ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

10. Jūlijs 2007 /Nr.28 (481)

Procesuālā likuma intertemporālā piemērošana administratīvajā un civilprocesā
5 komentāri

Tiklīdz situācija kļūst ilgstoša (dinamiska) vai izkaisīta (secīga), sāk rasties grūtības piemērojamās normas noskaidrošanā. Šajā brīdī viennozīmīgi rodas likumu (normu) intertemporālais konflikts.

Procesuālā likuma intertemporālā piemērošana administratīvajā un civilprocesā

 

II. Jēdziens un metode

Tiklīdz situācija kļūst ilgstoša (dinamiska) vai izkaisīta (secīga), sāk rasties grūtības piemērojamās normas noskaidrošanā. Šajā brīdī viennozīmīgi rodas likumu (normu) intertemporālais konflikts.

 

Mg. iur. summa cum laude BAIBA RUDEVSKA, Latvijas Universitātes doktorante

 

Pirms aplūkot procesuālo likumu intertemporālās piemērošanas principus un sākt meklēt atbildi uz šo principu praktisko pielietošanu, vispirms ir jātiek skaidrībā par to, kas tad īsti ir likuma intertemporālā piemērošana un kā tā vispārīgajos gadījumos mēdz izpausties.

 

05.JPG (11832 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

1. Likuma intertemporālās piemērošanas jēdziens

Likuma intertemporālā piemērošana nozīmē piemērot īsto tiesību normu īstajam juridiskajam faktam, darbībai vai situācijai laika kategorijās. Kā zināms, ir trīs laiki – pagātne, tagadne un nākotne; pēc tiem arī jāvadās, noskaidrojot, vai jaunā norma piemērojama tikai tagadnes un nākotnes, vai arī pagātnes situācijām. Laika dimensija parasti nesagādā nekādas grūtības tad, ja runa ir par vienreizējām un statiskām situācijām (piemēram, dzimšanas fakts, laulības noslēgšanas brīdis, prasības pieteikuma iesniegšanas brīdis u.tml.). Taču, tiklīdz situācija kļūst ilgstoša (dinamiska)1 vai izkaisīta (secīga)2, sāk rasties grūtības piemērojamās normas noskaidrošanā. Šajā brīdī viennozīmīgi rodas likumu (normu) intertemporālais konflikts. Tas izpaužas tādējādi, ka divi vai vairāki likumi (normas) no ratione temporis viedokļa noregulē vienu un to pašu faktu (situāciju), turklāt abiem likumiem (normām) ir jābūt vienādā hierarhiskā līmenī3 (piemēram, likums konfliktē ar likumu, Ministru kabineta noteikumi konfliktē ar Ministru kabineta noteikumiem utt.).

Atcerēsimies, ko vispār nozīmē likuma piemērošana? Tā nozīmē “konkrētā gadījumā censties domāt tā, kā norādīts tiesību normas sastāvā un konstatēt to, vai attiecīgais dzīves gadījums atbilst šim normas sastāvam”.

komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
to Holcane Warrior
13. Jūlijs 2007 / 22:17
0
ATBILDĒT
"Tā kā pats esmu tiesību teorētiķis, kas līdzīgi B. Rudevskai padziļināti pēta šos te jautājumus un kuram intertemporālās tiesības liekas vēl ne līdz galam izpētīts, bet aizraujošs lauks, tad man riebjas, ka visādi studenti lien un raksta glupības. Ja ir kas pēc būtības iebilstams vai diskutējams, tad laipni lūdzam, bet ja nav ko teikt, tad labāk paklusēt." - uz sevi to attiecināji?

to pajoliņš
13. Jūlijs 2007 / 22:15
0
ATBILDĒT
labs! :))
lasītājs
10. Jūlijs 2007 / 23:21
0
ATBILDĒT
šis raksts ir jēdzīgāks par pirmo. bet tāpat nesaprotu, kāpēc šādi jāshēmo Jurista Vārdā?
saprotu
10. Jūlijs 2007 / 13:55
0
ATBILDĒT
Autore jau vēl nav visu pateikusi. Vēl priekšā ir veseli trīs raksti. Zinot, ka raksta autore nav tiesību teorētiķe, bet gan publicējas lielākoties procesuālo tiesību laukā, domāju, ka viņa noteikti neapstāsies tikai pie vispārējās tiesību teorijas. Vismaz savās līdzšinējās publikācijās viņa vai nu no v.ties. teorijas jautājumiem pāriet uz procesu, parādot, ka v.t.teorijas nostājas te darbojas savādāk, vai arī otrādi ? izskaidro procesuālo jautājumu un tālāk norāda, ka tā sīkāka piepildīšana ar saturu jau ir v.t.teorijas jautājums (kurš lasītājam jau ir zināms, tādēļ, to arī konkrētajā publikācijā vairs neapskata).

Domāju, ka ar šo rakstu sēriju viņa ir iecerējusi ko līdzīgu, t.i., sākumā parāda, ko par to saka v.t.teorija un pēc tam pateiks, ka procesuālajās tiesībās šīs teorētiskās atziņas izskatās savādāk (vai pat ļoti savādāk). Tādēļ būsim pacietīgi, un gaidīsim nākamos saistītos rakstus.

nesaprotu
10. Jūlijs 2007 / 10:25
0
ATBILDĒT
ko autore grib pateikt.

Te tak skaidrs kaa diena ka taa jaadara. Man tas atgadina Meikalisaas tabulu gramatas, kur bezjeegaa viss salikts nezkapeec.
visi numura raksti
Dina Gailīte
Notikums
Bezgalīgā cīņa par tiesu varas spēku un godīgumu
Pagājušajā nedēļā, 2. un 3. jūlijā, Latvijas Universitātē risinājās konference "Juridiskā ētika, reformas, caurspīdīgums". Diskusiju temati (likumības nostiprināšana, tiesu varas un likumdevēja attiecības, tiesu loma korupcijas ...
1 komentāri
Kalvis Torgāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Vairāki zaudējumus (kaitējumu) izraisoši cēloņi
Tieslietu ministrijas gatavoto Civillikuma (CL) grozījumu projektā1, kas skar septiņus CL pantus, citu institūciju atsauksmei šā gada jūnijā tika nodots šāda satura papildinājums CL 1785. pantā: "Nav atlīdzināmi zaudējumi, kas no ...
3 komentāri
Informācija
Tiesnešu disciplinārkolēģijā
Informācija
Zvērinātu advokātu padomē
1 komentāri
Jānis Pleps
Juridiskā literatūra
Kā civiltiesiskos strīdus risināt ārpus tiesas
AUTORU KATALOGS