ŽURNĀLS Tiesību prakse

13. Oktobris 2009 /Nr.41 (584)

Par iestādes rīcību, sagatavojot uzziņu
Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta lēmums
Lietā Nr. SKA–318
2009. gada 24. martā
2 komentāri

Faktiskā rīcība un iestādes uzziņa ir patstāvīgi tiesību institūti.

Iestādes darbības, kas veiktas uzziņas sagatavošanas procesā, vērstas uz konkrēta rezultāta sasniegšanu – uzziņas sagatavošanu un izsniegšanu. Tā kā šīm darbībām trūkst galīgā noregulējuma rakstura, jo tāds piemīt tikai uzziņas sagatavošanas procesa tiesiskajam noslēgumam, proti, pašai uzziņai, šāda iestādes rīcība nav faktiskā rīcība Administratīvā procesa likuma 89. panta izpratnē.

Uzziņa adresātam nerada ne tiesiskas, ne arī faktiskas sekas, proti, tā ir vienkārša valsts pārvaldes darbība, kura nav pakļauta administratīvās tiesas kontrolei. Tiesā sūdzības kārtībā pārbaudāma tikai iestādes faktiskā rīcība, nesniedzot uzziņu vai atsakot uzziņas sniegšanu, nevis pati uzziņa.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šādā sastāvā: tiesnese V. Kakste, senatore V. Krūmiņa, senators J. Neimanis, rakstveida procesā izskatīja B.A. blakus sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2008. gada 5. novembra lēmumu, ar kuru atstāts negrozīts Administratīvās rajona tiesas tiesneša 2008.

komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Neo
15. Oktobris 2009 / 17:55
0
ATBILDĒT
Murgus nevar rakstīt, jo vēlāk izdotais administratīvais akts, kas ir par jautājumu par kuru uzziņā norādīts, nevar būt nelabvēlīgāks nekā dots skaidrojumā. Vērtejot administratīvo aktu, kas izdots uz uzziņas, tiesai būs jāvērtē uzziņā sniegtais. Ja tie būs murgi, tad tas varētu būt par iemeslu atlīdzības pieprasīšanai. Ja vien būs radīts kaitējums.
zintis
15. Oktobris 2009 / 17:22
0
ATBILDĒT
bet vai nesanak ta, ka iestadei vienkarsakais varinats turpmak ir uzzina uzrakstit kaut kadus murgus, kas nerada nekadu palavibu personai. Tadejadi iestade nodrosinas, ka nebus radijusi nepamatotu palavibu un persona nevares atsaukties uz uzzinu, un neviens ari neparbaudis uzzinas tiesiskumu?
visi numura raksti
Mārtiņš Paparinskis, Edvīns Danovskis, Ilma Čepāne, Agris Bitāns, Aivars Graudiņš, Ainārs Gorenko
Diskusija
Ķīla kā vienīgais mājokļa hipotekārā kredīta garants  
Pagājušajā nedēļā, 6. oktobrī, tika publiskota Ministru prezidenta Valda Dombrovska iniciatīva veidot principiāli jaunu garantiju sistēmu mājokļu hipotekārajā kreditēšanā Latvijā: aģentūra LETA ziņoja, ka premjers, ņemot vērā ...
35 komentāri
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Pārdomas par dažām ievirzēm tiesu praksē
Šī publikācija tapusi sakarā ar žurnālā "Jurista Vārds" 2009. gada 2. jūnijā publicēto Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta un Krimināllietu tiesu palātas tiesnešu kopsapulces 2009. gada 22. maija lēmumu "Par tiesu ...
2 komentāri
Andris Rimša
Skaidrojumi. Viedokļi
Personas subjektīvās publiskās tiesības uz publisko lietu izmantošanu (II)
1 komentāri
Larisa Medvedeva
Nedēļas jurists
Larisa Medvedeva
Sannija Matule
Notikums
Tiesneši aktualitātes vērtē ārkārtas plēnumā
9 komentāri
AUTORU KATALOGS