dāvinājuma restitūciju.
Šajā rakstā tiks analizēti CL saistību tiesību daļā regulētie vispārīgie dāvinājuma atsaukšanas noteikumi. Galvenā uzmanība tiks pievērsta likumā regulēto dāvinājuma atsaukšanas veidu detalizētai izpētei, atsaukuma prasības rašanās priekšnoteikumiem, prasības subjektiem un dāvinājuma līguma atsaukšanas rezultātā izveidojušām civiltiesiskajām sekām. Lai atklātu nepilnības un dotu priekšlikumus pašreizējā regulējuma pilnveidošanai, tiks aplūkots dāvinājuma atsaukšanas tiesiskais regulējums mūsdienu Vācijas, Šveices, Itālijas, Krievijas un Francijas civilkodeksos.
Kā var secināt no darba autorei pieejamiem tiesu prakses materiāliem, praktizējošo Latvijas juristu vidū pagaidām nav izveidojusies vienota izpratne par dāvinājuma atsaukuma institūta būtību un gadījumiem, kādos dāvinātājam vai trešajām personām rodas tiesības atsaukt dāvinājumu. Tiesību zinātnieki, kuri pievērsušies dāvinājuma līgumam, savos darbos galvenokārt pētījuši dāvinājuma jēdzienu, dāvinājuma subjektus, tiesiskās attiecības dāvinājumā, bet dāvinājuma atsaukšanas jautājumus aplūkojuši samērā virspusēji. Samērā skopā tiesu prakse dāvinājuma atsaukumos un padziļinātas izpētes trūkums acīmredzot ir galvenie cēloņi, kādēļ dāvinātāji vai precīzāk – dāvinātājus pārstāvošie juristi bieži vien neizmanto likumā piešķirtās tiesības atsaukt dāvinājumu.

1. Dāvinājuma atsaukšanas pamatu vispārīgs raksturojums

Dāvinājuma līgums ir personiskas dabas līgums, kas saistīts ar viena līdzēja – dāvinātāja – īpašu labvēlību pret otru līdzēju – apdāvināto, un dāvinājuma līguma noslēgšanas mērķis ir apdāvinātā mantiskā stāvokļa uzlabošana. Tā kā dāvinātājs, nododot apdāvinātajam mantisko vērtību, pretī neiegūst sev (un līdz ar to arī citām ar dāvinātāju saistītām personām – neatraidāmajiem mantiniekiem, laulātajam) kādu mantisku labumu, likumdevējs ir piešķīris dāvinātājam un citām ar viņu saistītām personām personiskas tiesības, pastāvot likumā minētiem priekšnoteikumiem, atsaukt dāvinājumu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Juridiskā literatūra
Mēnešrakstā "Likums un Tiesības" decembrī
Dina Gailīte
Informācija
Izvirzīti Eiropas tiesas tiesnešu kandidāti
Īsziņas
Dienas un darbi
Īsziņas
Izsludinātie likumi
Leonards Pāvils, Tiesu administrācija
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesu varas neatkarība tiek nostiprināta
AUTORU KATALOGS