ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Septembris 2005 /Nr.33 (388)

Darījumi ar publiskā apgrozībā esošiem vērtspapīriem
Dr.iur.
Lauris Leja
 

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 103. panta pirmo daļu pirmās instances un apelācijas instances tiesai ir jāvērtē administratīvā akta tiesiskums jeb tā atbilstība tiesību normām.

Darījumi ar publiskā apgrozībā esošiem vērtspapīriem

Pārdošanas ienākumu aplikšana ar nodokli

Mg.iur. Lauris Leja, Augstākās tiesas senatora palīgs, LU Juridiskās fakultātes tiesību zinātņu doktorants

LEJA.JPG (13246 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 103. panta pirmo daļu pirmās instances un apelācijas instances tiesai ir jāvērtē administratīvā akta tiesiskums jeb tā atbilstība tiesību normām. Atbilstības vērtēšana izpaužas arī tādējādi, ka tiesai ir jādefinē no tiesību institūta un to regulējošām tiesību normām izrietoši kritēriji jeb elementi, kas kalpo par ceļvedi vispirms konkrētās tiesību normas un vēlāk (iestājoties visiem kritērijiem) – visa tiesību institūta piemērošanā jeb attiecināšanā uz konkrētās lietas faktiskajiem apstākļiem.
Administratīvā akta atbilstību tiesību normām vissarežģītāk ir izvērtēt gadījumos, kad likuma regulējums ir neskaidrs un pretrunīgi interpretējams.
Šobrīd neskaidri regulēts un pretrunīgi interpretējams ir arī jautājums par rezidenta – fiziskas personas – ienākumu, kas gūti, pārdodot publiskā apgrozībā esošus vērtspapīrus (turpmāk – publiski vērtspapīri), aplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Šī raksta mērķis ir vērst likumdevēja uzmanību uz šo jautājumu, tādējādi rosinot likumdevēju apsvērt regulējuma izteikšanu skaidrākā un nepārprotamākā formā.

Publisku vērtspapīru kā sava īpašuma pārdošana

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk arī – IIN likums) 7.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Informācija
Ministrijas struktūrvienībām jaunas telpas
Vītauts Sinkevičs
Citu pieredze
Tiesības uz taisnīgu tiesas procesu
Formulējums "taisnīgi izskatītu" nozīmē, ka personai ir konstitucionālas tiesības pieprasīt taisnīgumu un tiesai ir pienākums katru lietu izskatīt taisnīgi. Lietas "taisnīgas izskatīšanas" būtisks elements ir tiesas piespriestā soda ...
Jānis Baumanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Piespiedu ietekmēšanas līdzekļu krimināltiesiskais raksturojums
Lai gan vairāki juristi atzīst juridiskās personas kriminālatbildības ieviešanai paredzētās normas par antikonstitucionālām, 2005.gada 5.maijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, kas tomēr nosaka ...
1 komentāri
Tiesību prakse
Par politiskiem lēmumiem
Informācija
Pagarina termiņu amata konkursam
AUTORU KATALOGS