ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

23. Augusts 2005 /Nr.31 (386)

Karatiesas Latvijā: jēdziens un tiesiskais regulējums

2005.gada likums ne tiesas, ne pirmstiesas procesā neparedz sevišķas kriminālprocesuālo darbību izmaiņas, ja neskaita jau aplūkoto neatliekamības kārtības attiecināšanu uz sevišķi smagiem noziegumiem. Savukārt 1938.gada likums paredz vairākas izmaiņas, kā, piemēram, liecību nolasīšanas iespēju (671.pants), sprieduma izgatavošanu un pasludināšanu uzreiz pēc tiesas sēdes (520., 586., 588.pants), sprieduma spēkā esamību attiecībā uz personām, kuras atšķirībā no citiem līdzdalībniekiem spriedumu nav pārsūdzējušas (553.pants) un citas.

Karatiesas Latvijā: jēdziens un tiesiskais regulējums

Gatis Bārdiņš, LU Juridiskās fakultātes students
BARDINSG.JPG (8597 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Nobeigums. Sākums “JV” Nr.30, 16.08.2005.

(C) Izmaiņas kriminālprocesuālajās darbībās. Gan pirmstiesas, gan tiesas procesā ir darbības, kuras vienkāršojot, apvienojot vai pat pilnībā no tām atsakoties, var paātrināt procesa gaitu.
2005.gada likums ne tiesas, ne pirmstiesas procesā neparedz sevišķas kriminālprocesuālo darbību izmaiņas, ja neskaita jau aplūkoto neatliekamības kārtības attiecināšanu uz sevišķi smagiem noziegumiem. Savukārt 1938.gada likums paredz vairākas izmaiņas, kā, piemēram, liecību nolasīšanas iespēju (671.pants), sprieduma izgatavošanu un pasludināšanu uzreiz pēc tiesas sēdes (520., 586., 588.pants), sprieduma spēkā esamību attiecībā uz personām, kuras atšķirībā no citiem līdzdalībniekiem spriedumu nav pārsūdzējušas (553.pants) un citas. Lai gan par minēto piemēru izmantošanu mūsdienu regulējumā var diskutēt, tie tomēr atklāj veidu, kā paātrināt lietu izskatīšanu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Edgars Pastars
Skaidrojumi. Viedokļi
Labs precedents pulcēšanās brīvības izpratnei
Šā raksta uzmanības degpunktā ir pulcēšanās brīvības īstenošanas problemātika. Rakstā tiks dots vispārējs tiesiskā regulējuma raksturojums un identificētas svarīgākās problēmas pulcēšanās brīvības īstenošanā, kā arī ...
1 komentāri
Vladimirs Terehovičs, Elita Nīmande
Domu mantojums
Aukstie ieroči kā tradicionāls jēdziens Latvijas tiesībās
Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā neatgriezeniski noteikusi Latvijas sabiedrības attīstības galveno virzienu - uz integrāciju (latīņu integratio - daļu atkalapvienošana veselā) Eiropā, kur katrai sabiedrībai ir savas ...
Daimārs Škutāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības uz efektīvu tiesas aizsardzību
2 komentāri
Tiesību prakse
Par gājiena rīkošanas atļaujas atcelšanas tiesiskumu
Informācija
Varēs atpūsties vairāk
AUTORU KATALOGS