JAUNUMI

Rājiens tiesnesei

Rājiens tiesnesei

Ceturtdien, 17. maijā, Tiesnešu disciplinārkolēģija par tīšu likuma pārkāpumu izteica rājienu Kurzemes apgabaltiesas Kuldīgas sesijas tiesnesei Inārai Rozītei.

Izskatot krimināllietu tiesneses Ināras Rozītes vadībā, tiesa pieņēma lēmumu par liecinieku sodīšanu par necieņu pret tiesu pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.39 panta ar piecām diennaktīm aresta. Administratīvo pārkāpumu kodeksa attiecīgais pants pieļauj personu sodīšanu par darbībām, kas izdarītas tiesas sēdē vai arī tiesas ēkā. Minētajā lēmumā norādīts, ka liecinieku necieņa pret tiesu izpaudusies, neierodoties uz tiesas sēdi, kā arī nepaziņojot tiesai par neierašanās iemesliem.

Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta apelācijas kārtībā atcēla Kurzemes apgabaltiesas lēmumu. AT Krimināllietu tiesu palāta blakuslēmumā atzina, ka liecinieku sodīšana ar administratīvo arestu bijusi nelikumīga un nepamatota.

Saskaņā ar Kriminālkodeksa 54. panta 5. daļu lieciniekiem par neierašanos bez attaisnojoša iemesla pēc tiesas aicinājuma var uzlikt naudas sodu līdz divām minimālajām mēnešalgām un tikai tad, ja tiek konstatēti neierašanās iemesli, kas šajā konkrētajā gadījumā netika konstatēts.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.39 panta tīšs pārkāpums, kuru pieļāvusi tiesnese I.Rozīte, ir radījis Latvijas Republikas Satversmes 94. panta pārkāpumu. Tajā noteikts, ka nevienam nedrīkst atņemt vai ierobežot brīvību citādi kā tikai saskaņā ar likumu.

Leonards Pāvils, Augstākās tiesas preses sekretārs

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Armands Kalniņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Par Valsts civildienesta likuma ieviešanu
Aigars Strupišs
Skaidrojumi. Viedokļi
"Jācer, ka Komerclikuma uzlabošana neslēpj centienus to novilcināt"
Gvido Zemribo
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai Latvijai vajadzīga jauna Satversme
Solvita Batņa
Informācija
Par pacienta tiesībām uz kvalitatīvu aprūpi
Dina Gailīte
Informācija
Ilgi gaidītais Komerclikums atvērts grozījumiem
AUTORU KATALOGS