JAUNUMI

20. Oktobris 2021 / 20:24

Eiropas Parlamenta Saharova balvu 2021. gadā saņems Aleksejs Navaļnijs

EP deputāti nolēmuši Eiropas Parlamenta Saharova balvu par domas brīvību 2021. gadā piešķirt Krievijas opozicionāram un korupcijas apkarotājam Aleksejam Navaļnijam.

Balvas 2021. gada laureātu Strasbūras plenārsēžu zālē trešdienas pēcpusdienā paziņoja Parlamenta priekšsēdētāja vietniece Heidi Hautala (saskaņā ar EP priekšsēdētāju konferences - priekšsēdētāja un politisko grupu vadītāju - lēmumu).

Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli sacīja: “Eiropas Parlaments par šī gada Saharova balvas ieguvēju izvēlējies Alekseju Navaļniju. Viņš ir konsekventi un veiksmīgi aģitējis pret Vladimira Putina režīma korupciju, un, izmantojot savus sociālo mediju kontus un politiskās kampaņas, palīdzējis atklāt pārkāpumus un piesaistīt miljoniem atbalstītāju visā Krievijā. Par to viņu mēģināja noindēt un vēlāk iemeta cietumā. ”

"Piešķirot balvu Aleksejam Navaļnijam, mēs atzīstam viņa milzīgo personīgo drosmi un atkārtoti uzsveram Eiropas Parlamenta nelokāmo atbalstu viņa tūlītējai atbrīvošanai," viņš piebilda.

Priekšsēdētāja vietniece Heidi Hautala sacīja: “Šogad Saharova balva par domas brīvību ir piešķirta cilvēkam, kurš cīnās par pārmaiņām. Aleksejs Navaļnijs parādījis lielu drosmi savos centienos atgriezt krievu tautai izvēles brīvību. Daudzus gadus viņš savā valstī ir cīnījies par cilvēktiesībām un pamatbrīvībām savā valstī. Tas viņam izmaksājis brīvību un gandrīz vai arī dzīvību. Eiropas Parlamenta vārdā es aicinu viņu nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot. ”

“Šodien Parlaments arī godina grupu Afganistānas sieviešu, kas ir sīvi cīnījušās par vienlīdzību un cilvēktiesībām savā valstī, un kuras bija Saharova balvas finālistu vidū. Mēs vēlamies godināt šo sieviešu drosmi, jo viņas ir pirmās, kuras cieš no pamattiesību un brīvību pārkāpumiem pēc talibu pārņemtās varas Afganistānā,” viņa piebilda.

Cīņa pret korupciju Krievijā

Aleksejs Navaļnijs ir Krievijas opozīcijas politiķis, pretkorupcijas aktīvists un Krievijas prezidenta Vladimira Putina nozīmīgākais politiskais pretinieks. Viņš ieguva starptautisku popularitāti, organizējot demonstrācijas pret prezidentu Putinu un viņa valdību, kandidējot uz Krievijas prezidenta amatu un iestājoties par antikorupcijas reformām. 2020. gada augustā notika Navaļnija noindēšanas mēģinājums un viņš vairākus mēnešus veseļojās Berlīnē. Viņš tika arestēts, atgriežoties Maskavā 2021. gada janvārī. Pašlaik viņš izcieš trīsarpus gadu cietumsodu, no kura atlikuši vēl vairāk nekā divi gadi.

Pašlaik Navaļnijs ir ieslodzīts stingra režīma soda kolonijā. 2021. gada martā viņš uzsāka ilgstošu bada streiku, protestējot pret piekļuves trūkumu medicīniskajai aprūpei. 2021. gada jūnijā Krievijas tiesa Alekseja Navaļnija reģionālos birojus un viņa Korupcijas apkarošanas fondu pasludināja ārpus likuma, klasificējot tos kā Krievijas varas iestādēm nevēlamus ekstrēmistu grupējumus.

Saharova balvas pasniegšanas ceremonija notiks 15. decembrī Strasbūrā.

Par citiem 2021. gada Saharova balvas finālistiem lasiet šeit.

Vispārēja informācija

Eiropas Parlaments katru gadu pasniedz Saharova balvu par domas brīvību. Tā tika izveidota 1988. gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un naudas balva ir 50 000 eiro.

Pagājušajā gadā Parlaments piešķīra balvu Baltkrievijas demokrātiskajai opozīcijai, ko pārstāvēja Koordinācijas padome - drosmīgu sieviešu un politiskās un pilsoniskās sabiedrības aktīvistu iniciatīva.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
26. Aprīlis / 16:44
Rīgas tiesu apgabala tiesneši kopīgā sanāksmē pārrunā aktualitātes krimināltiesību jomā
26. Aprīlis / 16:43
Saeimas Valsts pārvaldes komisija darba grupā spriedīs par mākslīgā intelekta regulējuma izveidi
26. Aprīlis / 10:00
Stājas spēkā notiesājošs spriedums par nelikumīgu senlietu glabāšanu
25. Aprīlis / 16:46
Maksātnespējas procesa administratori kārto kvalifikācijas eksāmenu
25. Aprīlis / 15:56
Tiesai no jauna jāskata lieta par pašvaldības rīkoto apbūves tiesību izsoli
AUTORU KATALOGS