ŽURNĀLS Domu mantojums

18. Aprīlis 2006 /Nr.16 (419)

A.Liede un mūsdienu atziņas pierādījumu (pierādīšanas) teorijā

Ja salīdzina pierādījumu vai pierādīšanas teoriju, kā tā ir atspoguļota šajās A.Liedes grāmatās un kāda tā ir tagad, tad nevar nepamanīt, ka pa šiem gadiem ir mainījusies arī pierādījumu jeb pierādīšanas teorija kriminālprocesā. Pil­nīgi visu, kas šajā laikā paspējis mainīties, nevar izklāstīt. Bet mēģināšu tikai minēt galvenos momentus.

A.Liede un mūsdienu atziņas pierādījumu (pierādīšanas) teorijā

Mg.iur. Aldis Pundurs, Ģenerālprokuratūras prokurors, LU doktorants

PUNDURS.JPG (7129 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Raksta pamatā – referāts prof. A.Liedes simtgadei veltītajā zinātniskajā konferencē par aktuāliem kriminālprocesa jautājumiem.

Nenoliedzami, kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem, septiņdesmitajiem un astoņdesmitajiem gadiem, kad Latvijas Universitātē strādāja un savas mācību grāmatas rakstīja profesors Artūrs Liede, ir pagājis jau ilgs laiks, taču: (1) profesors A.Liede vēl joprojām kā Latvijas Universitātes ilggadīgs mācībspēks ir palicis daudzu tā laika studentu un viņa bijušo kolēģu atmiņās, (2) arī mūsu dienās paliekoša vērtība ir profesora A.Liedes uzrakstītajām mācību grāmatām kriminālprocesā. Šīs viņa grāmatas ļoti ātri, jau pagājušā gadsimta astoņdesmitajos, deviņdesmitajos gados kļuva par bibliogrāfisku vērtību un jau toreiz visiem studentiem šīs grāmatas bibliotēkā nepietika. Es arī pirms kāda laika sameklēju (aizņēmos) šīs profesora A.Liedes grāmatas: A.Liede “Kriminālprocess un tiesu pierādījumi”, Zvaigzne, Rīga, 1971; A.Liede “Latvijas PSR kriminālprocess. Vispārējā daļa. Tiesu pierādījumi”, Zvaigzne, 1980.

Sameklēju šīs grāmatas tāpēc, ka pašreiz rakstu darbu pierādījumu jeb pierādīšanas teorijā kriminālprocesā un šīs abas profesora A.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Informācija
Jaunajā valdības sastāvā jauns tieslietu ministrs
Arta Snipe
Skaidrojumi. Viedokļi
Saistību tiesību komentāri
Civillikuma normas par tiesiska darījuma formu ir obligātas attiecībā uz darījumiem, ar kuriem iegūstamas, pārgrozāmas vai izbeidzamas lietu tiesības uz Latvijā esošu nekustamu mantu, kā arī attiecībā uz darījumiem saistību ...
Tiesību prakse
Administratīvo pārkāpumu kodeksa piemērošana
Informācija
Likumprojekts par apcietinājuma kārtību
Informācija
Spāru svētki jaunajā kompleksā
AUTORU KATALOGS