ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

8. Novembris 2005 /Nr.42 (397)

Ārvalstu vēstniecību imunitāte darba strīdu jautājumos
11 komentāri
DPhil (Oxon)
Mārtiņš Paparinskis
 

2005.gada 18.maijā Satversmes tiesas 4.kolēģija pieņēma lēmumu par atteikšanos ierosināt lietu. Viens no pieteikuma pieļaujamības kritērijiem atbilstoši Satversmes tiesas likuma 19.2 panta otrajai daļai ir vispārējo tiesību aizsardzības līdzekļu izmantošana. Konkrētajā gadījumā pieteicējs nebija pārsūdzējis Centra rajona tiesas lēmumu Rīgas apgabaltiesā, tādēļ vispā rējie tiesību aizsardzības līdzekļi nevarēja tikt uzskatīti par izmantotiem.

Ārvalstu vēstniecību imunitāte darba strīdu jautājumos

M. Jur. (Dist.) (Oxon) Mārtiņš Paparinskis, M. Phil. (Oxon) students, jurists zv. advokātu birojā “Sorainen un Vilgerts”1
PAPARINSKISJAUNS.JPG (10858 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

2005.gada 18.maijā Satversmes tiesas 4.kolēģija pieņēma lēmumu par atteikšanos ierosināt lietu. Viens no pieteikuma pieļaujamības kritērijiem atbilstoši Satversmes tiesas likuma 19.2 panta otrajai daļai ir vispārējo tiesību aizsardzības līdzekļu izmantošana. Konkrētajā gadījumā pieteicējs nebija pārsūdzējis Centra rajona tiesas lēmumu Rīgas apgabaltiesā, tādēļ vispā

rējie tiesību aizsardzības līdzekļi nevarēja tikt uzskatīti par izmantotiem. No Satversmes tiesas lēmuma var secināt, ka, pat ja, arguendo, pieteicēja pamattiesības ir aizskartas un šī aizskāruma esamība ir pietiekami juridiski pamatota Satversmes tiesas likuma izpratnē, jebkurā gadījumā pieejamie un neizmantotie vispārējie tiesību aizsardzības līdzekļi liedz atzīt pieteikumu par pieļaujamu. Satversmes tiesa neuzskatīja par nepieciešamu veikt dziļāku konkrētās lietas tiesisko apstākļu analīzi, kas pilnībā ir attaisnoti no konstitucionālā procesa perspektīvas. Tomēr apstāklis, ka procesuālu apstākļu dēļ Satversmes tiesa atteicās ierosināt lietu, nenozīmē, ka materiāltiesiskajā līmenī strīds Centra rajona tiesā ir ticis atrisināts pareizi, un nemazina strīda interesanto un komplicēto raksturu. Balstoties uz Centra rajona tiesas lēmumā un pieteikumā Satversmes tiesai ietvertajām tēzēm, autors centīsies izvērtēt ārvalstu vēstniecību imunitātes apjomu Latvijas tiesās lietās, kas saistītas ar darba tiesībām. Pirmkārt, tiks dots īss lietas faktu kopsavilkums. Otrkārt, tiks izvērtēti Centra rajona tiesas argumenti attiecībā uz ārvalstu tiesībsubjektību Latvijas tiesībās, diplomātiskās imunitātes attiecināmību uz vēstniecību noslēgtajiem darba līgumiem un izpildes imunitāti. Treškārt, autors pārskatīs valsts imunitātes normas vēstniecību darba līgumu jautājumos starptautiskajās tiesībās. Nobeigumā autors centīsies atbildēt uz jautājumu, vai ir iespējams novilkt skaidru robežu ārvalstu vēstniecību imunitātei Latvijas tiesībās un kur šai robežai vajadzētu atrasties, kā arī izteiks savu vērtējumu šībrīža valsts imunitātes regulējumam Latvijas tiesībās.

