AFIŠA

1. Marts 2019 / 14:21

Pētījums par tiesisko regulējumu, kas atzīst mantu par noziedzīgi iegūtu

12. martā plkst. 16.00 Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās zinātnes promocijas padomes atklātajā sēdē (Dzirciema ielā 16, B korpusā, 202. telpā) Juris Stukāns aizstāvēs promocijas darbu "Mantas atzīšanas par noziedzīgi iegūtu tiesiskais regulējums un tā piemērošanas problemātika".

Noziedzības prevencija un apkarošana ir jebkuras demokrātiskas valsts pamatuzdevums, kura realizācija nodrošina sabiedrības attīstību, tiesisko kārtību valstī un iespēju cilvēkiem tiesiski īstenot savas intereses. Latvijas kriminālprocesuālajās tiesībās 2005. gada 1. oktobrī stājās spēkā jauna tiesību institūta – procesa par noziedzīgi iegūtu mantu – regulējums.

Noziedzīgie grupējumi (īpaši ekonomisko noziegumu, narkotisko vielu, ieroču aprites un kontrabandas jomā) ik gadu nelegāli nopelna ievērojamus finanšu līdzekļus. Lielāko daļu pēc tam iegulda likumīgos objektos, mantā vai uzņēmumos, tādējādi policijai un citām tiesību aizsardzības iestādēm ir grūtāk tiem sadzīt pēdas un līdzekļus atgūt. Nepieļaujot vai maksimāli ierobežojot noziedzīgi iegūto līdzekļu apriti, valstis padarīs noziedzību par mazāk ienesīgu vai pat par neizdevīgu.

Promocijas darbā paveiktais var būt pamats turpmākai krimināltiesību un kriminālprocesuālo tiesību attīstībai, pilnveidojot un uzlabojot tiesisko regulējumu, kas vērsts uz noziedzīgi iegūtas mantas aprites mazināšanu, nodrošinot efektīvu un uz cilvēktiesību principiem balstītu tiesisko attiecību realizāciju.

Disertācija pieejama šeit.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
27. Marts / 14:13
Tiesnešus par valsts drošības jautājumiem informē Satversmes aizsardzības biroja speciālisti
AUTORU KATALOGS