ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

12. Maijs 2009 /Nr.19 (562)

Kapitālsabiedrības valdes loceklis nav darbinieks
10 komentāri
Mg.iur
Sigita Kravale
zvērinātu advokātu biroja
"Liepa, Skopiņa /BORENIUS" juriste 

2009. gada 10. marta žurnālā "Jurista Vārds" publicēts Vitas Libertes viedoklis par tiesiskajām attiecībām starp kapitālsabiedrību un valdes locekli un strādājošu grūtnieču aizsardzību.1 Gan minētajā publikācijā izteiktais kategoriskais viedoklis, ka Augstākās tiesas (AT) Senāta līdzšinējā Darba likuma un Komerclikuma interpretācija pārkāpj Eiropas Savienības normatīvos aktus, gan plašā juristu diskusija2 par jautājumiem, kas saistīti ar tiesiskajām attiecībām starp kapitālsabiedrību un tās valdes locekli, pamudināja šī raksta autori izteikt savu, atšķirīgu viedokli. Autore uzskata, ka ir būtiskas atšķirības starp darbinieku Darba likuma izpratnē un kapitālsabiedrības valdes locekli (pat gadījumā, ja valdes loceklis tiek nodarbināts uz darba līguma pamata), un šo būtisko atšķirību dēļ likumsakarīgi Latvijā ir noteikta arī atšķirīga aizsardzības pakāpe, tai skaitā pret tiesisko attiecību izbeigšanu, kas pilnībā atbilst gan Eiropas Savienības tiesībās nostiprinātajiem pamatprincipiem, gan citās Eiropas Savienības dalībvalstīs pastāvošajam normatīvajam regulējumam un tiesu praksei.

Latvijas normatīvais regulējums un Senāta prakse

Augstākās tiesas Plēnuma un tiesu prakses vispārināšanas daļas sastādītajā tiesu prakses apkopojumā "Par likumu piemērošanu, izšķirot tiesās strīdus, kas saistīti ar darba līguma izbeigšanos vai grozīšanu" atspoguļota Senāta konsekventi vairākos spriedumos paustā nostāja un norādīts: "Darba līguma noslēgšana ar valdes locekļiem neatceļ Komerclikuma normu piemērošanu tiem. Šīm attiecībām ir piemērojamas Darba likuma normas, ciktāl Komerclikumā kā speciālā likumā attiecībā pret valdes locekļiem nav noteikts citādi. Tā kā Komerclikums nosaka valdes locekļu ievēlēšanas un atsaukšanas kārtību, Darba likuma noteikumi šajā gadījumā, kas attiecas uz valdes locekļu atsaukšanu, nav piemērojami, līdz ar to valdes locekļus var atsaukt no amata ar dalībnieku sapulces lēmumu (akciju sabiedrībās ar padomes lēmumu), neievērojot Darba likuma noteikumus par darba tiesisko attiecību izbeigšanu."3

Tādējādi Senāts apstiprina jau no Latvijas normatīvo aktu sistēmas izrietošu secinājumu, ka Latvijas likumdevējs ir skaidri nodalījis aizsardzības līmeni grūtniecei, kura tiek nodarbināta kā uzņēmuma darbiniece uz darba līguma pamata un darba devēja vadībā, un grūtniecei, kura ir kapitālsabiedrības valdes locekle.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (10)
10 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Tomo
18. Maijs 2009 / 17:40
0
ATBILDĒT
Varbūt tāpēc, ka Liberte savu rakstu bija nopublicējusi arī delfos... :)

Nu neko, tagad jāgaida ziņa no Luksemburgas.
Ginta
18. Maijs 2009 / 17:35
0
ATBILDĒT
Diemžēl šis raksts autorei nepalīdzēja autorei panākt savu AT Senātā!
R
17. Maijs 2009 / 15:59
0
ATBILDĒT
Vajadzētu arī paskatīties savās tiesības prims 1940.g. Esmu parliecinats, ka atbildi atrast nebus gruti!:)
Kiwi
15. Maijs 2009 / 20:42
0
ATBILDĒT
Ieskatieties un atrodiet pareizo atbildi!
Jurists
15. Maijs 2009 / 09:33
0
ATBILDĒT
Visās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs nekad nevienam nav radušās šaubas par to,ka kapitālsabiedrības valdes loceklis nav darbinieks. Tas ir izskaidrojams ar to,ka mums, kas piecdesmit gadus ir dzīvojuši padomju tiesību telpā, šīs tiesību sistēmas radītās sekas vēl joprojām ir dzīvas. Lai izbeigtu šo diskusiju, vispirms būtu jāieskatās citu Eiropas Savienības, īpaši veco, dalībvalsu tiesībās, kas regulē attiecības starp kapitālsabiedrības pārvaldes institūcijām,un jāatrod atbilde,kāda ir šāda tiesiskā regulējuma jēga un mērķis.
Kiwi
14. Maijs 2009 / 19:58
0
ATBILDĒT
Nedomāju, ka Senātam būtu kas jāpārmet šajā gadījumā. EKT sniegtais skaidrojums būtu ļoti vērtīgs kaut vai tādēļ, lai izbeigtu šīs nebeidzamās diskusijas. Labi, ka Senāts vispār ir saņēmies un ko tādu izdarījis.
Ilze
14. Maijs 2009 / 17:15
0
ATBILDĒT
Piekrītu skaidrojumam!