Lietas fakti2

Normunds V. (turpmāk – prasītājs) strādāja par apsargu ASV vēstniecībā (turpmāk – vēstniecība). Darba līgumā kā piemērojamās tiesības bija norādītas Latvijas tiesības, tajā skaitā Darba likums. Vēstniecība uzteica darba līgumu. Prasītājs uzskatīja, ka vēstniecība nav ievērojusi Darba likuma normas un vērsās Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā (turpmāk – tiesa) ar prasības pieteikumu par uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu un vidējās izpeļņas piedziņu.

komentāri (11)
11 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītājs
14. Novembris 2006 / 11:46
0
ATBILDĒT
Kāpēc vēstniecības tiesībsubjektīva tiek risināta pēc Latvijas Civillikuma normām par juridiskām personām? Civillikuma 8.p. skaidri pasaka pēc kuras valsts likumiem nosaka juridiskas personas tiesībspēju.
Hel
13. Novembris 2005 / 21:15
0
ATBILDĒT
Uzskatu, ka tiesa tikusi politiski ietekmēta (tiešā vai netiešā veidā, drizāk jau tiešā, jo Ārlietu ministrija devusi "aktīvās norādes"), līdz ar to tā nosprieda, tā kā bija nepieciešams. Tomēr nevisai dzīļa orientēšanās starptautiskajās publiskajās tiesības arī nospēlēja savu lomu. Ja tiesa kaut nedaudz vairāk būtu papētījusi tiesību normas un būtu iegūvusi kādu pārliecību par to piemērošanas rezultātiem - iznākums varēja būt cits. Tomēr šīs raksts ir noderīgs. Un ļoti apsveicāmi, kā "raksta autors ar svaigam zinasanam" var "paspidet Latvijas meroga".
Mārtiņš Paparinskis
9. Novembris 2005 / 15:16
0
ATBILDĒT
Es piekritu Jusu premisai - ka atbildetajs ir ASV. Man ir nedaudz grutak piekrist Jusu secinajumam - ka Latvijas tiesai nav jurisdikcijas par citu valsti. Pirmkart, vajag noskirt jurisdikciju un imunitati. Latvijas tiesai ir jurisdikcija, diskusija var but par to, vai uz so lietu attiecas imunitate. Otrkart, tiek visparigi atzits, ka musdienas valsts imunitate nav absoluta, bet ierobezota, t.i. imunitate attiecas tikai uz jure imperii, nevis jure gestionis darbibam. Protams, pienemot ierobezoto imunitati par normu, nakamais jautajums ir pat jure imperii noskirsanu no gestionis. Jautajumu, vai valsts imunitate attiecas uz darbtiesiskam attiecibam pret vestniecibam, es esmu analizejis raksta dala, ko publices nakamnedel. Jautajums ir diezgan komplicets, bet es Jums nevaru piekrist, ka starptautisko tiesibu norma ir absoluta imunitate. Sk.kaut vai 72.gada Eiropas konvenciju, 2004.gada ANO, jebkuras valsts likumu par imunitati un jebkuru mainstream gramatu.
Māris
9. Novembris 2005 / 12:34
0
ATBILDĒT
Neapsaubami, ka ASV vestnieciba ir juridiska persona, un tas vajadzigs no funkcionala viedokla, bet tikai atvasinata publiska persona. Sakotneja publiska persona bus ASV. Un tas ir atbilstosi Latvijas tiesibu praksei. Gan ASV vestniecibas eka un naudas lidzekli ir ASV valsts ipasums. ASV vestnieciba ir juridiska persona tada pasa mera, ka, piemeram, Latvijas Arlietu ministrija. Un tapec, nemot vera, ka atbildetajs lieta faktiski ir ASV savas vestniecibas persona, Latvijas tiesai nav jurisdikcijas par citu valsti.
Mārtiņš Paparinskis
8. Novembris 2005 / 22:14
0
ATBILDĒT
... Funkcionala nepieciesamiba tiek visparigi atzita par dominejoso viedokli musdienas, (sk. Denza. Diplomatic law. 2nd ed.,kur vins ievada cite Fitzmaurice, Vines konvencijas Special Rapporteur; Magginis "Limiting Diplomatic Immunity" Brooklin JIL 2003, ka ari klasiskas macibu gramatas - Braunlijs, Evanss, Akehursts). Viedoklis, ka arvalstu vestnieciba ir arvalstu teritorija, vairs nav dominejosais.



