ŽURNĀLS Vēstules

8. Decembris 2009 /Nr.49 (592)

Arī e-bibliotēka nedrīkst pārkāpt autortiesības
6 komentāri

Žurnāla "Jurista Vārds" 2009. gada 17. novembra numurā tika publicēta Gata Litvina redakcijas sleja "Autortiesības kapitulē tehnoloģiju priekšā", kurā saistībā ar e-bibliotēku tika izvirzīts problēmjautājums par autortiesību kapitulāciju informācijas tehnoloģiju priekšā.

komentāri (6)
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
L
10. Decembris 2009 / 23:22
0
ATBILDĒT
Vai autortiesību aģentūras vispar kaut ko normālu var darīt? Vai tas ir normāli, ka mēs vēl joprojām maksājam par tukšiem CD un DVD diskiem kaut kādu mistisku nodevu, kura iet pat ne valtij, bet nezināms, kur tieši, kura kabatā? Atrast autortiesību pārkāpumus ir ļoti viegli, bet katrs šajā gadījumā domā tikai par peļņu, kā pareizi norādīja Patriots, bet neviens neizvirza priekšlikumus, kā var panākt, lai gan autoriem būtu atlīdzība, gan lasītājiem būtu pieejamas grāmatas? Piemēram, par tās pašas e-bibliotēkas izmantošanu katram lasītājam uzlikt pienākumu maksāt, piemeram, 2 Ls menesi u.tml.



Ar IT attīstību autortiesības ne tikai uz grāmatām, bet arī mūziku, video utt. jau drīz zaudēs savu aktualitāti. Mākslai jābūt brīvai!







Patriots
9. Decembris 2009 / 18:42
0
ATBILDĒT
Un vēl! Bibliotēkās ir iespēja grāmatu nokopēt. Jautājums: Kam tiek peļņa no kopēšanas??? Privātfirmai nevis autoram, jo kopēšanas laikā es neredzēju, lai darbinieks kaut kur fiksētu, ka tieši šī autora grāmatu tika nokopēta. Lielbritānijā bibliotēkā tiek fiksēts - cik lapu nokopēts un kura autora grāmatai, un tādējādi tiek aprēķināts, cik lielu atlīdzību no tā jāsamaksā autoram. Un vispār - Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ir iespēja atnākt ar savu piezīmju datoru un skeneri un kopēt grāmatas līdz zils paliksi! Nu un tagad ko teiksiet, Bibliotekāre?!?

Pie tam, es ārzemju literatūrā neatradu dziļas un novatoriskas domas, jo grāmatas tur ļoti dārgi maksā, bet domas diezgan paviršas. Toties Krievijas literatūrā, kura ir vairāk pieejama plašākam cilvēku lokam, ir ļoti interesantas un novatoriskās domas. Ir par ko aizdomāties!
Patriots
9. Decembris 2009 / 17:51
0
ATBILDĒT
Pilnīgi piekrītu Broņislavam! Bibliotekāre ir tuvredzīgs un vecmodīgs cilvēks, kas neredz talāk par savas miesas vajadzībām. Cilvēkiem ir jāattīstās garīgi, bet patreiz tas nav iespējami. Pareizi teica Gustavs Libbe: Tauta,kas nelasa, arī nedomā.

Jūs gribat sēdēt uz šīm autortiesībām, ka suns uz siena. Lai lasa! Es savus studentus nevaru piespiest lasīt grāmatas, kuras nes visu to gaišu un labu. Jūs gribāt, lai cilvēki gūtu informāciju no preses, televīzijas, internēta, kur tiek popularizēts vardarbības, naida un necieņas kults? Rakstītu ar kļūdām un nezinātu savu valodu (lasot grāmatas cilvēkam tas automatiski tiek iestrādāts)? Nu tad pēc tam nebrīnieties, kad valsts būs pilnīgā d...sā un nebūs domājošu cilvēku, kas to glabs.

Jā, es atzīstu, - jāievēro autortiesības, bet tiktāl, ciktāl tas nenes zaudējumus pašam autoram. Nevar visu mērīt ar peļņu! Ir arī tāds jēdziens kā reputācija, kuru nevar arī aizskart. Ja es izlasīju grāmatu un man patīk šī autora domas, es to noskanēju un pa velti izplatīju (pirms tam šo grāmatu nopērkot), lai pārējie attīstītu šo domu un nonāktu pie labākajām idejām (neaizmirstot atsaukties uz pamatidejas autoru), tad, es uzskatu, tas nav autortiesību pārkāpums. Autortiesību pārkāpums ir tad, kad es to grāmatu nokopēju, nodzēsu tur autora vārdu un publicēju to no sava vārda; vai pārdevu kopijas par zemāku cenu. Re! Te ir tā robeža!!!

