ŽURNĀLS Tiesību prakse

27. Oktobris 2009 /Nr.43 (586)

Par valdes locekļa atsaukšanu no amata un prejudiciālu jautājumu uzdošanu EKT
Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta lēmums
2009. gada 13. maijā
Lietā Nr. SKC–88

Strīda izšķiršanā svarīga nozīme ir šādiem jautājumiem: pirmkārt, vai kapitālsabiedrības izpildinstitūcijas loceklis ir uzskatāms par darba ņēmēju Eiropas Kopienu tiesību izpratnē; otrkārt, vai tas, ka Komerclikuma 224. panta ceturtā daļa atļauj atsaukt kapitālsabiedrības valdes locekli no amata bez jebkādiem ierobežojumiem, tostarp neatkarīgi no sievietes grūtniecības stāvokļa, nav pretrunā Eiropas Padomes Direktīvas 92/85 EEK 10. pantam un Eiropas Kopienu tiesas atziņām?

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts šādā paplašinātā sastāvā: tiesas sēdes priekšsēdētājs senators V. Jonikāns, senators referents Z. Gencs, senatore I.Garda, senators K. Torgāns, senatore E. Vernuša, senatore A. Vītola, senatore M. Zāģere, piedaloties prasītājai D.D. un viņas pārstāvim A.R. un atbildētājas SIA "LKB Līzings" pārstāvei S.K., atklātā tiesas sēdē izskatīja prasītājas D.D. kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2008. gada 14. aprīļa spriedumu D.D. prasības lietā pret SIA "LKB Līzings" par darba līguma atzīšanu par noslēgtu, SIA dalībnieku sapulces lēmuma atzīšanu par spēkā neesošu, darba uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, atjaunošanu darbā un samaksas piedziņu par darba piespiedu kavējuma laiku.

1. Faktiskie apstākļi

Akciju sabiedrība (turpmāk – AS) "Latvijas Krājbanka" ar 2006. gada 21. decembra lēmumu par sabiedrības ar ierobežotu atbildību (turpmāk – SIA) "LKB Līzings" dibināšanu iecēlusi D.D. par šīs sabiedrības valdes locekli.

Ar SIA "LKB Līzings" padomes 2007. gada 11. janvāra lēmumu noteikts valdes locekļa atalgojums un papildu nosacījumi (personiskā transporta nomas maksa, mobilā telefona sakaru apmaksas limits, benzīna un transporta līdzekļa remonta apmaksas limits), uzdodot padomes priekšsēdētājam noslēgt nepieciešamos līgumus šī lēmuma izpildes nodrošināšanai.

D.D. sastādījusi darba līguma projektu, taču vienošanās netika panākta. Nav bijis noslēgts arī cits civiltiesisks līgums, kas regulētu valdes locekles pienākumu pildīšanu.

SIA "LKB Līzings" dalībnieku sapulce 2007. gada 23. jūlijā nolēmusi atsaukt D.D. no valdes locekles amata. Dalībnieku sapulces protokola apliecināts izraksts viņai nosūtīts 2007.gada 24.jūlijā.

2. Strīda izklāsts

2.1. Uzskatīdama atsaukšanu no valdes locekles amata par nelikumīgu, D.D. 2007. gada 31. augustā cēlusi Rīgas Centra rajona tiesā prasību pret SIA "LKB Līzings" par darba līguma atzīšanu par noslēgtu; SIA "LKB Līzings" 2007. gada 23. jūlija dalībnieku sapulces lēmuma par viņas atsaukšanu no valdes locekļa amata atzīšanu par spēkā neesošu; darba devēja 2007. gada 24. jūlija uzteikuma Nr. 3-2/16 atzīšanu par spēkā neesošu; atjaunošanu iepriekšējā darbā par SIA "LKB Līzings" valdes locekli; atlīdzības piedziņu par visu darba piespiedu kavējuma laiku no atlaišanas dienas līdz atjaunošanai darbā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Neimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesneša neatkarības saturs bieži tiek pārprasts vai pārspīlēts
Finanšu ministrija ir izstrādājusi un Ministru kabinets skata likumprojektu "Par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības sistēmu". Likumprojekts ir slepens. Publiski pieejams sākotnējais likumprojekta ...
20 komentāri
Klinta Ločmele
Diskusija
Juridiskā izglītība Latvijā: sarežģīta sistēma, daudz spēlētāju, neapdomīgi lēmumi  
Juristam ar zināšanām un labu reputāciju vienmēr būs darbs, uzsver visi "Jurista Vārda" uzrunātie akadēmiskās un profesionālās tiesību zinātņu vides pārstāvji. Nav šaubu, ka par abu priekšnoteikumu veiksmīgu realizāciju ...
7 komentāri
Jānis Bite
Skaidrojumi. Viedokļi
Pirmpirkuma tiesības, atsavinot slēgtu kapitālsabiedrību daļas
Komerclikumā trūkst tiesiskās aizsardzības mehānisma, kas būtu piemērojams gadījumos, kad netiek ievērotas slēgtas kapitālsabiedrības dalībnieku pirmpirkuma tiesības, un tas noved gan pie teorētiska, gan praktiska rakstura ...
2 komentāri
Gunārs Aigars
Nedēļas jurists
Gunārs Aigars
2 komentāri
Kristaps Mikoss
Skaidrojumi. Viedokļi
Pārmērīgi līgumsodi
Šogad pieņemtie Civillikuma (CL) grozījumi1 apstiprina tiesu praksē jau atrasto formulu: tiesai, balstoties uz taisnīguma apziņu un vispārējiem tiesību principiem, ir tiesības pielīgto līgumsodu samazināt. Taču problēmas sagādā tas, ...
3 komentāri
AUTORU KATALOGS