Treskart, runajot par Arlietu ministriju un imunitati, man skiet, ka ta ir diezgan normala prakse. Vismaz lasot anglu un amerikanu lietas, FCO un State Departament nepartraukti iesaka tiesam respektet starptautiskas tiesibas.



II. Es pilniba piekritu Jusu viedoklim par Satversmes tiesas lomu Latvijas tiesu sistema. Varbut es neesmu izteicis savu viedokli tik skaidri, cik tas butu iespejas, bet man nebija par vismazakas velesanas Satversmes tiesu par kaut ko kritizet. Prasitajs neparsudzeja lemumu un attiecigi neizsmela visparejos tiesibu aizsardzibas lidzeklus, tadel Satversmes tiesa neskatija lietu pec butibas un attiecigi neveica dzilaku lietas apstaklu analizi. Manuprat, pilnigi un absoluti pamatoti un pareizi.



III. Runajot par "par in parem", Jus esat esat precizi identificejusi problemjautajumu, kuram es es esmu veltijis parejo raksta dalu - vai ierobezota valsts imunitate attiecas uz prasibam, ko atlaistais darbinieks cel pret vestniecibam.
Mārtiņš Paparinskis
8. Novembris 2005 / 22:07
0
ATBILDĒT
Paldies par interesantajiem komentariem. Centisos uz tiem atbildet hronologiska seciba.



I. Pirmkart, jautajums par vestniecibas tiesibsubjektibu ir loti interesants. Var diskutet, bet es teiktu, ka saja gadijuma Latvijas tiesa nebutu javadas no arvalsts iekseja tiesiska regulejuma (kas, pat nerunajot par citiem argumentiem, butu tiesa arkartigi gruti nosakams). CL saka, ka valsts ir juridiska persona, un, ja Jus piekritat, ka valsts ir "valsts starptautisko tiesibu izpratne", tad vestniecibai ir juridiska personiba Latvijas tiesibas (ko protams var dazadi izskaidrot, sakot no ta, ka vestnieciba ir valsts sastavdala vai, ka Jus noradat, ir ar patstavigu juridisku personobu, beidzot ar to, ka vestnieciba ir valsts parstavis). Mani parliecina praktiskais arguments, ka vestniecibai ir jabut juridiskajai personibai, lai ta spetu normali funkcionet Latvijas teritorija. No sis perspektivas pirmais teoretiskais arguments skiet visparliecinosakais.



Otrkart, vai ASV vestnieciba ir vai nav Latvijas teritorija? Manu viedokli sk. teksta pie 18. un 19. veres. Raksts pamata fokusesies uz valsts imunitati, un diplomatiska imunitate tiek analizeta tikai par tik par cik, lai paraditu, ka ta neattiecas uz lietu, tadel neveicu plasaku diplomatisko parstavniecibu teorijas analizi. Visparigi tiek izdalitas tris koncepcijas - personigas parstavniecibas, ekstrateritoriala un funkcionalas nepieciesamibas. Pirmas divas ir diezgan lidzigas un tajas var rast akceptu Jusu viedoklim. Funkcionala nepieciesamiba tiek visparigi atzit
Švarcs
8. Novembris 2005 / 16:22
0
ATBILDĒT
Gribētos uzzināt, kas īsti ir autora iecienītais arguendo?:) Šķiet autors turpina labākās Paula Minca tradīcijas daļu teksta rakstīt klasiskajās valodās:)
Māris
8. Novembris 2005 / 15:54
0
ATBILDĒT
Raksts labs ar labu argumentāciju un precizu tas strukturesanu. Domas gaita ir skaidra un viegli izsekojama. Bet man liekas, ka tik detalizeta problemas analize ir lieka, jo Students jau pateica, ka ASV vestnieciba=ASV valsts, un atbilstosi starptautiskajam parazu tiesibam visas valstis ir vienlidzigas un vienas valsts tiesai nav jurisdikcijas par citu valsti. Saprotu, ka raksta autoram ar svaigam zinasanam gribas paspidet Latvijas meroga. Tomer raksta autors sniedz labu teoretisku ieskatu par imunitates jautajumiem.
Students
8. Novembris 2005 / 11:31
0
ATBILDĒT
Manuprāt, ļoti labs raksts un kārtējo reizi tiek norādīts uz to, ka mūsu tiesas, lielākoties, neizprot starptautiskās tiesības un ar tām saistītos jautājumus risina diezgan "neveikli" un "samudžināti".

