JAUNUMI

7. Decembris 2016 / 12:10

Latvijas Universitātes studentes pārstāv Latviju starptautiskā seminārā cilvēktiesībās
Vaidots Vaičaitis

No 2016. gada 22. līdz 26. novembrim Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes studentes Lolita Bērziņa, Kristīne Gailīte un Eva Vīksna, kā arī lektore Anita Kovaļevska Maskavā piedalījās starptautiskā studentu seminārā “Pilsoniskās un politiskās tiesības: jēdziens un nozīme starptautiskajās tiesībās un nacionālajās tiesību sistēmās” (Civil and Political Rights: Concept and Meaning in International Law and National Legal Systems).

Starptautiskais studentu seminārs vairāku universitāšu sadarbībā tiek rīkots jau trīspadsmit gadus, katru gadu mainot gan tā tēmu, gan norises vietu, proti, projekta noslēgumā dalībnieki izvēlas nākamā gada tēmu un uzņemošo universitāti. Dalībnieku pulku veido Pēčas Universitāte Ungārijā (Pécsi Tudományegyetem), Viļņas Universitāte Lietuvā (Vilniaus universitetas), Lodzas Universitāte Polijā (Uniwersytet Łódzk), Nacionālā pētniecības universitāte – Ekonomikas augstskola Krievijā (Национальный исследовательский университет „Высшая школа экономики”), Kenjata Universitāte Kenijā (Kenyatta University) un Ķelnes Universitāte Vācijā (Universität zu Köln). Jau otro gadu dalībnieku vidū ir arī Latvijas Universitāte.

Šī gada semināra tēma radīja iespēju ļoti dažādām paneļdiskusijām. Seminārs sākās ar referātiem, kas veltīti vispārīgam pārskatam par starptautiskajiem cilvēktiesību aizsardzības mehānismiem un cilvēktiesību ekstrateritoriālajai iedarbībai. Turpinājumā tika apskatīta nacionālo un starptautisko cilvēktiesību standartu sadursme. Šajā panelī savu referātu par tēmu “Saspīlējums starp nacionālajiem un starptautiskajiem standartiem: apstākļi ieslodzījumā ECK 3. panta gaismā” (Tension between national and international standards: prison conditions in the light of Article 3 of the ECHR) prezentēja arī LU maģistrantūras studente Eva Vīksna. Vēlāk semināra dalībnieki referēja par dažādiem tiesību uz taisnīgu tiesu aspektiem, kā arī viena sesija tika veltīta jautājumiem par personas saikni ar valsti, piemēram, kā rīkoties dubultpilsoņiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Vairākos paneļos tika iztirzātas arī tiešās un pārstāvnieciskās demokrātijas izpausmes.  

Semināra noslēgums tika veltīs izteiksmes brīvībai. Doktorantūras studente Lolita Bērziņa konferences dalībniekus prezentācijā “Tiesības tikt aizmirstam: salīdzinošā analīze” (The right to be forgotten: Comparative perspective) iepazīstināja ar dažiem sava promocijas darba pētniecības procesā gūtajiem secinājumiem. Temats raisīja produktīvu diskusiju, kuras atziņas būs neatsverams pienesums turpmākajā pētniecības darbā. Maģistratūras studente Kristīne Gailīte savā referātā “Konflikts starp pilsoniskajām un politiskajām tiesībām un sociālajām, kultūras un ekonomiskajām tiesībām: vārda brīvība pret autortiesībām” (Conflict between Civil and Political Rights and Social, Cultural and Economic Rights: Freedom of Expression vs. Copyright), norādīja uz aktualitātēm autortiesību aizsardzības jomā internetā.    

Dalība seminārā nenoliedzami bija ļoti vērtīga - dažādo kultūru satikšanās izgaismoja negaidītus diskusiju aspektus un deva iespēju apmainīties ar idejām. Latvijas Universitāte ir parādījusi sevi kā vērtīgu semināra dalībnieci, kas, sagaidāms, arī turpmāk nostiprinās savu vietu augošajā semināra dalībnieku tīklā.       

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS