ŽURNĀLS Informācija

7. Jūlijs 2009 /Nr.27 (570)

Latvijas nepilsoņu balsstiesības kā integrācijas līdzeklis
4 komentāri
Dr.iur.
Gatis Litvins
 

Jau ierasti plašu Latvijas un starptautiskās sabiedrības uzmanību bieži vien izpelnās Latvijas nepilsoņu tiesību stāvoklis. Jautājums par nepilsoņu balsstiesībām aktualizējas laikā, kad pilsoņiem ir iespēja aktīvi izmantot savas politiskās tiesības – doties vēlēt. Izņēmums nebija arī pirms mēneša notikušās pašvaldību vēlēšanas. Šā gada 4. jūnijā Sorosa fonda – Latvija telpās tika prezentēti pētījuma “Latvijas nepilsoņi un tiesības vēlēt: vai kompromiss ir vajadzīgs un vai tas ir iespējams?” secinājumi. Pētījums tapa sabiedrības “Euro Civitas” projekta “Latvijas nepilsoņi un balsstiesības: kompromisi un risinājumi” ietvaros, kuru finansēja Sorosa fonds – Latvija.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Vilis
9. Jūlijs 2009 / 15:20
0
ATBILDĒT
Nepilsoniem, ja tie velas integreties Latvija, ir japieprasa pilsoniba, tacu prieksnoteikumi pilsonibas iegusanai - valsts valodas, vestures un tiesibu sistemas zinasanas - ir japadara krietni stingrakas, jo neintegreti "puspilsoni" integraciju neveicina.



Integracija nozime zinamas piepules nepieciesamibu no nepilsonu puses. Ta prasa it seviski nostajas mainu (pozitiva virziena) pret Latvijas valsti. Tiesi uz to jabut verstai integracijas politikai. Mums vajadziga integracija, nevis pseidointegracija.
Gunārs
7. Jūlijs 2009 / 09:16
0
ATBILDĒT
Atspringstiet, kungi. Gandrīz liekas, ka esat aizgājuši gulēt uz mēness un tiko pamdosušies Latvijā. :) Jums ir savs viedoklis, citiem savs.
kk
7. Jūlijs 2009 / 09:12
0
ATBILDĒT
pilnīgi piekrītu. saprotu sorosa motivāciju, nesaprotu vietējo darbonīšu rīcības jēgu.
Francis-Xavier S.
7. Jūlijs 2009 / 01:48
0
ATBILDĒT
Lūk, kārtējie Latvijas lienošās šleserizācijas augļi.

Citāts: "Tā ir ievērojama sabiedrības daļa, kurai trūkst motivācijas iegūt Latvijas pilsonību un, iespējams, nav nostiprinājusies valstiskā piederība Latvijas valstij."

Komentārs: Pēc šī teikuma varētu pielikt punktu un vairs neko nerakstīt. Normāls cilvēks taču saprot, ka personām, kuŗām nav valstiskās piederības sajūtas (nu metīsim šo verdzisko kautrīgumu pie malas un teiksim skaidrā valodā: kuŗas ir Latvijai un latviešiem naidīgas vai vienaldzīgas), nekādi nedrīkst dot nekādas lemšanas tiesības, lai neapdraudētu valsts neatkarību un tās iekšējo un ārējo drošību.

.

Citāts: "Pēc aptaujas rezultātiem izriet, ka latviešu kopiena šajā jautājumā vēl līdz galam nav nobriedusi"

Komentārs: Nudien negaidīju, ka arī "Jurista Vārds" ies šajās mankurtisma pēdās. Jūtos ļoti vīlies. Jūsu zināšanai: latvieši Latvijā ir pamatnācija, nevis kaut kāda "kopiena". Un kam, lūdzu, latviešiem būtu "jānobriest"?

.

Citāts: "un pats par sevi tas nepazudīs no dienaskārtības"

Komentārs: Tas pazudīs gan no dienaskārtības, ja visādi iztapīgi mankurti to visu laiku necilās.

.

Pirms gadiem divpadsmit viens trimdas publicists savā grāmatā ļoti trāpīgi raksturoja šo tendenci: "atkal prostitūtiski uzbāžamies ar savas valsts pilsonību". Es domāju, ka šo frāzi būtu lietderīgi ielikt kā šī raksta epigrāfu, jo trāpīgāk laikam neviens nav pateicis.
visi numura raksti
Dina Gailīte, Mareks Segliņš, Mārtiņš Lazdovskis
Intervija
Mums ir vismaz viena
laba ziņa
Jau “Jurista Vārda” pirmsjāņu numurā (Nr. 24/25, 16.06.2009.) lasītājiem piedāvājām sarunu ar Mareku Segliņu. Tā kā intervija notika divu Saeimas balsojumu starplaikā, 5. jūnijā, lasītāji toreiz neuzzināja viņa viedokli ...
1 komentāri
Valentija Liholaja
Skaidrojumi. Viedokļi
Izlīgums un taisnīgs krimināltiesisko attiecību noregulējums
2008. gada 4. novembrī “Jurista Vārdā” tika publicēta tiesību zinātnieku un praktiķu diskusija par cietušo tiesību problemātiku kriminālprocesā,1 aicinot turpināt sarunu vēl plašākā skatījumā. Savukārt 2008. gada 14. ...
Ieva Ligere, Alla Jevstigņejeva
Skaidrojumi. Viedokļi
Būtiski jaunumi Maksātnespējas likumā
2009. gada 11. jūnijā Saeimā trešajā lasījumā tika pieņemts likumprojekts “Grozījumi Maksātnespējas likumā” (Nr. 1094/Lp9) (turpmāk – Grozījumi), un tajā paredzētais likuma spēkā stāšanās laiks ir 2009. gada 1. ...
Valda Eilande
Nedēļas jurists
Valda Eilande
7 komentāri
Helmuts Jauja
Skaidrojumi. Viedokļi
Grozījumi fiziskās personas
maksātnespējas procesā
2009. gada 11. jūnijā Saeimā pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā1 (turpmāk tekstā – ML), kas stājās spēkā 2009. gada 1. jūlijā, skar arī vairākus būtiskus jautājumus fiziskās personas maksātnespējas procesā. ...
AUTORU KATALOGS