ŽURNĀLS Tiesību prakse

12. Februāris 2008 /Nr.6 (511)

Par iesniegtās blakus sūdzības atbilstību nosacījumam
AT Senāta Administratīvo lietu departamenta lēmums
Lietā Nr.SKA–77
2007.gada 5.janvārī

Nav pieļaujama formāla tiesas attieksme, izvērtējot jautājumu par iesniegtās blakus sūdzības atbilstību likumā noteiktajām prasībām, tostarp blakus sūdzībā ietvertajiem apsvērumiem, kā izpaužas pārsūdzētā lēmuma nepareizība.
Ja no blakus sūdzības pietiekami skaidri izriet iesniedzēja viedoklis, kuru lēmumu, kādā apjomā un kāpēc persona vēlas pārsūdzēt, tad nav pieļaujama blakus sūdzības atzīšana par neatbilstošu likuma prasībām un lietas nosūtīšana pirmajai instancei likumā noteikto darbību izpildei tikai tā iemesla dēļ, ka blakus sūdzībā ietvertie pārsūdzētā lēmumu nepareizības apsvērumi, tiesneša ieskatā, nav adekvāti. Blakus sūdzībā ietverto argumentu pamatotības izvērtēšana attiecas uz blakus sūdzības izskatīšanu pēc būtības, kas ir koleģiāla tiesas sastāva kompetence.
Izskatot blakus sūdzības, t.i., lemjot par procesuālo tiesību normu ievērošanu un to pareizu piemērošanu zemāku tiesu instanču un to tiesnešu darbībā, augstākas instances tiesa nevar aprobežoties tikai ar blakus sūdzības argumentiem, tai ir ex officio jāpārliecinās par pārsūdzētā lēmuma tiesiskumu kopumā un noteicošie šādā situācijā nav lēmumu pārsūdzējušās personas argumenti.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Allars Jekss
Citu pieredze
Ombuds un demokrātijas kvalitāte
Saņēmis uzaicinājumu piedalīties šajā konferencē, uzdevu sev jautājumu: vai es kā tieslietu kanclers varu dalīties ar Latvijas kolēģiem savā pieredzē demokrātijas principu iedzīvināšanā un sniegt ko noderīgu un vērtīgu.
Reinhards Dombrovskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Dažas krimināltiesisko zinātņu teorētiskās problēmas
Helēna Purviņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Notiesāto personu darbs:
panaceja vai utopija
Plašas diskusijas sabiedrībā un valsts institūcijās par notiesāto problēmām nodarbinātības jautājumos ir veicinājušas vērienīgas reformas, kuru mērķis ir panākt visu darba spējīgo un strādāt tiesīgo ieslodzīto ...
Arvis Ērmiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Satversmes 81. panta piemērošanas prakse
1 komentāri
Sannija Matule
Akadēmiskā dzīve
Interesantais un aktuālais tiesību zinātnē  
Pirms pāris nedēļām tikai sākusies, bet līdz pat maija beigām vēl noritēs ikgadējā Latvijas Universitātes (LU) zinātniskā konference, kuras kārtas numurs šogad jau ir 66. Līdz ar to pagājušajā nedēļā arī juridiskajā ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS