BIBLIOTĒKA Prakses materiāli

23. Marts 2023 09:10

Finanšu pratības pamatkurss
Ceļā uz dzīves meistarību

Mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā un informācijas pārbagātajā laikmetā arvien ērtāk pieejami un kārdinošāki ir kļuvuši dažādi kredītdevēju piedāvājumi, kas liek domāt, ka vienkāršāk ir aizņemties, nevis veidot uzkrājumus savu mērķu sasniegšanai. Finanšu pratības nedēļas laikā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) vēlas vērst patērētāju uzmanību finanšu pratībai, tādēļ ir izstrādājis materiālu par finanšu jautājumiem “Finanšu pratības pamatkurss - Ceļā uz dzīves meistarību”, kas domāts gan pedagogiem un jauniešiem, gan ikvienam interesentam, kas vēlas labāk izprast, kā rīkoties ar savu naudu – izvēloties un lietojot dažādus finanšu produktus, kā arī plānojot savu budžetu un tēriņus un pasargājot sevi no iespējamas krāpniecības.

Šajā materiālā vienkāršā, ikvienam saprotamā valodā aprakstīti gan naudas plānošanas jautājumi, gan populārākie finanšu produkti. Visplašāk ietverti kreditēšanas jautājumi, jo, ņemot vērā patērētāju sūdzības, PTAC secinājis, ka ne visiem ir skaidras pamatlietas, piemēram, kā pārliecināties, vai nepārmaksā par kredītu, kāpēc pamatsumma dilst lēni, kā rīkoties, ja ir kādas neskaidrības, grūtības segt maksājumus vai vēlēšanās dzēst kredītu ātrāk. Materiālā arī ietverti jautājumi par to, kas jāņem vērā pirms aizņemšanās, par atbilstošākā kredīta produkta izvēli un nosacījumiem. Ne visiem ir skaidrs, ka, izvēloties kredīta produktu uz garu atmaksas termiņu ar nelielu mēneša maksājumu, patērētājs pārmaksās vairāk.

Materiālā ietvertas dažādas idejas un ierosinājumi, kā samazināt tēriņus, lai vieglāk būtu segt rēķinus un citus maksājumus. Atsevišķas sadaļas atvēlētas informācijai par uzkrājumu veidošanu un padomiem, kā izvairīties no krāpniekiem.

Šis materiāls būs noderīgs palīgs, kas ļaus virzīties augšup finanšu meistarības kalnā, pilnveidojot zināšanas par vēlmēm, vajadzībām un iespējām tās realizēt, kā arī mācoties izprast faktorus, kas ietekmē lēmumu aizņemties, un to, kā veikt atbildīgu izvēli un spēt izvērtēt finanšu lēmuma rezultātus.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
vēl bibliotēkā
Grāmatas
Avots: Tiesu namu aģentūra, 2024
Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājums 2017–2023
Prakses materiāli
Avots: Latvijas Nacionālā standartizācijas institūcija SIA "Latvijas standarts”, 2020
Vadlīnijas atsauču veidošanai uz standartiem publiskajos iepirkumos
Prakses materiāli
Avots: Tieslietu ministrija, 2023
Tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna sagatavošanas vadlīnijas
Kaspars Rācenājs
Lekcijas
Avots: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, 2023
LBAS priekšlikumi Darba likuma grozījumiem  
Jānis Pumpiņš
Lekcijas
Avots: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, 2023
LDDK priekšlikumi Darba likuma grozījumiem  
AUTORU KATALOGS