Mani interesē, vai to var attiecināt arī uz komercsabiedrības padomes locekļiem? Rodas neskaidrības kaut vai tajā aspektā, ka Komerclikums skaidri neparedz situāciju, vai padomes loceklis var arī nesaņemt atlīdzību, tāpat kā valdes loceklis...
Lasītājs
14. Maijs 2009 / 12:24
0
ATBILDĒT
Žēl, ka Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamentu nav pārliecinājis šis raksts un visa diskusija par to, vai kapitālsabiedrības valdes loceklis ir vai nav darbinieks. Senāts noteikti ir \"izcēlies\" šajā gadījumā Eiropas Savienības līmenī, kļūstot pat smieklīgs: \"Pamatojoties uz Eiropas Kopienu līguma 234.pantu un Civilprocesa likuma 5.1 pantu, Senāts nolēmis EKT uzdot divus jautājumus, proti, vai kapitālsabiedrības izpildinstitūcijas loceklis uzskatāms par darba ņēmēju Eiropas Kopienu tiesību izpratnē un vai tas, ka Komerclikuma 224.panta ceturtā daļa atļauj atsaukt kapitālsabiedrības valdes locekli no amata bez jebkādiem ierobežojumiem, tostarp neatkarīgi no sievietes grūtniecības stāvokļa, nav pretrunā Eiropas Padomes direktīvas 92/85 EEK 10.pantam un EKT atziņām.\"
Arta
13. Maijs 2009 / 18:08
0
ATBILDĒT
Žetons Sigitai. Argumentēts raksts, kas uzrakstīts labā valodā/ stilā => labi lasāms.
Anonīms
12. Maijs 2009 / 11:49
0
ATBILDĒT
Visumā raksta autores viedoklim, īpaši raksta virsrakstam, var piekrist. Apsveicami, ka atšķirībā no iepriekšējām publikācijām \"Jurista Vārdā\" rakstā kaut nedaudz ir aplūkots šī jautājuma tiesiskais regulējums Lietuvā, Igaunijā un Somijā, kā arī pilnīgi pareizi ir iztulkota Eiropas Padomes 1992. gada 19. oktobra Direktīva Nr. 92/85/EEK, kas neattiecas uz kapitālsabiedrības valdes locekli. Tomēr nav saprotams raksta autores pieļāvums, ka, \"ja vien kapitālsabiedrība un valdes loceklis kādu īpašu apsvērumu vai specifiskas uzņēmuma organizatoriskās struktūras dēļ nav izvēlējušies noslēgt rakstveida darba līgumu, kurā arī norādījuši personu, kas realizē vadību attiecībā uz valdes locekli, un valdes loceklis kā jebkuras citas kapitālsabiedrības valdes loceklis veic tikai tos pienākumus, ko paredz Komerclikums un kapitālsabiedrības statūti, nav nekāda pamata runāt par darba attiecībām starp kapitālsabiedrību un valdes locekli un nav pamata uz šo attiecību izbeigšanu attiecināt Darba likuma 109. pantu un Direktīvu 92/85/EEK.\" Šāds apgalvojums ir pretrunā ar Komerclikumu(piem., 222. un 302.pants) un tāda persona atrastos interešu konfliktā, kas būtu uzticības zaudēšanas pamats, kā arī no formālās loģikas viedokļa nav pieļaujams apgalvojums, kas vienlaicīgi ir patiess un aplams.
visi numura raksti
Magda Papēde
Skaidrojumi. Viedokļi
Autortiesības interneta vidē: "YouTube" videoklipu piemērs
Pēdējā laikā Latvijas publiskajā telpā ir izskanējuši dažādi viedokļi par "YouTube" videoklipu pārpublicēšanu vietējās interneta mājaslapās – cik tas ir legāli un vai un kam par to būtu jāmaksā.1 Jāatzīst, ka situācija nav ...
9 komentāri
Ieva Čudina
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības apstrīdēt bērna izcelšanos
Bērna izcelšanās noteikšana ir viens no sarežģītākajiem un nozīmīgākajiem, bet tajā pašā laikā arī strīdīgākajiem jautājumiem ģimenes tiesībās un ir nozīmīgs posms bērna interešu aizsardzība.
2 komentāri
Notikums
Tiesneši saņem valsts augstākos apbalvojumus  
Kā ziņo Augstākā tiesa, kura vienlaikus ir apbalvojumu piešķiršanas iniciatore, tiesa ir gandarīta par valsts atzinību tiesnešu darbam. Atjaunotajā Latvijas Republikā augstākie valsts apbalvojumi tiesnešiem nav dāsni dāvāti. Līdz ...
Dina Gailīte
Notikums
Kas šogad svarīgs advokatūrai
4 komentāri
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Notikums
Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja Jāņa Grīnberga ziņojums kopsapulcē
AUTORU KATALOGS