No raksta sapratu, ka ASV vēstniecība=ASV valsts, bet vai tad vispār valsti kā tādu var iesūdzēt nacionālajā tiesā, kā ir ar "par in parem non habet imperium, non habet jurisdictionem" ?
nezinītis
8. Novembris 2005 / 10:19
0
ATBILDĒT
Par Satversmes tiesas atteikumu: Konstitucionālā sūdzība galvenokārt kalpo kā subsidiārs personas pamattiesību aizsardzības mehānisms pēc tam, kad ir izmantotas visas iespējas aizstāvēt Satversmē noteiktas pamattiesības ar vispārējiem tiesību aizsardzības līdzekļiem. Autoraprāt "ST neuzskatīja par nepieciešamu veikt dziļāku konkrētās lietas tiesisko apstākļu analīzi, kas pilnībā ir attaisnoti no konstitucionālā procesa perspektīvas". Kas būtu jādara ST, jāatzīst šī sūdzība par vispārsvarīgu :-) vai par tādu, kas nodara pieteikuma iesniedzējam būtisku kaitējumu, vai vienkārši jāpiever acis uz iespēju aizstāvēt pamattiesības ar vispārējiem tiesību aizsardzības līdzekļiem? Un ko nozīmē apstākļu padziļināta analīze pilnībā attaisnota no konstitucionālā procesa perspektīvas?
Lasītājs
8. Novembris 2005 / 09:33
0
ATBILDĒT
No vienas puses. No otras puses vispirms ir jānoskaidro pēc Latvijas kolīziju normām, kuras valsts likumi būs piemērojami nosakot ASV vēstniecības tiesībspēju. Varbūt, ka ASV vēstniecības tiesībspēja (juridiskās personas statuss) nosakāms pēc ASV likumiem? Latvijas Diplomātiskā un konsulārā dienesta likuma 4.p. nosaka, ka civiltiesiskajās attiecībās diplomātiskā vai konsulārā pārstāvniecība rīkojas kā patstāvīga juridiskā persona. Bet tas nenozīmē, ka ASV vēstniecības statuss tiks vērtēts šādi.



Otrs moments ? Latvijas tiesām ir jurisdikcija Latvijas teritorijā. Vai tas, ka ASV vēstniecība fiziski atrodas Rīgas centrā, nozīmē to, ka tā arī juridiski ir atzīstama par Latvijas teritorijas daļu?



Mani personīgi bažīgu dara mūsu Ārlietu ministrijas aktīvās norādes šāda veida lietās. Varbūt es kļūdos, bet vai tā gadījumā nav iejaukšanās tiesu varā un tiesneša ietekmēšana??
visi numura raksti
Kristīne Jaunzeme
Skaidrojumi. Viedokļi
Pašvaldību saistošie noteikumi - vai vienmēr tiesiski
Saistošo noteikumu tiesiskuma pirmās izvērtēšanas rezultātā tikai aptuveni 50% pašvaldību saistošo noteikumu tiek atzīti par tiesiskiem. Pašvaldību nolikumu atbilstības līmenis likumam "Par pašvaldībām" un citiem pašvaldību ...
4 komentāri
Informācija
Vērtē Kriminālprocesa likumu
Informācija
Pārvēl tiesnešu pašpārvaldi
Inga Bite-Perceva
Informācija
Kādas ir teritoriālās plānošanas problēmas
Ilze Spūle
Skaidrojumi. Viedokļi
Biedrības gūtie ienākumi kā nodokļu objekts
Ar biedrību veikto saimniecisko darbību un tās rezultātā gūtajiem ienākumiem saistītie problēmjautājumi jau tika ieskicēti rakstā "Biedrības tiesību ierobežojumi veikt saimniecisko darbību".
AUTORU KATALOGS