ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

3. Oktobris 2006 /Nr.39 (442)

Lai advokātu darbs būtu profesionāls un ētisks
Doc. Dr.iur.
Jānis Pleps
 
Lauris Liepa
zvērināts advokāts 

Šā gada laikā plašu sabiedrības uzmanību ir izpelnījušies vairāki gadījumi, kad zvērināti advokāti ir vainoti profesionālās ētikas pārkāpumos un notikusi viņu rīcības izvērtēšana. Kopš 2004.gada grozījumiem Advokatūras likumā šo advokātu rīcības izvērtēšanu veic Latvijas zvērinātu advokātu kolēģijas izveidotā Disciplinārlietu komisija. Arī šīs komisijas lēmumi atsevišķās lietās ir plaši diskutēti un apspriesti plašsaziņas līdzekļos. Taču šīs uzmanības ēnā mazliet ir palicis Disciplinārlietu komisijas darbs un kārtība, kādā tiek izvērtēta advokāta profesionālā atbildība. Lai noskaidrotu šos jautājumus, kā arī pārrunātu zvērinātu advokātu profesionālās atbildības aktualitātes, tikāmies ar Disciplinārlietu komisijas priekšsēdētāju Lauri Liepu.

Lai advokātu darbs būtu profesionāls un ētisks

01LIEPA.JPG (8583 bytes)

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Mg.iur. Lauris Liepa, zvērināts advokāts, Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisijas priekšsēdētājs, LU Juridiskās fakultātes lektors, intervijā “Jurista Vārdam” 

Šā gada laikā plašu sabiedrības uzmanību ir izpelnījušies vairāki gadījumi, kad zvērināti advokāti ir vainoti profesionālās ētikas pārkāpumos un notikusi viņu rīcības izvērtēšana. Kopš 2004.gada grozījumiem Advokatūras likumā šo advokātu rīcības izvērtēšanu veic Latvijas zvērinātu advokātu kolēģijas izveidotā Disciplinārlietu komisija. Arī šīs komisijas lēmumi atsevišķās lietās ir plaši diskutēti un apspriesti plašsaziņas līdzekļos.

Taču šīs uzmanības ēnā mazliet ir palicis Disciplinārlietu komisijas darbs un kārtība, kādā tiek izvērtēta advokāta profesionālā atbildība. Lai noskaidrotu šos jautājumus, kā arī pārrunātu zvērinātu advokātu profesionālās atbildības aktualitātes, tikāmies ar Disciplinārlietu komisijas priekšsēdētāju Lauri Liepu.

 

Advokātu atbildības aktualitātes

– Šobrīd gan sabiedrībā, gan arī juristu aprindās ir aktualizējušies jautājumi, kas saistīti ar zvērinātu advokātu disciplināratbildību. Diskusijas gan par disciplināratbildību kā tādu, gan arī atsevišķu zvērinātu advokātu izdarītajiem pārkāpumiem plaši tiek atspoguļotas plašsaziņas līdzekļos. Taču vēl pirms dažiem gadiem par šīm lietām neviens nerunāja. Kas, jūsuprāt, noteic zvērinātu advokātu disciplināratbildības aktualitāti šobrīd?

– Visdrīzāk to varētu vērtēt kā vairāku apstākļu kopsakarību.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Juridiskā literatūra
Grāmata par starptautiskajām komerctiesībām
Artis Stucka
Skaidrojumi. Viedokļi
Pašvaldības domes priekšsēdētāja institūta raksturojums
Autors praksē ir saskāries ar interesantu situāciju, kad sabiedrībā pašvaldības veiksmīga darbība bieži tiek identificēta ar pašvaldības domes priekšsēdētāja veiksmīgu darbību un trūkumus pašvaldības darbā saista ar ...
1 komentāri
Elīna Eihmane
Skaidrojumi. Viedokļi
Kad saduras vārda brīvība un personas gods un cieņa
Antīkajā pasaulē par ķengājošu dziesmu sacerēšanu sodīja ar nāvi, savukārt Sv. Romas impērijas imperators Kārlis V savā kodeksā pat bija noteicis, ka vainīgajam, kurš nepatiesi apsūdzējis otru kādā noziegumā, pašam jāsaņem ...
3 komentāri
Juridiskā literatūra
Jauns izdevums autortiesībās
Andrejs Voroncovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Diplomātiskās misijas kompetence informācijas iegūšanā
Mūsdienās, attīstoties globalizācijai un padziļinoties sadarbībai starp dažādām valstīm, arvien pieaug starptautiskās diplomātijas nozīme. Lielas un mazas pasaules valstis kļuvušas savstarpēji ciešāk saistītas un notikumi, kas ...
4 komentāri
AUTORU KATALOGS