Pārējiem gribu teikt, - neskatieties TV, kas zombē, LASIET GRĀMATAS!!!
Broņislavs
9. Decembris 2009 / 13:48
0
ATBILDĒT
Pirmkārt, tas nav absurds, tas ir ierakstīts Autortiesību likumā un, ja kas nepatīk - pretenzijas ir adresējamas uz Jēkaba ielas namu.

Otrkārt, visā pasaulē jau sen ir atzīts, ka autortiesībās pastāv ierobežojumi, kas ir pamatojami ar sabiedrības interesēm. Interesanti, cik cilvēkiem ir iespējas nopirkt visas tās grāmatas, ko viņi gribētu izlasīt? Ja nevar - tad lai paliek tumsonīgs mežonis? Pēc Jūsu loģikas tad jau vajag likvidēt visas bibliotēkas, jo es stipri šaubos, ka visas tās varēs nomaksāt autoratlīdzības par visām tām grāmatām, kas atrodas fondos, turklāt ņemot vērā autoraģentūru uzstādītos nejēdzīgus tarifus
Bibliotekāre
9. Decembris 2009 / 08:46
0
ATBILDĒT
Absurds - bibliotēku [..] vajadzībām par darbiem nav jāmaksā! Jūs vispār apjēdzat, cik cilvēku spēj izlasīt grāmatu, kas atrodas bibliotēkā, un cik - elektroniski pieejamo!!!

Es nesaku, ka e-bibliotēka nav vajadzīga, bet autoriem un izdevējiem taču arī vajag kādu finansiālu labumu no tā!!!

Un nevajag dzirdes invalīdus piesaukt... Patiesībā tā ir zagšana, manuprāt.
Broņislavs
8. Decembris 2009 / 16:44
0
ATBILDĒT
Gribētu nedaudz iebilst vēstules autorei un atgādināt, ka autortiesībām nebdrīkst piedēvēt "svētās un neizskaramās govs" statusu un vienmēr ir jāatcerās arī likumā minētus autortiesību ierobežojumus, kas cita starpā, piemēram, paredz, ka bibliotēku (domājams, arī e-bibliotēku) vajadzībām par darbiem nav jāmaksā, var arī, piemēram, darba pārveidošana digitālā formātā var būt domāta uztveršanai dzirdes invalīdiem (Autortiesību likuma 5.nodaļa)
visi numura raksti
Dina Gailīte
Notikums
Labākais līdzeklis juristu savstarpējai saziņai un izglītībai  
Pagājušajā nedēļā "Jurista Vārds" divas dienas viesojās Tartu universitātē zinātniskā konferencē "Law Journals: National, Regional, International", un tas bija ne vien informatīvi noderīgs, bet arī savā ziņā iedvesmojošs ...
3 komentāri
Inese Nikuļceva
Skaidrojumi. Viedokļi
Vēlētāju likumdošanas iniciatīva Latvijā
Daudzi no Latvijas pilsoņiem ir piedalījušies parakstu vākšanā par kādu likumprojektu, kā arī tautas nobalsošanās pēc tam, kad Saeima to noraidījusi. 2008. gadā bija divas šādas parakstu vākšanas un tautas nobalsošanas – par ...
Iveta Kažoka
Skaidrojumi. Viedokļi
Jauni tiešās demokrātijas instrumenti
Kopš 2007. gada Latvijā ir notikušas trīs tautas nobalsošanas. Pasaules kontekstā tas ir ievērojams skaits, kas ļauj Latviju ierindot starp tām valstīm, kur tiek plaši izmantoti tiešās demokrātijas instrumenti (referendumi, tautas ...
3 komentāri
Indra Gratkovska
Nedēļas jurists
Indra Gratkovska
8 komentāri
Gatis Litvins
Notikums
Kā nodrošināt objektīvu tiesnešu karjeras attīstību
Pašlaik viena no karstākajām tēmām tiesu sistēmā ir tiesu varas neatkarība no pārējiem valsts varas atzariem. Tiek meklēts līdzsvars, lai nodrošinātu ne tikai neatkarīgu tiesas spriešanu (šaurākā nozīmē), bet arī apolitisku un ...
AUTORU KATALOGS