ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

10. Februāris 2004 /Nr.5 (310)

Par labticīgā ieguvēja aizsardzību, prettiesiski atsavinot līzinga objektu
Dr.iur.
Lauris Leja
 

Par labticīgā ieguvēja aizsardzību, prettiesiski atsavinot līzinga objektu

Lauris Leja, LR Augstākās tiesas senatora palīgs, LU Juridiskās fakultātes tiesību zinātņu doktorants, – “Jurista Vārdam”


Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

1. Problēmas apraksts

Kopš 1990. gada Latvijas tautsaimniecība ir piedzīvojusi milzīgu ekonomisko un juridisko pavērsienu. Dažos gados tradicionālo pakalpojumu tirgus paplašināšanās iespējas lielā mērā tika izsmeltas, tādējādi dodot uzņēmējiem stimulu pārņemt no citām pasaules valstīm daudzus līdz šim Latvijā vēl nepraktizētus darījumu veidus: līzings, faktorings, franšīze, know–how utt.
Līzingu, nesaistot to ar kādu konkrētu Latvijas Republikas Civillikumā (CL) regulētu līguma veidu, varētu raksturot kā konsensuālu atlīdzības līgumu, saskaņā ar kuru viena puse (līzinga devējs) apsola iegūt īpašuma tiesības uz otras puses (līzinga ņēmēja) izraudzītu lietu (turpmāko līzinga objektu) un nodot to līzinga ņēmējam lietošanā, pretī saņemot zināmu līzinga maksu. Atkarībā no līzinga veida līgums var būt ar vai bez pirmstermiņa uzteikuma tiesībām. Līzinga termiņa beigās līzinga ņēmējam līzinga objekts jāatdod līzinga devējam vai arī jārealizē iepriekš paredzētas izvēles tiesības.
Līdzās jautājumiem, kas skar līzinga līguma vietu Latvijas civiltiesību sistēmā, aizvien attīstoties tirdznieciskajai apgrozībai un sarežģītām finanšu darījumu struktūrām, Latvijā aktuāla kļuvusi līzinga devēja un trešo personu interešu aizsardzība.
Neraugoties uz CL 1588. panta noteikumiem1, ka “viena puse nevar atkāpties no līguma bez otras piekrišanas pat arī tad, ja pēdējā to neizpilda, un tādēļ, ka viņa to neizpilda”, vairums līzinga līgumu atbilstoši CL 1589. panta noteikumiem2 paredz līzinga devēja tiesības pirms līgumiskā termiņa notecēšanas vienpusēji atkāpties no līguma, ja līzinga ņēmējs nav veicis līzinga maksājumus.
Ņemot vērā, ka līzinga ņēmējs vainojams, ka līzinga devējs vienpusēji atkāpies no līguma, līgumu noteikumi paredz līzinga ņēmēja pienākumu līzinga objektu nekavējoties atdot tā īpašniekam (līzinga devējam) un atlīdzināt visus līzinga devējam radītos zaudējumus.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Valsts prezidenta Preses dienests
Īsziņas
Par Valsts prezidentes apžēlotajiem
Stasis Stačioks
Informācija
Kā notiek Lietuvas pievienošanās Eiropas Savienībai
Ieva Kalniņa, Debora Pāvila
Skaidrojumi. Viedokļi
Kad jāceļ prasība starptautiskās sabiedrības interesēs
Tiesību prakse
Par zaudējumu piedziņu sakarā ar izdarītu noziegumu
Jānis Pleps
Informācija
Jaunajā tiesiskajā realitātē juristiem būs jauni uzdevumi
AUTORU KATALOGS