ŽURNĀLS Eiropas telpā

10. Maijs 2005 /Nr.17 (372)

Eiropas Konstitūcijas projekts: drošība un aizsardzība
Dr.iur. Dr.hab.sc.pol.
Tālavs Jundzis
Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis 

Līgums par Konstitūciju Eiropai gaida savu ratifikāciju Saeimā, kas varētu notikt vēl līdz Jāņiem. Jau maija beigās Francija referendumā paudīs savu attieksmi pret šo konstitucionālo dokumentu. Socioloģiskās aptaujas rāda, ka sabiedrība visā Eiropā, un īpaši Latvijā, ir vāji informēta par šī svarīgā dokumenta saturu. Turklāt Latvijā sarucis to cilvēku skaits, kas pozitīvi vērtē mūsu līdzdalību Eiropas Savienībā (ES).

Eiropas Konstitūcijas projekts: drošība un aizsardzība

Dr.iur., Dr.habil.sc.pol. Tālavs Jundzis, LZA viceprezidents, Juridiskās koledžas direktors
JUNDZISTALAVS.PNG (102914 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Līgums par Konstitūciju Eiropai gaida savu ratifikāciju Saeimā, kas varētu notikt vēl līdz Jāņiem. Jau maija beigās Francija referendumā paudīs savu attieksmi pret šo konstitucionālo dokumentu. Socioloģiskās aptaujas rāda, ka sabiedrība visā Eiropā, un īpaši Latvijā, ir vāji informēta par šī svarīgā dokumenta saturu. Turklāt Latvijā sarucis to cilvēku skaits, kas pozitīvi vērtē mūsu līdzdalību Eiropas Savienībā (ES).1 Šajos apstākļos svarīgi būtu informēt sabiedrību par jaunās Konstitūcijas projektu, rosinot to uz plašākām diskusijām. Šajā rakstā galvenā uzmanība pievērsta ES politiskajam vektoram, ieskaitot kopējo ārpolitiku un drošības politiku (KĀDP).
KĀDP radās līdz ar ES dibināšanu 1992.gadā, parakstot Māstrihtā (Nīderlandē) Līgumu par ES. Šī līguma V sadaļa (11. – 27.pants) “Noteikumi par kopīgu ārpolitiku un drošības politiku” atspoguļo ES dalībvalstu vēlmi veidot kopēju ārpolitiku, ieņemot vienotu nostāju attiecībās ar trešajām valstīm un starptautiskajām organizācijām.2 Kopš Māstrihtas līguma parakstīšanas ES dalībvalstu sadarbība KĀDP jomā strauji paplašinājās un padziļinājās. Šī iemesla dēļ Līguma par ES V sadaļa tika papildināta un paplašināta gan Amsterdamas (1997.g.), gan Nicas (2000.g.) starpvaldību konferencēs. Nicas līgums, kas parakstīts 2001.gada 26.februārī, KĀDP ietvaros akcentē aizsardzības jautājumus un paredz nosacījumus Eiropas drošības un aizsardzības politikas (EDAP) attīstīšanai.3
Dažādo sarežģīto līgumu vietā jau no 2006.gada 1.novembra varētu stāties spēkā viens vienots visaptverošs dokuments – Līgums par konstitūciju Eiropai. Šī līguma projektu 2002.– 2003.gadam. izstrādāja Eiropas Konvents, kurā bija pārstāvētas gan Eiropas institūcijas, gan nacionālie parlamenti un valdības. 2004.gada jūnijā to parakstīja 25 dalībvalstu vadītāji un tagad sācies tā ratifikācijas process nacionālajos parlamentos. Vairākās valstīs vispirms to nodos tautas balsojumam referendumā.

Līgums par konstitūciju Eiropai kopumā nodrošina labus tiesiskos pamatus paplašinātajai Eiropas Savienībai.4 Tas ne tikai apkopo un sistematizē līdzšinējās tiesību normas, bet arī būtiski pilnveido ES tiesisko regulējumu. Līgumā saprotamāk formulēti ES mērķi un parādīta tās loma starptautiskajā sistēmā, nostiprināta demokrātiskāka tās institūciju darbība un nodrošinātas plašākas tiesības ES pilsoņiem. Pateicoties šim Līgumam, Eiropas Savienība kļūst par vienu vienotu juridisku personu, vienlaikus sniedzot garantijas, ka tā nekļūs par centralizētu lielvalsti. Līdz ar to Konstitūcija radikāli nemaina ES tiesisko statusu. Eiropas Parlaments šo konstitūciju novērtējis kā labu kompromisu un ievērojamu spēkā esošo līgumu uzlabojumu.5 No juridiskās tehnikas viedokļa šis dokuments pelnījis daudzas kritiskas piezīmes. Konstitūcija ir pārāk izplūdusi, grūti pārskatāma; satur normas, kas būtu regulējamas ar zemāka līmeņa tiesību aktiem; vairāki formulējumi ir neskaidri un grūti uztverami.
Konstitūcijas projekta tapšanas gaitā KĀDP jautājumi, bet īpaši – EDAP, izsauca karstas diskusijas.
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Kristīne Jaunzeme
Skaidrojumi. Viedokļi
Vadības līgums publiskajās tiesībās
2 komentāri
Tiesību prakse
Par pabalsta piedziņu
Informācija
Apstiprina elektroniskā paraksta ieviešanu
Informācija
Kad stāsies spēkā Kriminālprocesa likums
Informācija
Kriminālatbildība arī juridiskām personām
2 komentāri
AUTORU KATALOGS